Kliknite a začnite písať.

Rozhovory Zaujímavosti

Rozhovor s Mariánom Babinským, ktorý pracuje ako fitness tréner v Dubaji

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Prinášame vám rozhovor s človekom, ktorý sa rozhodol urobiť zo svojho koníčka zamestnanie. Tým človekom je Marián Babinský, fitness tréner pracujúci v Dubaji, ktorý vo svete zbiera cenné úspechy. Najčerstvejší zaznamenal v Las Vegas!

Rozhovor s Mariánom B., ktorý je fitness tréner v Dubaji.

Ahoj Marián! Na začiatok sa skús našim čitateľom, ktorí ťa až tak nepoznajú, v krátkosti predstaviť. 

Zdravím všetkých čitateľov a zároveň sa chcem na úvod poďakovať za to, že ste ma oslovili. Moje meno je Marián Babinský a mnoho ľudí ma pozná pod prezývkou Babčo. Som rodák z Oravy, mám 24 rokov, žijem a pracujem v Dubaji ako fitness tréner. Taktiež súťažím vo fitness, pričom naposledy som vyhral Natural Olympia v Las Vegas v kategórii Sportmodel open.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Vráťme sa ale na začiatok. Kedy a prečo si sa začal venovať posilňovaniu?

K činkám som sa dostal niekedy na začiatku strednej školy, keď sme s chalanmi hrávali basket. Dôvod bol jednoduchý, chcel som byť odlišný a samozrejme kvôli babám. (smiech)

Ktorú svalovú partiu cvičíš najradšej a ktorý cvik je tvoj najmenej obľúbený?

Najradšej mám ruky, asi preto že sa ich snažím zlepšiť. Cvičím ich prioritne a častejšie. Mám dlhé končatiny, tak mi to ide pomalšie. A najmenej obľúbený? Asi žiadny, rád si zacvičím všetko a rád skúšam nové veci. Každá zmena je výzva a teda nový impulz na zlepšenie. Myslím si, že je veľmi dôležité cviky pravidelne obmieňať.

VIDEO z tréningu vytvorené tesne pred súťažou v Dubaji a v Las Vegas:

...

Keďže náš magazín sa zameriava hlavne na zdravú výživu, tak sa poďme troška pobaviť o tej tvojej. Ako vyzerá tvoje stravovanie prípadne jedálniček?

Momentálne mám odpočinkové obdobie – nepripravujem sa na súťaže. Rozdiel je iba v množstve kalórií a pomere makro živín. Výber potravín je zhruba rovnaký, plus cez deň môžem zobnúť nejaké ovocie alebo sladkosť. Kostra jedálnička je rovnaká a jem 5 – 6 x za deň. Ráno vždy jedávam vajíčka, cez deň ryby, mäso, proteínové shaky, „offseason“ si dám aj čokoládu, zmrzlinu alebo pizzu.

Ako som odcestoval zo Slovenska, tak som úplne prestal jesť tvaroh a nahradil som ho rybou. Myslím, že mi to takto vyhovuje. Vôbec totiž nejem mliečne výrobky. Musím sa ale priznať, že občas by som si tvaroh dal.

Sacharidy dávam iba pred/po silovom tréningu. Ovocie, sladké zemiaky bataty. Napríklad cestoviny som už veľmi dlho nejedol. Z času na čas si dám ovsené vločky s proteínom, inokedy kvalitnú ryžu. Rád si robím mleté hovädzie na paradajkách s ryžou a chili omáčkou. Treba dávať pozor, aby to bolo naozaj kvalitné mäso.

TIP: 20 potravín s vysokým obsahom bielkovín, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička.

...
Využívaš aj doplnky výživy ? Ak áno aké?

Áno v príprave na súťaž aj mimo prípravy. V súčasnej dobe využívam vitamíny, aminokyseliny BCAA, Whey protein, kreatín a tribulus. Teraz sa snažím budovať nové svalové prírastky. Počas prípravy na súťaž zaraďujem stimulant, spaľovače a predtréningové pumpy.

Tvoje najobľúbenejšie zdravé jedlo a naopak nezdravé jedlo?

Úplne najviac mám rád proteínové palacinky, ktoré si robím každý deň aj 2-krát. (smiech) A z tých cheatov mám najradšej, dobrú kvalitnú taliansku pizzu.

Robíš osobného trénera v Dubaji, čo už samo o sebe znie veľmi super. Ako si sa dostal k tejto práci?

Už počas štúdia na vysokej škole som sa začal venovať trénerstvu a našiel som si pracovnú ponuku do Abu Dhabi. Potom som sa odtiaľ presťahoval do Dubaja za lepšími podmienkami a možnosťami.

Fitness tréner z Dubaja, Marián Babinský pózuje fotografovi.

Ako tam vyzerá tvoj bežný deň?

Vstávam skoro ráno a utekám do fitka na ranné skupinové/osobné tréningy. Robím aj svoj aeróbny tréning. Potom v strede dňa mám trochu viac času takže si varím, pracujem na PC, prípadne si oddýchnem pri bazéne. Nasledujú poobedné tréningy a môj silový tréning. Končím večer a som veľmi rád, že už idem spať. To je taký naozaj rutinný deň. Samozrejme, rád chodím na pláž, sem tam na párty alebo do kina.

...
Absolvoval si nejakú súťaž, keď si bol na Slovensku? 

Áno, na Slovensku som súťažil na Mozolani Fitness cup 2014, kde som ale totálne pohorel. 🙂 Nezískal som žiadne umiestnenie, pokazil som záverečnú odvodňovaciu fázu prípravy. Bola to moja vôbec prvá súťaž a dá sa povedať, že psychicky som to nezvládol. (smiech)

A čo teraz? Bol si na súťaži aj v zahraničí? 

V júni 2015 v Dubaji boli majstrovstvá sveta v naturálnej kulturistike, kde som súťažil a nezískal žiadne umiestnenie. Dôvodom bola opäť nesprávna zaverečná príprava. Hold aj tréner potrebuje trénera, hlavne psychickú podporu. Kto bol v predsúťažnej diéte, vie o čom hovorím. Na tej súťaži som spoznal aktuálneho trénera.

V novembri 2015 som súťažil opäť v Dubaji. Konečne pod taktovkou trénera. Podarilo sa mi získať prvé miesto v kategórii sportmodel a bronz som získal v kategórii fashionphysiquel. Víťazstvom som sa ďalej kvalifikoval na Natural Olympiu do Las Vegas, kde som taktiež zvíťazil.

Musím povedať, že vôbec nebolo jednoduché cestovať do Ameriky úplne sám. Hotely, taxíky a vôbec celá záverečná superkompenzácia v cudzom svete bola pre mňa obrovská skúsenosť.

Výherca Marian Babinský

Keď si videl svojich súperov v Las Vegas, počítal si v kútiku duše s tak skvelým umiestnením alebo to bolo pre teba obrovské prekvapenie?

Vôbec som to nečakal. Do Ameriky som išiel hlavne na výlet a dovolenku, nakoľko v USA som nikdy nebol. Po súťaži som 2 týždne cestoval. V rozcvičovni sa mi všetci zdali lepší, ale to je tak vždy. Prvý krát som mal pri sebe trénera. Psychická podpora v deň sútaže je najdôležitejšia.

Navyše týždeň pred Olympiou som vyhral spomínanú súťaž v Dubaji, takže forma bola výborná a konečne som našiel spôsob ako dotiahnuť záver prípravy. Tak nejak to pekne vyšlo a psychicky som to konečne ustál.

Kto resp. čo ťa naviedlo k súťaži natural?

Súťažiť som začal preto, lebo som si to chcel vyskúšať. Aké to v tej diéte je. Mal som nejaké roky tréningu za sebou a zaujímalo ma čo sa pod tou tukovou vrstvo skrýva. Tým chcem povedať, že kto si to chce taktiež vyskúšať nemá čoho báť. Ono je v podstate jedno, aké umiestnenie získate. Ide o to nájsť v sebe odvahu a dopracovať tú diétu do konca.

V Dubaji sa organizujú iba sútaže INBA Middle East, takže lokálne nemám inú možnosť. Po rokoch tréningu už ďalšie zlepšenie vyžaduje veľmi veľa úsilia. Preto som sa rozhodol súťažiť – posunúť sa ďalej. Na to je potrebná vysoká dávka motivácie a to je pre mňa samotná súťaž. Viem, že v deň sútaže musím mať životnú formu, lepšiu ako kedykoľvek predtým.

Natural Olympia v Las Vegas - Babinsky.

Na akú súťaž sa chystáš najbližšie a aké sú tvoje plány na tento rok?

Momentálne sa musím viac venovať práci, lebo do poslednej prípravy a celkovo výletu po USA som dal všetky svoje úspory. Plány na rok 2016 je kúpa auta, pracovať a rozvíjať kariéru tréner/model. Samozrejme zlepšovať postavu, budovať zdravie a určite súťažiť, ale to až počas jesene.

A čo tvoj vzor, ktorý ťa inšpiruje?

Konkrétny vzor nemám – nikto nie je dokonalý. Každý úspešný človek mi je v niečom vzorom a dokážem si od neho zobrať niečo dobré. Čo sa týka športovcov tak Jason Poston, Sadik Hadzovic, moj detský idol J.C. Van Damme, ale mám aj veľa priateľov, ktorých si vážim a obdivujem.

Aké chyby robia ľudia najčastejšie v ceste za vysnívanou postavou?

Jednoznačne chyba v stravovaní. Väčšina ľudí si myslí, že stačí chodiť do fitka. Môžete chodiť do fitka každý deň a vaše telo sa nijak dramaticky nezmení, pokiaľ nezmeníte stravovanie. Strava je palivo – energia. Ak má niekto nadbytok tuku, je to signál, že dlhodobo prijíma viac energie, než jeho telo potrebuje.

To platí aj naopak. Budovanie svalov spotrebuje množstvo energie a kvalitných živín. Mnoho začiatočníkov sa snaží budovať svaly ale nemajú dostatok potrebných živín na rast svalov. Hľadajú zázračné doplnky, bohužiaľ zázračné prípravky neexistujú. (smiech)

Marián Babinský

Čo si myslíš o IIFYM?

Myšlienka je veľmi dobrá. Rozhodne platí kalorická rovnica príjem / výdaj energie. Kto sa chce naučiť ako regulovať telesnú kompozíciu, musí sa naučiť pracovať s kalóriami a potravou ako energiou.

Tvoj odkaz na záver pre čitateľov magazínu MojaVýživa.sk?

Rozvíjajte svoje silné stránky, koníčky. Určite by ste sa mali venovať tomu čo máte najradšej. Urobte zo svojho hobby zamestnanie a už nikdy nebudete pracovať. Iba to, čo máte naozaj od srdca radi, iba v tom môžete byť úspešní. Netreba sa báť a treba si veriť. Veriť v seba samého, makať a nikdy sa nevzdávať. Kto vytrvá uspeje. Ani ja som nevyhral svoju prvú súťaž ani druhú, ale nevzdal som sa, bojoval ďalej a výsledky prišli.

Všetkým želám veľa zdravia a veľa disciplíny a pozdravujem domov na Oravu!

Marián, veľmi pekne ti ďakujeme za tvoj čas a príjemný rozhovor. V mene celej redakcie prajeme ešte veľa osobných úspechov a nech ťa klienti poslúchajú! 🙂
4.9/5 - (20 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1