NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

4 recepty na letné jedlá, ktoré osviežia i zasýtia

Zdieľať

Je tu leto a s ním aj dovolenky a cestovanie. Z týchto výletov si často prinášame okrem množstva zážitkov a suvenírov, aj vôňu a chuť jedál, ktoré sme tam ochutnali. Niektoré si často pripravujeme aj doma, no niektoré sú jednoducho neprenosné. Letné počasie je ideálne na skúšanie nových, možno nezvyčajných, ale zároveň sviežich jedál. Poďte sa s nami pozrieť na 4 recepty na letné jedlá, ktoré môžete poznať, ale aj tie, ktoré nepoznáte a zatočia s vašimi chuťovými pohárikmi.

4 recepty na letné jedlá ktoré osviežia i zasýtia

Čo je ideálne jesť a piť v lete?

Letné počasie nás priam láka k tomu, aby sme žili zdravo. Všade je množstvo dozretého ovocia a zeleniny, vonku je krásne počasie, ideálne na prechádzky a behanie. Čo je vhodné jesť práve v lete?

Vyberajte si ochladzujúce potraviny – zeleninu a ovocie, mliečne výrobky, strukoviny, sóju či tofu, to sú základy pre letné jedlá. Tiež si môžete pripraviť rôzne letné osviežujúce nápoje s mätou, koriandrom, medovkou alebo trezalkou.

Teplé jedlá skúšajte nahrádzať studenými – studené zeleninové polievky, zeleninové, ovocné alebo cestovinové šaláty či svieže nátierky. Letných receptov je naozaj dosť. Ak si chcete variť teplé letné jedlá, dlho ich nevarte, nepečte a nesmažte. Ideálna tepelná úprava je krátke varenie vo vode, dusenie, restovanie alebo grilovanie.

Dopriať si môžete aj zakysané mliečne nápoje a jogurty, ktoré sú bohaté na prírodné probiotiká. Pomôžu vám upraviť rozhodené trávenie a v lete vás tiež príjemne ochladia.

Netreba zabúdať na to najdôležitejšie, pitný režim! Áno, znovu to zopakujem, pitný režim. Ak nebudete dostatočne piť, môže dôjsť k dehydratácií a prehriatiu organizmu. Najlepšia je obyčajná čistá voda. Hodiť do nej môžete aj plátky uhorky, kúsky jahôd alebo mätu. Určite sa počas horúcich letných dní vyhýbajte alkoholu a sladeným nápojom. Tie zbytočne dehydrujú a nadmerne zaťažujú organizmus.

Recept na španielske osvieženie – polievka gazpacho

Táto studená paradajková polievka patrí medzi skvelé letné jedlá a osvieži vás počas horúcich letných dní. Je to v podstate niečo ako zeleninové smoothie a určite si ju zamilujete. Momentálne je obdobie, kedy paradajky dozrievajú a sú najchutnejšie, tak to nepremeškajte.

4 recepty na letné jedlá ktoré osviežia i zasýtia

Potrebovať budete:

  • 1 kg čerstvých zrelých paradajok
  • 2 veľké papriky (zelené, červené, prípadne iné)
  • veľká uhorka alebo 2 menšie
  • 2 jarné cibuľky
  • cesnak
  • 4 – 6 lyžíc olivového oleja
  • lyžica octu (jablčný, vínny, balsamico,…)
  • ½ lyžičky soli (potom dosolíte podľa chuti)
  • mleté čierne korenie
  • štipka čili papričky
  • hrsť čerstvej bazalky a trošku petržlenovej vňate

Príprava polievky:

Paradajky nakrájajte na štvrtiny, papriku na plátky. Uhorku ošúpte a následne ju nakrájajte na kolieska. Spolu s ňou nakrájajte na malé kúsky aj cesnak a cibuľku. Všetku zeleninu premiešajte v miske, zalejte olejom, octom, osoľte a okoreňte. Pridajte nakrájané bylinky a zmes poriadne popučte. Čím sa bude zmes dlhšie „marinovať“, tým je toto letné jedlo chutnejšie.

Potom, ako sa zmes bude marinovať aspoň hodinu (pokojne ju môžete nechať aj na noc v chladničke), celú ju vložte do mixéra a rozmixujte na jemnú polievku. A hotovo, letné jedlo je na svete! Polievka sa podáva úplne studená. Dozdobiť ju môžete kvapkami octu alebo olivového oleja prípadne aj kúskami zeleniny, ktorú sme do polievky pridávali.

Domáce tortilly plnené kuracím mäsom a zeleninou

Tortilly sa výhradne spájajú s Mexikom, rovnako ako s fazuľou, kukuricou či pikantným mäsom. Vy si toto letné jedlo môžete doma pripraviť zdravo a chutne. Recept na variantu s kuracím mäsom a kopou zeleniny je na leto ideálny. Čo sa týka zeleniny, nemusíte sa striktne držať receptu. Môžete ju pridať podľa vašej chuti.

4 recepty na letné jedlá ktoré osviežia i zasýtia

Na tortilly budete potrebovať:

  • 1 šálku hladkej celozrnnej múky
  • 1/3 šálky teplej vody
  • 1 a ½ PL olivového oleja
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL soli

Na plnku budete potrebovať:

  • 400 g kuracích pŕs
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 2 PL olivového oleja
  • červenú a žltú papriku
  • ½ hlávky ľadového šalátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • biely jogurt
  • nasekanú pažítku

Postup prípravy:

Cesto na tortilly si pripravíte tak, že zmiešate múku, olej a soľ, potom postupne pridávajte vodu, pokým vám nevznikne nelepivé cesto. Cesto si vyberte na linku posypanú múkou a mieste ešte aspoň 2 minúty.

Následne ho dajte späť do misky a nechajte ho odpočívať aspoň 15 minút. Po 15 minútach cesto rozdeľte do guliek a z nich vyvaľkajte a vytvarujte placky. Rozohrejte si panvicu nasucho a z oboch strán opekajte cca 1 minútu.

Na náplň do tortilly si umyjete, usušíte a nakrájate kuracie prsia na väčšie kúsky. Podľa chuti ich osolíte a okoreníte. Papriky a cesnak nakrájajte na menšie kúsky, a ľadový šalát na pozdĺžne plátky. Rozohrejte si na panvici olivový olej a orestujte kuracie kúsky. Pridajte nakrájanú papriku, cesnak a ešte chvíľu restujte.

Zmiešajte jogurt, pažítku a vzniknutý dresing dochuťte soľou a korením. Na každú tortillu položte plátky ľadového šalátu, polejte jogurtom, navrstvite mäso so zeleninou a poriadne zabaľte. Dobrú chuť!

Jahodový šalát s mascarpone – recept

Teraz tu máme pre vás asi najjednoduchší a zároveň najchutnejší šalát na svete. Najvhodnejšie je toto letné jedlo počas horúcich dní buď ako desiata do práce alebo ako skvelá sladká bodka za dobrým obedom.

4 recepty na letné jedlá ktoré osviežia i zasýtia

Ingrediencie:

  • 500 g jahôd
  • šalát
  • 250 g syra Mascarpone
  • 4 PL kyslej smotany
  • 4 PL pomarančovej šťavy
  • 3 PL hnedého cukru
  • ½ ČL farebného korenia

Ako na to? Mascarpone zmiešajte s hnedým cukrom, kyslou smotanou a pomarančovou šťavou. Vymiešajte z toho hladký krém.

Jahody a šalát umyte. Jahody nakrájajte na menšie kúsky a spolu so šalátom ich naservírujte na taniere. Na vrch pridajte pár lyžíc zmesi z mascarpone a všetko posypte  farebným korením. Voilá! Váš šalát je na stole.

Grilovaný tuniak s avokádom a čiernymi olivami

Leto je hlavne obdobím grilovačiek, a čo môže byť lepšie ako grilovaná ryba? Grilovaný tuniak je výbornou možnosťou a s avokádom a čiernymi olivami tvoria fantastickú a hlavne chutnú trojicu.

4 recepty na letné jedlá ktoré osviežia i zasýtia

Na prípravu tohto letného jedla budete potrebovať:

  • 800 g steak z tuniaka
  • 2 ks avokáda
  • 400 g cherry paradajok
  • 2 ks červenej cibule
  • 80 g čiernych olív
  • 2 ks limetky
  • soľ a farebné korenie
  • olivový olej
  • balzamikový ocot
  • cesnak

Postup prípravy:

Steak z tuniaka osolíte, okoreníte, pokvapkáte limetkovou šťavou a olivovým olejom. Nechajte ho 30 minút odležať v chladničke. Z avokáda, paradajok a červenej cibule pripravte šalát, ktorý dochutíte soľou, korením, cesnakom, limetkovou šťavou a kôrou. Pokvapkajte to olivovým olejom.

Čierne olivy rozmixujte so soľou, korením a olivovým olejom. Dochuťte ich octom. Steak z tuniaka opekajte na rozpálenom grile približne minútu z každej strany podľa hrúbky steaku, aby zostal šťavnatý. Na tanier dajte na kôpku šalát, vedľa tuniaka a naňho dajte lyžicu pripravenej zmesi z čiernych olív. Dobrú chuť!

Ak už nemáte inšpiráciu na letné recepty, vyskúšajte jeden z týchto. Príjemne vás osviežia, zasýtia, ale zároveň vám nezaťažia žalúdok. Ideálna kombinácia na letné dni, nemyslíte? Ak ste už niektorý z týchto receptov vyskúšali, dajte vedieť do komentárov nám aj ostatným, ako vám chutilo.

4 recepty na letné jedlá, ktoré osviežia i zasýtia
5 (100%) 3 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1
Ďalší článok

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *