4 recepty na letné jedlá, ktoré osviežia i zasýtia
Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO |
---|
Omega-3 |
Vitamín K2 |
Na kĺby |
Ženšen |
Je tu leto a s ním aj dovolenky a cestovanie. Z týchto výletov si často prinášame okrem množstva zážitkov a suvenírov, aj vôňu a chuť jedál, ktoré sme tam ochutnali. Niektoré si často pripravujeme aj doma, no niektoré sú jednoducho neprenosné. Letné počasie je ideálne na skúšanie nových, možno nezvyčajných, ale zároveň sviežich jedál. Poďte sa s nami pozrieť na 4 recepty na letné jedlá, ktoré môžete poznať, ale aj tie, ktoré nepoznáte a zatočia s vašimi chuťovými pohárikmi.
Čo je ideálne jesť a piť v lete?
Letné počasie nás priam láka k tomu, aby sme žili zdravo. Všade je množstvo dozretého ovocia a zeleniny, vonku je krásne počasie, ideálne na prechádzky a behanie. Čo je vhodné jesť práve v lete?
NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ | ||
---|---|---|
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom. | ||
Keto / Low carb manuál | Ako začať – Koľko potrebujete schudnúť | |
Chcem schudnúť | Do 5 kg – Do 10 kg – Do 15 kg – Nad 15 kg | |
Keto diéta od | KetoMix – KetoDiet – Chia Shake – NutriFood | |
Diétne jedlá | Na raňajky – Na obed – Na večeru – Dezerty - Kokteily | |
Low carb potraviny | Cestoviny – Pečivo – Káva a čaj – Ryža – Placky – Tortilla – Sladidlá – Slané – Sladkosti – Dresingy - Bylinky – Víno | |
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu. | ||
Krabičková diéta od | Zdravé stravovanie | |
Tabletky na chudnutie | Hunger Blocker – eSlim – Garsin – Apetit Stop |
Vyberajte si ochladzujúce potraviny – zeleninu a ovocie, mliečne výrobky, strukoviny, sóju či tofu, to sú základy pre letné jedlá. Tiež si môžete pripraviť rôzne letné osviežujúce nápoje s mätou, koriandrom, medovkou alebo trezalkou.
Teplé jedlá skúšajte nahrádzať studenými – studené zeleninové polievky, zeleninové, ovocné alebo cestovinové šaláty či svieže nátierky. Letných receptov je naozaj dosť. Ak si chcete variť teplé letné jedlá, dlho ich nevarte, nepečte a nesmažte. Ideálna tepelná úprava je krátke varenie vo vode, dusenie, restovanie alebo grilovanie.
Dopriať si môžete aj zakysané mliečne nápoje a jogurty, ktoré sú bohaté na prírodné probiotiká. Pomôžu vám upraviť rozhodené trávenie a v lete vás tiež príjemne ochladia.
Netreba zabúdať na to najdôležitejšie, pitný režim! Áno, znovu to zopakujem, pitný režim. Ak nebudete dostatočne piť, môže dôjsť k dehydratácií a prehriatiu organizmu. Najlepšia je obyčajná čistá voda. Hodiť do nej môžete aj plátky uhorky, kúsky jahôd alebo mätu. Určite sa počas horúcich letných dní vyhýbajte alkoholu a sladeným nápojom. Tie zbytočne dehydrujú a nadmerne zaťažujú organizmus.
Recept na španielske osvieženie – polievka gazpacho
Táto studená paradajková polievka patrí medzi skvelé letné jedlá a osvieži vás počas horúcich letných dní. Je to v podstate niečo ako zeleninové smoothie a určite si ju zamilujete. Momentálne je obdobie, kedy paradajky dozrievajú a sú najchutnejšie, tak to nepremeškajte.
Potrebovať budete:
- 1 kg čerstvých zrelých paradajok
- 2 veľké papriky (zelené, červené, prípadne iné)
- veľká uhorka alebo 2 menšie
- 2 jarné cibuľky
- cesnak
- 4 – 6 lyžíc olivového oleja
- lyžica octu (jablčný, vínny, balsamico,…)
- ½ lyžičky soli (potom dosolíte podľa chuti)
- mleté čierne korenie
- štipka čili papričky
- hrsť čerstvej bazalky a trošku petržlenovej vňate
Príprava polievky:
Paradajky nakrájajte na štvrtiny, papriku na plátky. Uhorku ošúpte a následne ju nakrájajte na kolieska. Spolu s ňou nakrájajte na malé kúsky aj cesnak a cibuľku. Všetku zeleninu premiešajte v miske, zalejte olejom, octom, osoľte a okoreňte. Pridajte nakrájané bylinky a zmes poriadne popučte. Čím sa bude zmes dlhšie „marinovať“, tým je toto letné jedlo chutnejšie.
Potom, ako sa zmes bude marinovať aspoň hodinu (pokojne ju môžete nechať aj na noc v chladničke), celú ju vložte do mixéra a rozmixujte na jemnú polievku. A hotovo, letné jedlo je na svete! Polievka sa podáva úplne studená. Dozdobiť ju môžete kvapkami octu alebo olivového oleja prípadne aj kúskami zeleniny, ktorú sme do polievky pridávali.
Domáce tortilly plnené kuracím mäsom a zeleninou
Tortilly sa výhradne spájajú s Mexikom, rovnako ako s fazuľou, kukuricou či pikantným mäsom. Vy si toto letné jedlo môžete doma pripraviť zdravo a chutne. Recept na variantu s kuracím mäsom a kopou zeleniny je na leto ideálny. Čo sa týka zeleniny, nemusíte sa striktne držať receptu. Môžete ju pridať podľa vašej chuti.
Na tortilly budete potrebovať:
- 1 šálku hladkej celozrnnej múky
- 1/3 šálky teplej vody
- 1 a ½ PL olivového oleja
- ½ ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
Na plnku budete potrebovať:
- 400 g kuracích pŕs
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- červenú a žltú papriku
- ½ hlávky ľadového šalátu
- 2 strúčiky cesnaku
- biely jogurt
- nasekanú pažítku
Postup prípravy:
Cesto na tortilly si pripravíte tak, že zmiešate múku, olej a soľ, potom postupne pridávajte vodu, pokým vám nevznikne nelepivé cesto. Cesto si vyberte na linku posypanú múkou a mieste ešte aspoň 2 minúty.
Následne ho dajte späť do misky a nechajte ho odpočívať aspoň 15 minút. Po 15 minútach cesto rozdeľte do guliek a z nich vyvaľkajte a vytvarujte placky. Rozohrejte si panvicu nasucho a z oboch strán opekajte cca 1 minútu.
Na náplň do tortilly si umyjete, usušíte a nakrájate kuracie prsia na väčšie kúsky. Podľa chuti ich osolíte a okoreníte. Papriky a cesnak nakrájajte na menšie kúsky, a ľadový šalát na pozdĺžne plátky. Rozohrejte si na panvici olivový olej a orestujte kuracie kúsky. Pridajte nakrájanú papriku, cesnak a ešte chvíľu restujte.
Zmiešajte jogurt, pažítku a vzniknutý dresing dochuťte soľou a korením. Na každú tortillu položte plátky ľadového šalátu, polejte jogurtom, navrstvite mäso so zeleninou a poriadne zabaľte. Dobrú chuť!
Jahodový šalát s mascarpone – recept
Teraz tu máme pre vás asi najjednoduchší a zároveň najchutnejší šalát na svete. Najvhodnejšie je toto letné jedlo počas horúcich dní buď ako desiata do práce alebo ako skvelá sladká bodka za dobrým obedom.
Ingrediencie:
- 500 g jahôd
- šalát
- 250 g syra Mascarpone
- 4 PL kyslej smotany
- 4 PL pomarančovej šťavy
- 3 PL hnedého cukru
- ½ ČL farebného korenia
Ako na to? Mascarpone zmiešajte s hnedým cukrom, kyslou smotanou a pomarančovou šťavou. Vymiešajte z toho hladký krém.
Jahody a šalát umyte. Jahody nakrájajte na menšie kúsky a spolu so šalátom ich naservírujte na taniere. Na vrch pridajte pár lyžíc zmesi z mascarpone a všetko posypte farebným korením. Voilá! Váš šalát je na stole.
Grilovaný tuniak s avokádom a čiernymi olivami
Leto je hlavne obdobím grilovačiek, a čo môže byť lepšie ako grilovaná ryba? Grilovaný tuniak je výbornou možnosťou a s avokádom a čiernymi olivami tvoria fantastickú a hlavne chutnú trojicu.
Na prípravu tohto letného jedla budete potrebovať:
- 800 g steak z tuniaka
- 2 ks avokáda
- 400 g cherry paradajok
- 2 ks červenej cibule
- 80 g čiernych olív
- 2 ks limetky
- soľ a farebné korenie
- olivový olej
- balzamikový ocot
- cesnak
Postup prípravy:
Steak z tuniaka osolíte, okoreníte, pokvapkáte limetkovou šťavou a olivovým olejom. Nechajte ho 30 minút odležať v chladničke. Z avokáda, paradajok a červenej cibule pripravte šalát, ktorý dochutíte soľou, korením, cesnakom, limetkovou šťavou a kôrou. Pokvapkajte to olivovým olejom.
Čierne olivy rozmixujte so soľou, korením a olivovým olejom. Dochuťte ich octom. Steak z tuniaka opekajte na rozpálenom grile približne minútu z každej strany podľa hrúbky steaku, aby zostal šťavnatý. Na tanier dajte na kôpku šalát, vedľa tuniaka a naňho dajte lyžicu pripravenej zmesi z čiernych olív. Dobrú chuť!
Ak už nemáte inšpiráciu na letné recepty, vyskúšajte jeden z týchto. Príjemne vás osviežia, zasýtia, ale zároveň vám nezaťažia žalúdok. Ideálna kombinácia na letné dni, nemyslíte? Ak ste už niektorý z týchto receptov vyskúšali, dajte vedieť do komentárov nám aj ostatným, ako vám chutilo.