Kliknite a začnite písať.

Chudnutie Cvičenie PR

Ak chcete cvičiť efektívne, sledujte svoju tepovú frekvenciu

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Nie je tomu tak dávno, keď v súvislosti s cvičením prevládal mylný názor „čím rýchlejšie, tým lepšie“. Keďže posledné desaťročia záujem o zdravý a aktívny životný štýl stále len rastie, odborníci na túto oblasť toto tvrdenie (spolu s ďalšími starými presvedčeniami) vyvrátili. Teraz už vieme, že základom pri cvičení je správna tepová frekvencia.

Ako s cvičením súvisí tepová frekvencia?

Jedným z najcitlivejších ukazovateľov fyzickej aktivity ľudského tela je tepová frekvencia. Sledovanie srdcového rytmu počas cvičenia môže do veľkej miery zvýšiť efektivitu celého tréningu. Tento údaj poskytuje dôležité informácie o intenzite záťaže alebo aktuálnom stave tela. Dlhodobým zaznamenávaním tepovej frekvencie počas cvičenia dostanete relevantnú spätnú väzbu o vašich pokrokoch.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Sledovanie tepovej frekvencie vám pomôže zvoliť správne tempo pre dosiahnutie vášho cieľa. Ideálnym pomocníkom pre vás môžu byť smart hodinky, ktoré vám ukážu vašu tepovú frekvenciu už počas cvičenia. Nie je jedno, či chcete schudnúť, posilňovať alebo zlepšiť si celkovú kondíciu a výdrž atď.

Sledovať svoj tep v momente vykonávania aktivity alebo cvičenia ale nestačí. Ak by ste tento faktor chceli využiť čo najviac, do úvahy by ste mali brať viacero údajov:

...
  • vaša maximálna tepová frekvencia
  • vaša pokojová tepová frekvencia
  • hodnotové intervaly tepovej frekvencie pre aeróbne a anaeróbne cvičenia

Tepová frekvencia pri spaľovaní tukov

Ak vaším cieľom je chudnutie, najvhodnejšie budú pre vás aeróbne športy v nízkej alebo strednej intenzite. Počas nich budete mať dostatočný prísun kyslíka. V číslach to znamená, že vaša tepová frekvencia by sa mala nachádzať v rovine 60 – 80 % vašej maximálnej tepovej frekvencie. Telo počas takýchto tréningov energiu čerpá z tukových zásob, spaľuje teda tuky a nie nadbytočné kalórie za daný deň.

Najobľúbenejšie a najbežnejše aktivity v tejto kategórii sú chôdza, beh, plávanie, cyklistika. Ak teda vaším cieľom je štíhlejšia postava, nemali by ste sa za každú cenu chcieť „zničiť“ nejakým intenzívnym tréningom. Oveľa vhodnejšie bude, ak sa vyberiete na hodinovú prechádzku a zvolíte trošku rýchlejšie tempo.

Tepová frekvencia pre posilnenie svlastva

Poznáme aj anaeróbne cvičenia. Tie vyžadujú takú intenzitu, pri ktorej telo nebude mať dostatok kyslíka na vytvorenie energie, ktorá je potrebná na svalovú činnosť. Táto komplikovaná definícia znamená toľko, že pri týchto aktivitách sa poriadne zadýchate. Tepová frekvencia by sa mala nachádzať v rovine 85-92/95% maximálnej tepovej frekvencie, ale túto intenzitu je možné udržať iba kratšiu dobu. Po ňom nasleduje odpočinok.

Anaeróbna aktivita zvyšuje svalovú hmotu a výkon, ale aj efektivitu aeróbneho cvičenia. Preto je vhodné kombinovať aeróbne a anaeróbne tréningy.

Jednoduché sledovanie tepovej frekvencie počas cvičenia

Smart Hodinky, ktoré dokážu zaznamenávať určité aktivity a telesné funkcie, sú čoraz populárnejšie. Spočiatku boli výsadou športovcov, postupne sa stali bežnou výbavou ľudí žijúcich aktívny život, až módnym doplnkom. Na výber máte širokú škálu typov, značiek (populárne sú napríklad Xiaomi hodinky), ale aj farieb a dizajnov. Svojej popularite vďačia špeciálnym funkciám ako spoľahlivé meranie tepovej frekvencie alebo počtu krokov. Ich obrovskou výhodou je, že nezaznamenávajú údaje len počas cvičenia, ale celý deň, dokonca aj počas spánku.

...

Okrem skvalitnenia športových aktivít vám môžu uľahčiť život aj inými funkciami, napr. zobrazovanie notifikácií a hovorov z vášho telefónu, GPS, fotoaparát atď. Dnes sú už dostupné za veľmi dobré ceny a kvalitné zariadenia si môžete zakúpiť naozaj lacno. Smart hodinky Xiaomi Mi Band 4 stoja napríklad okolo 30 eur, ale vedia všetko, čo by ste od takéhoto zariadenia očakávali.

4.5/5 - (8 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *