NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Otázky a odpovede Zdravé recepty

Ako pripraviť bulgur

Zdieľať

Bulgur je špecifický pokrm z pšenice, na ktorý u nás zatiaľ nie sme príliš zvyknutí. Ide však o výbornú alternatívu napríklad ku krúpam alebo k ryži. V podstate ide o predvarenú nalámanú pšenicu, ktorá sa používa ako súčasť pokrmov. Najhodnotnejší je pre nás špaldový bulgur, pretože pšenica špalda má nutrične výhodnejšie zloženie ako pšenica šľachtená. Ako a tiež prečo si pripravovať bulgur? Na to vám prinášame kopu odpovedí!

Ako sa vyrába bulgur

Bulgur sa vyrába tak, že sa pšenica vyperie, usuší a následne podrví na menšie kúsky. Potom sa roztriedi podľa veľkosti (pomocou sít) a predvarí sa. Nakoniec je potrebné pšenicu opäť usušiť. Práve predvarením sa odlišuje bulgur od šrotu.

Bulgur sa predvarí preto, aby sa uľahčilo jeho použitie v kuchyni. Veľakrát ho stačí len spariť horúcou vodou alebo nechať napučať. Menším deťom je však vždy lepšie ho uvariť. Lepšie ho pohryzú a zároveň sa vyhnete problémom pri prípadnej kontaminácii organizmami, ktoré ale dospelému a zdravému človeku neuškodia.

Ako pripraviť bulgur?

Príprava bulguru, ak ho chcete ešte tepelne spracovávať, sa príliš nelíši od prípravy ryže. Takže kto je zvyknutý pripravovať ryžu svojím osvedčeným spôsobom, môže pri zachovaní rovnakého postupu pripraviť aj bulgur. Dĺžka varenia je u svetlého bulguru podobná ako pri lúpanej ryži, môžete ju však ľubovoľne skrátiť – podľa stavu vašich zubov. A dĺžka varenia tmavého bulguru je o niečo kratšia ako varenie ryže celozrnnej. Poďme ale na konkrétne postupy prípravy.

Bulgur bez tepelnej úpravy – napučanie

Samotné napučanie vo 2,5 – 3 násobku vody je najšetrnejší spôsob, vďaka ktorému sa v bulgure uchovajú početné minerály a vitamíny. V tomto prípade zalejte bulgur studenou vodou a nechajte minimálne hodinu napučať. Do vody pridajte soľ alebo sójovú omáčku, prípadne obľúbené korenie.

Bulgur zaliaty horúcou vodou

Pokiaľ chcete prípravu bulguru urýchliť, môžete ho zaliať horúcou vodou alebo vrelým vývarom, prípadne bujónom. Opäť 2,5 – 3 násobok objemu bulguru. V tomto prípade môžete podávať už za pol hodiny. Vodu s bulgurom potom dochutíme soľou a korením podľa potreby.

Sponzorovaný obsah

KetoSlim - proteínový kokteil na chudnutie lahodnej chuti

KetoSlim je unikátny výživový doplnok. Ide o proteínový kokteil s obsahom vlákniny a rastlinných extraktov na podporu chudnutia. Vybrať si môžete 2 príchute - čučoriedka alebo čokoláda.


Bulgur klasicky varený

Ak chceme bulgur variť (a pre malé deti ide o najlepší spôsob prípravy), budeme na to opäť potrebovať 2,5 – 3 násobok vody. Navyše, bulgur môžeme pred varením osmažiť na masle, masti alebo oleji (ako ryžu).

Ak zvolíte postup s osmažením, bude bulgur mäkký približne za 8 – 10 minút. Pokiaľ ho nijako osmažiť nechcete, nič sa nedeje. Opraženie nie je nutné. Bulgur môžete len zaliať vodou, osoliť, pokvapkať olejom či omastiť plátkom masla a začať variť. Dĺžka varenia bez opraženia je 12 – 15 minút u svetlého bulguru a 15 – 20 minút u bulguru tmavého.

Bulgur ale môžete, rovnako ako ryžu, variť len 5 minút a potom nechať v hrnci so silným dnom pod dobrou pokrievkou postupne dôjsť. Môžete ho tiež zabaliť do perín a vydrží teplý až do uvarenia zvyšku obeda či večere.

Ako ochutiť bulgur

Ochutenie bulguru závisí vyložene na vašich chuťových preferenciách. Ide o obilninu s celkom výraznou chuťou takže stačí maslo a soľ, prípadne korenie alebo muškátový oriešok (či kvet). Toto platí najmä u bulguru tmavého, ktorý má vyložene orieškovú príchuť.

Bulgur svetlý je o niečo menej chuťovo výrazný. Znesie preto akékoľvek ochutenie. Nieže by to pri tmavom bulgure nebolo možné, ale môže sa stať, že jeho oriešková chuť sa bude napríklad s výraznejším kari nepríjemne biť.

Ak pripravujete bulgur ako prílohu, ochuťte ho len jemne, aby vynikla chuť pokrmu, ku ktorému bulgur pripravujete. Keď z neho robíte rizoto, nechajte ho variť vo vývare, prípadne ho nechajte nasiaknuť vývarom. Bulgur znesie aj sójovú omáčku, rybie omáčky, zeleninové omáčky a ďalšie dochucovadlá. Je naozaj všestranný.

Ako chutí bulgur?

Bulgur má chuť, ktorá sa dá popísať ako niečo medzi ryžou a krúpami. Ide o jemnú obilninu, a to aj vďaka jeho predchádzajúcemu predvareniu.

Už sme spomenuli, že bulgur tmavý má príjemnú orieškovú príchuť. Chuťovo sa všetky typy bulguru hodia ako k mäsám, tak k zelenine. A tmavý bulgur môžete použiť aj do ovocných šalátov.

Recepty na bulgur

Bulgur sa v ázijských krajinách používa na jedlá, akými sú napríklad šalát tabouli, pilaf, falafel alebo kibbeh. My ho používame najčastejšie do rizota, fašírok, plniek, polievok, ako prílohu alebo aj do slaných šalátov. Poďme sa na niektoré recepty pozrieť bližšie:

Recept na bulgur so zeleninou

Ak chcete mať ľahkú a rýchlu večeru, poduste si na masle alebo na oleji zeleninu. V druhom hrnci si uvarte alebo len nechajte odstáť bulgur. Zeleninu ochuťte iba soľou, prípadne štipkou korenia. Pridať môžete aj sójovú omáčku, ak ju máte radi. A potom všetko zmiešajte.

K zelenine možete samozrejme pridať aj mäso, ktoré nie je potrebné dlho tepelne upravovať. Napríklad kuracie alebo bravčové rezančeky. V tomto prípade začnete osmažením mäsa, môže byť aj na cibuľke. Pri dochutení môžete siahnuť po bylinkách alebo rafinovanejších typoch korenia. Iste občas neuškodí ani paradajkový pretlak (ak ho máte radi). Ten môžete zmiešať s ananásom a šťavou z neho. Tentoraz však vynechajte sójovú omáčku.

Bulgur s paradajkovou omáčkou

Bulgur je vynikajúcou prílohou, napríklad v kombinácii s rajskou a ďalšími omáčkami. Takže keď robíte králika na paprike, môžete namiesto cestovín uvariť bulgur. Týka sa to všetkých omáčok, ktoré nie sú mliečne alebo príliš hutné. Bulgur sa dobre snúbi s výpekom z mäsa, aj s ľahkou omáčkou zo zeleniny. Chybu neurobíte ani pri použití syra či smotany (bez múčnej závarky).

Namiesto krúp

Ak máte radi šolet, ale s krúpami máte pri trávení ťažkosti, môžete ich nahradiť práve bulgurom. Výsledok síce nie je úplne rovnakej chuti, keďže sa jačmeň od pšenice predsa len líši, ale mali by ste byť viac-menej spokojní. Príprava zostáva rovnaká, pričom bulgur sa robí oveľa jednoduchšie a kratšiu dobu.

Bulgur v plackách, karbonátkach, hamburgeroch

Ak máte radi placky všetkého druhu, bulguru využijete naozaj veľa. Bulgur si uvarte alebo nechajte napučať, neskôr dobre odkvapkať. Potom k nemu primiešajte mäsovú zmes, prípadne zmes zeleniny a napríklad syra feta. Využiť môžete aj vegetariánske alebo vegánske ingrediencie. Placky, kde nie je moc mäsa alebo vajíčko, bude potrebné trochu spojiť múkou, prípadne škrobom.

Aby boli placky nadýchanejšie, môžete do nich pridať aj štipku kypriaceho prášku. Na placky s bulgurom nie je potrebný žiadny konkrétny recept, môžete ich používať pre účelné spotrebovanie zvyškov mäsa, zeleniny, strukovín alebo syrov. Aby ste dosiahli skvelé dochutenie, chce to len trochu praxe a experimentovania. Každá domácnosť totiž obľubuje inú variantu.

Bulgur v šaláte

Máte radi, keď je zeleninový šalát niečím “zahustený”? Keď teda nejde len o zeleninu a napríklad syr? Bulgur môžete použiť do akéhokoľvek šalátu. Výsledok bude vždy vynikajúci. Ak robíte šalát ovocný, pridajte mierne osolený tmavý špaldový bulgur s jeho orieškovou chuťou.

Prečo jesť bulgur?

Bulgur má priaznivé zloženie, ktoré naše telo obohatí o mnoho viac látok, než napríklad cestoviny z hladkej múky. Bulgur je pre zdravých ľudí ľahko stráviteľný. Obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Má tiež nižší glykemický index ako biela ryža a samozrejme cestoviny. Má však aj vyšší obsah väčšiny vitamínov a minerálov.

V sušenom bulgure nájdete vitamíny B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, vitamín E. Z minerálov sú to vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík alebo zinok.

Ale pozor, pretože bulgur sa vyrába z pšenice a teda obsahuje lepok. Preto nie je potravinou vhodnou pre ľudí s celiakiou a poruchami príjmu lepku.

5.0
02
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *