Bezlepková diéta a strava

Ak trpíte častou únavou, depresiou, nadúvaním alebo dokonca hnačkou, tak by ste sa mali dozvedieť viac o novom trende zvanom bezlepková diéta. Potraviny bez lepku vyhľadávajú aj celosvetovo známe celebrity a športovci na čele s tenistom Novakom Djokovičom. Alergia či zvýšená citlivosť na lepok je podľa mnohých novou chorobou 21. storočia. Dnes si túto problematiku rozoberieme o niečo podrobnejšie.

Zaujíma vás bezlepková strava? Poďte sa spolu s nami pozrieť na zakázané potraviny a recepty pri tejto diéte.

Čo je to vlastne lepok?

Skôr než začneme, musíme si vysvetliť čo je to lepok v potravinách. Lepok alebo ak chcete glutén je bielkovina rastlinného pôvodu z gliadínu a gluteninu. Nájsť ho môžeme na povrchu zŕn obilnín – pšenica, jačmeň, ovos a raž. V závažnejších prípadoch môže lepok vyvolať ochorenie tenkého čreva (tzv. celiakia) alebo silnú alergiu.

Pre predstavu – na Slovensku trpí alergiou alebo neznášanlivosťou na lepok okolo 150 tisíc ľudí, pričom diagnostikovanú a liečenú ju má len necelých 30 tisíc obyvateľov.

Bezlepková strava a jej výhody

Čoraz viac ľudí si však uvedomuje závažnosť citlivosti na lepok a dokáže príznaky spozorovať ešte skôr, než dôjde k spomínanému poškodzovaniu čriev. Bezlepková strava by sa teda taktiež dala označiť za novodobý trend. Na mysli však teraz nemáme bezlepkovú diétu, ktorá je určená už pre chorých pacientov. Tí, ktorí sa dali na bezlepkové potraviny a vynechali tak glutén sa môžu naozaj radovať. Vďaka tomu, že telo nemíňa energiu na obtiažne trávenie lepku majú oveľa viac energie. Okrem iného môže byť bezlepková strava skvelým pomocníkom pri chudnutí alebo pri problémoch s nadmerným nadúvaním.

V úvode článku sme napísali, že aj srbský tenista Novak Djokovič si nevie vynachváliť výhody bezlepkovej stravy. Dokonca o nej napísal aj knihu, ktorá nesie názov “Serve to Win”, čo v doslovnom preklade znamená Servírovať víťazstvo. Bezlepkovými potravinami sa inšpiroval aj jeho kolega z tenisových kurtov – Škót Andy Murray.

Aj napriek obľúbenosti však mnohí odborníci ostávajú mierne skeptickí a odporúčajú dávať si pozor. Bezlepkový jedálniček by totiž mal vznikať pod dohľadom nutričného špecialistu alebo doktora. Takýto bezlepkový jedálny lístok má obsahovať dostatočné množstvo vlákniny, vysoký podiel vitamínov a iných dôležitých živín nevyhnutných pre náš organizmus.

Chcete bezlepkový jedálniček na mieru?

Objednajte sa na konzultáciu k výživovému špecialistovi, ktorý vám ho vytvorí na základe odborných vyšetrení vášho organizmu. Okrem toho získate aj cenné rady ako zdravo schudnúť a prehľad potravín, ktoré nie sú vhodné pre váš metabolizmus.

 

Aké potraviny bez lepku sú najlepšie?

Nechceme vás teraz bombardovať informáciami o tom, ktoré potraviny by ste mali zaručene nakúpiť. Bezlepkové potraviny kúpite v každej lepšej predajni so zdravou výživou, kde nájdete oddelenie pre bezlepkový sortiment. Samozrejme nakupovať môžete aj na internete či v supermarketoch, kde ich býva spravidla najviac.

Z bezlepkových potravín môžete pripraviť zaujímavé i pestré jedlá alias bezlepkové recepty.

Bezlepkové potraviny môžete veľmi pestro kombinovať.

Bezlepkovú stravu nemôžeme pokladať za málo pestrú. Základné potraviny sú zemiaky, ryža, kukurica, pohánka, strukoviny alebo sója. Taktiež môžete konzumovať aj výrobky z nich odvodené (napríklad kukuričná múka, škroby a pod.). Keď budete na nákupe, tak určite hľadajte označené potraviny s nápisom “bezlepkové” alebo “prirodzene bezlepková potravina”. Tieto označenia sú riadne kontrolované a upravované vyhláškou. Okrem toho môžete naraziť na obale potravín aj na značku prečiarknutého klasu.

Bezlepková strava – zakázané potraviny

Ak sa vám tento spôsob stravovania pozdáva, tak určite z vášho jedálnička vylúčte pšenicu, špaldu, raž, jačmeň, ovos a výrobky z nich. Tým pádom by ste nemali jesť žiadne pečivo, strúhanku, cestoviny, zákusky alebo krupicu či knedle. Naozaj je veľmi dôležité sledovať zloženie potravín. A asi nepotešíme ani milovníkov piva, keďže sú alkoholické nápoje považované za nevhodné (hlavne vodka, whisky a pivo).

Okrem toho sú zakázané aj tieto jedlá a potraviny:
  • zahustené polievky a omáčky
  • kečup, horčica, majonéza
  • údené šunky, mleté mäso, párky
  • kypriaci prášok, puding, zmrzlina
  • jogurty a sójové rezy

Pár slov o celiakii

Celiakia je neznášanlivosť na lepok a jedná sa o autoimunitné ochorenie. V tele sa tvoria obranné látky proti niektorým enzýmom a bielkovinám nachádzajúcim sa v lepku. Tento proces často vedie k poškodeniu tenkého čreva alebo dokonca sliznice. Kvôli celiakii môže nastať aj problém so vstrebávaním živín a vitamínov do tela.

Prejavy tohto ochorenia nie sú vždy úplne jednoznačné, no najčastejšie majú pacienti problém s tráviacim traktom. Sťažujú sa na bolesť brucha, nadmerné nadúvanie, častú hnačku, zvracanie i únavu. To ale zďaleka nie je všetko. Môžu nastať aj problémy s neplodnosťou, zvýšeným rizikom neplodnosti, poruchou rastu či chudokrvnosťou. Do ďalších negatívnych podrobností v prípade nedostatočnej liečby radšej ani nebudeme zachádzať.

Celiakia je nevyliečiteľná choroba, no pri správnom stravovaní a bezlepkovej diéte sa dokáže tenké črevo obnoviť už do jedného mesiaca. Ľudia s touto chorobou môžu žiť plnohodnotný život a stravovať sa aj napriek tomu pestro (viď. odstavec vyššie). Musia byť však nanajvýš obozretní pri nakupovaní alebo v reštaurácii.

Na záver

Ak nemáte žiadne príznaky neznášanlivosti na lepok, tak sa nemáte čoho obávať a zbytočne nebuďte v strese. Snažte sa stravovať pestro, pečivo i múku môžete vo vašom jedálničku mierne obmedziť. V prípade, že máte akékoľvek podozrenie, určite odporúčame vyhľadať odborníka na výživu a podstúpiť vyšetrenia.

Vyšetrenie môžete podstúpiť napríklad vo Svete zdravia, kde zistíte nielen postoj vášho tela k lepku, ale tiež aj ostatné informácie – metabolický vek, hodnoty hmotnosti, tuku i svalstva. Výživoví špecialisti vám na základe výsledkov zostavia aj jedálniček na mieru pre zdravé chudnutie. Objednať sa na konzultáciu môžete vyplnením tohto formulára.

Bezlepková diéta a strava
5 (100%) 3 hlasov

0 komentárov

Pridať komentár