Kliknite a začnite písať.

Rastliny a bylinky

Čakanka obyčajná a jej účinky

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Čakanka obyčajná je tiež známa ako čakanka, cichoria, cigorka, čaganka, Hanička, korenie sv. Petra, nemecká káva či podpažník. Kedysi naozaj nahrádzala kávu, ktorá bola v časoch vojny a po vojne veľmi drahá a nedostatková záležitosť pre vyvolených. Spoznajte priaznivé účinky čakanky.

Čakanka obyčajná a jej účinky na zdravie človeka.

Kde rastie čakanka?

Čakanka rastie na vápenatých pôdach, na medziach, pastvinách, lúkach a má rada slniečko. Podľa Paracelsusovej náuky o signatúrach podľa miesta výskytu obsahuje veľa vápnika. Žltý koreň ukazuje na to, že sa podľa zásad čínskej medicíny používa na všetko, čo sa týka pečeňovej a žlčníkové činnosti, žalúdka, sleziny a trávenia.

Čakanka má krásne modré kvety, ktoré otvára skoro ráno, na poludnie sa kvety zatvoria, aj keď svieti slniečko. Každý deň od júla do septembra vykvitnú nové kvety. Listy čakanky sa vždy nastavia do polohy sever-juh. Môžeme ich použiť v prírode ako kompas, nikdy sa nestratíme.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Čakanka má podľa povesti názov po dievčati, ktoré čakalo na milého a farbu kvetov má podľa farby jej modrých očí, ktoré si vyplakala, keď sa nevrátil.

Čo obsahuje čakanka obyčajná?

Čakanka obsahuje horčiny, triesloviny, slizy, silice, tiež cholín, arginín, minerálne látky ako vápnik, fosfor, horčík, železo, a vysoký podiel inulínu (až 20 %). Najväčšia koncentrácia účinných látok je v korení, ktoré sa zbiera skoro na jar alebo na jeseň a väčšinou sa suší.

Čerstvý strúhaný koreň sa ale tiež praží a pripravuje sa z neho dobre známa čakanka. Liečivé vlastnosti však ponúkajú všetky časti čakanky. Vňať čakanky sa zbiera najlepšie pred rozkvetom, v období júl až september, kvety sa zbierajú pred kvitnutím alebo tesne po rozkvete. Sušením síce strácajú svoju krásnu modrú farbu, nie však účinky.

...

Použitie čakanky

Bylinka je známa skorším generáciám bylinárov. Čakanku používali v Ríme ako zeleninu a Dioskorides ju odporúčal na boľavé oči. Čakanka patrí medzi horké bylinky, obsahujúce horčiny. Jehova nariadil Izraelitom jesť čakanku spolu s jahňacím mäsom na nekvasené chleby – židovská Veľká noc.

Liečivé účinky čakanky 

Čakanka má mnohé pozitívne účinky. Sušená čakanka sa používa, ak sú problémy s pečeňou, žlčníkom a obličkovými a močovými kameňmi.

List čakanky je často hlavnou bylinkou v bylinnom čaji . Obsahuje vápnik, meď a železo. Vápnik je jedným z najdôležitejších prvkov, ktoré majú zásadité účinky na organizmus. Čaj z čakanky odkysľuje a prečisťuje organizmus.

Listy čakanky sa môžu použiť na liečbu žltačky aj chorôb sleziny a pečene, prečisťujú tráviace ústrojenstvo, močové cesty. Čakanka sa osvedčila aj pri liečbe kožných ochorení – ekzémy.

V čakanke sú horčiny, ktoré podporujú látkovú výmenu, tvorbu žlče, posilňujú činnosť pečene a tým uľahčujú trávenie. Čakanka má protizápalové účinky, pôsobí žlčopudne, močopudne, vypudzuje obličkové a močové kamene.

...

Čakanka sa kvôli svojim detoxikačným účinkom používa na detoxikáciu krvi a upokojenie nervovej sústavy. Čakanka obsahuje ďalej inulín, cholín, triesloviny a veľké množstvo minerálnych látok.

TIP: Pozrite sa na to, ako by mala prebiehať detoxikácia organizmu.

Ľudové povery týkajúce sa čakanky

  • Noste pri sebe čakanku, z vašej cesty zmiznú starosti..
  • Keď sa potriete šťavou z čakanky, preukáže vám možno vplyvná osoba láskavosť.
  • Čakanka podporuje skromnosť a pomôže zabudnúť na nešťastnú lásku.
  • Čakanka pomôže, ak sa chcete stať sa neviditeľnými.
  • Čakanka otvorí všetky zámky, má to jeden háčik, musí byť odtrhnutá na pravé poludnie, v deň letného slnovratu, v tichosti a zlatým nožom.
5/5 - (3 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *