Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Čo na večeru? 7 skvelých tipov, čo variť na večeru

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Ak hľadáte inšpiráciu, čo uvariť na večeru, tak ste na správnom mieste! Aj napriek tomu, že sa deň blíži ku koncu, vaše telo potrebuje správnu výživu. Počas dňa by ste mali konzumovať dostatočné množstvo sacharidov a tukov, no a večer je najlepšie prijať väčšie množstvo bielkovín, aby z nich mohlo vaše telo čerpať energiu celú noc. Zároveň by ale tieto jedlá nemali byť ťažké na žalúdok, aby sa vám dobre spalo. Čo si teda uvariť na večeru?

Čo na večeru?

Losos so zeleninou

Táto kombinácia je na večeru ako stvorená. Losos totiž obsahuje až 20 gramov bielkovín na 100 gramov. Okrem toho je táto ryba nesmierne prospešná pre zdravie vášho srdca a ciev. Čo sa týka zeleniny, tak tá má nízky počet kalórií, ale za to vysoký obsah vitamínov a minerálov. Môžete vyskúšať tento recept, kde je losos v kombinácií s baby karotkou a zelenou fazuľkou.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Budete potrebovať:

  • 150 g lososa
  • šťavu z polovice citróna
  • maslo
  • 300 g miešaná zelenina (baby karotka, zelená fazuľka)
  • soľ a korenie podľa chuti

Lososa umyjete, odstránite z kože šupiny a nakrájate na plátky spoločne aj s kožou. Keď máte filety z lososa takto pripravené, posolíte a okoreníte ich. Na panvici si rozohrejte malú kocku masla a lososa poriadne z každej strany opečte. Aby bol losos poriadne prepečený, môžete ho dať do rúry na 10 minút pri 180 stupňoch.

Zeleninu opečiete znovu na masle na panvici, až kým nezmäkne. Potom ju osolíte a okoreníte podľa chuti. Na tanier dáte zeleninku, lososa, ktorého môžete poliať zvyšným maslom a tiež mesiačik citrónu na pokvapkanie.

...

Svieži a zdravý cézar šalát

Aj keď možno nie ste typ človeka, ktorý by preferoval každý deň šaláty na večeru, tento recept sa naozaj oplatí vyskúšať ak neviete čo na večeru. Grilované kuracie mäsko, zmes zeleniny podľa chuti a svieži domáci dresing. Je ľahký, no zároveň vás zasýti na dlhú dobu.

Cézar šalát recept na večeru

Čo budete na tento šalát potrebovať?

  • hlávku ľadového šalátu
  • 120 g parmezánu
  • kuracie prsia
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 3 plátky chleba
  • paradajku
  • ďalšiu zeleninu podľa vašej chuti

Dresing

  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 KL worchestrovej omáčky
  • šťavu z citróna
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 žĺtky
  • korenie a soľ podľa chuti

Hlávku ľadového šalátu rozoberiete na listy, poriadne umyjete, osušíte a nakrájate na menšie kúsky. K tomu pridajte paradajky, prípadne ďalšiu zeleninu podľa vášho výberu. Na plátky pokrájate cesnak, zmiešate ho s olivovým olejom a necháte ho poriadne odstáť (10 – 15 minút). Na olivovom oleji osmažíte krutóny, ktoré nakrájate z pripraveného chleba, a odložíte ich bokom.  Potom opečiete okorenené a osolené kuracie prsia a nakrájate na plátky.

Rozmixujte spolu všetky suroviny na dresing. Zeleninu a kuracie mäso prelejte dresingom a zľahka premiešajte. Pri servírovaní už len šalát posypete nastrúhaným parmezánom a krutónmi. Ak máte radi výraznejšiu chuť, tak odporúčame do tohto šalátu pridať napríklad sušené paradajky alebo olivy, ktoré zvýraznia chuť šalátu.

Špagety alio e olio na obed

Cestoviny. Ďalšia potravina, ktorá sa dá urobiť na milión spôsobov. Sú lacné, jednoduché na prípravu a každý si nájde taký recept, ktorý bude chutiť práve jemu na večeru. Špagety alio e olio boli kedysi jedlom chudobných talianov, no momentálne sú veľkou špecialitou. Ako si túto pochúťku pripravíte?

Špageti recept - večera

Budete potrebovať:

  • špagety
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 rozdrobené sušené chilli papričky
  • nasekanú petržlenovú vňať
  • hrsť cherry paradajok
  • soľ
  • nastrúhaný parmezán

Špagety uvaríte takmer domäkka – al dente. Na panvici potom opečiete na olivovom oleji cesnak pokrájaný na tenké plátky. Pridáte chilli, petržlenovú vňať , cherry paradajky prekrojené na polovicu, premiešate a osolíte. Podusíte dve minútky a potom premiešate s uvarenými špagetami. Podávajte posypané nastrúhaným parmezánom.

...

Nenašli ste nič pre vás? Pozrite sa aj na článok zdravá večera pre celú rodinu.

Kuracie mäso na prírodno s batátovým pyré

Toto jedlo je ľahké, plné bielkovín a chutiť bude starším, a aj najmenším. Ak ste ešte nikdy neskúšali pripraviť batátové pyré, môže to byť pre vás príjemná zmena od klasickej zemiakovej kaše. Aj keď sú batáty o niečo sladšie, dokonale ladia k slanej chuti mäska.

Mäsová diéta a jej princíp + výhody a nevýhody

Na tento recept potrebujete:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 4 väčšie batáty
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • olej
  • 30 g masla
  • 150 ml mlieka
  • grilovacie korenie alebo gyros korenie
  • soľ a čierne korenie

Ako prvé si očistíte a nakrájate batáty a zemiaky, ktoré potom pridáte do hrnca s vodou a spolu s lyžičkou soli dáte variť. Pokým sa zemiaky uvaria, nakrájate si kuracie prsia na rezne a jemne vyklepete. Dáte si zohriať panvicu s olejom a predtým ako dáte mäso na panvicu ho ochutíte koreninami podľa vášho výberu a osolíte. Mäso opražte na rozpálenom oleji približne 3 minúty z oboch strán.

Hneď ako budú batáty a zemiaky dovarené, precedíte z nich vodu, pridáte maslo a mlieko, a rozmixujete ich ponorným mixérom. Ak budú málo slané tak ich dochutíte. Keď budete jedlo podávať, môžete pokvapkať zemiaky aj mäso sójovou omáčkou, ktorá zvýrazní chuť, prípadne si k tomu môžete dorobiť dresing.

Fit pizza

A čo tak si spraviť zdravú verziu jedla, ktoré nie je príliš zdravé? Fitness pizzu z tvarohového cesta si zamilujete a môžete ju jesť bez výčitiek svedomia aj každý týždeň. Vďaka tvarohu obsahuje množstvo bielkovín a to čo dáte na vrch je len na vás! Po tom, ako budete poznať tento recept sa už nikdy nebudete pýtať čo na večeru.

...

Fitness pizza zo špaldovej múky je zdravšia ako klasická pizza.

Na cesto budete potrebovať:

  • 100 g jemného tvarohu
  • 30 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 bielko
  • korenie na pizzu
  • soľ a čierne korenie

Na oblohu (podľa vášho výberu):

  • rajčinový pretlak/kečup
  • prosciutto
  • syr
  • kukuricu
  • olivy

Všetky suroviny, ktoré patria do cesta poriadne vymiešajte, aby vznikla celistvá hmota. Rozotrite ho na papier na pečenie do tvaru kruhu (pomôcť si môžete formou na torty). Cesto natriete kečupom (pretlakom), ktorý zmiešate s korením na pizzu. Podľa chuti pridajte prosciutto alebo šunku, syr či rôzne druhy zeleniny. Pizzu pečte približne 20 – 25 minút na 200 °C.

Špenátovo – bryndzová pomazánka

Skvelou voľbou na večeru je taktiež aj nátierka, či už táto alebo aj iné, napríklad vajíčková, avokádová či tuniaková. Výhodou u pomazánky je, že je veľmi rýchla na prípravu, netreba vám veľa surovín a keď ju skombinujete so správnym druhom pečiva tak je aj súčasťou zdravej večere.

Natierky recept

Budete potrebovať:

  • 250 g čerstvých špenátových lístkov
  • 500 g bryndze
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava je veľmi jednoduchá. Lístky špenátu umyjete a necháte poriadne odkvapkať. Pripravíte si bryndzu, olivový olej, očistíte si cesnak a spolu so špenátom, soľou a korením to dáte do mixéru. Nátierku poriadne rozmixujte a máte hotovo!

TIP: Vyskúšajte na večeru ďalšie zdravé nátierky a pomazánky.

Šunková omeleta

Vajíčka sú jednou z ďalších potravín, ktoré sa dajú spraviť na množstvo spôsobov a skombinovať s množstvom potravín. Práve vajíčka môžu byť správnou odpoveďou na otázku, čo na večeru. Či už ako praženica, volské oči alebo práve omeleta.

Šunková omeleta na večeru

Na šunkovú omeletu budete potrebovať:

  • 3 vajíčka
  • 50 g šunky
  • Zeleninu podľa vášho výberu (odporúčame paradajky a rukolu)
  • olej
  • soľ a korenie podľa chuti

Rozšľaháte vajíčka spolu so soľou, korením a nakrájanou šunkou. Pridať môžete napríklad aj pažítku, cibuľku alebo slaninku. Omeletu potom upečiete na horúcej omastenej panvici. Upečenú omeletu potom preložíte a servírujte so zeleninou alebo pečivom.

Čo variť na večeru? Veríme, že táto otázka vás už trápiť nebude. Budeme radi, keď v komentári uvediete váš obľúbený recept na večeru! 🙂

5/5 - (4 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

1 komentár

  1. knedla 19. januára 2023

    debilini

    Odpovedať

Pridať komentár knedla Zrušiť

Your email address will not be published. Required fields are marked *