Kliknite a začnite písať.

Detoxikácia

Detoxikácia pečene a očista pečene – návod ako na to

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Rýchly životný štýl nás núti ignorovať únavu aj stres a preto sme si často zvykli nevenovať pozornosť varovným príznakom. Telo nám často signalizuje, aby sme trochu spomalili. No a pretože za týmito varovaniami môžu byť aj problémy s pečeňou, rozhodli sme sa vám po detoxikácii čriev, ktorá bola predmetom jedného z našich minulých článkov, priniesť niekoľko pohľadov na to ako prebieha detoxikácia pečene a jej očista.

Detoxikácia pečene a očista pečene

Čo ohrozuje našu pečeň?

K pečeni by sme mali vo všeobecnosti pristupovať s rešpektom a chrániť si ju ako oko v hlave. A to nielen vtedy, keď už sa sama ozve. Pečeň vykonáva totiž príliš veľa dôležitých funkcií nato aby sme si ju mohli dovoliť prehliadať. Spomenúť môžeme netralizáciu toxínov, produkciu žlče, reguláciu tukov v krvi alebo syntézu a ukladanie glykogénu.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Napriek tomu, že pečeň má samoregeneračné schopnosti bude vďačná, keď jej pomôžeme. No a okrem iných opatrení, ktoré si o chvíľu spomenieme, môže byť detoxikácia pečene alternatívou aj z pohľadu celkovej prevencie. Najskôr si však povedzme, čo dáva pečeni zabrať najviac.

Pečeň sa musí bežne a dennodenne vyrovnávať s neprimeraným prejedaním sa alebo nevhodnou, neraz zle vyváženou stravou bohatou na rôzne stabilizátory chuti, konzervanty a prídavné látky tzv. éčka. Ak sa však k tomu pridá ešte aj častejšia a nemierna konzumácia alkoholu, tak potom niet divu, že pečeň začne trpieť.

O slovo sa tak môžu prihlásiť prvé príznaky sprevádzané bezdôvodnou únavou, svalovou slabosťou, pobolievaním kĺbov, špecifickým tlakom pod pravým rebrom alebo nechutenstvom a tráviacimi problémami. Pečeň vám jednoducho dáva najavo, že má toho dosť a je preťažená. Poďme sa pozrieť prečo je detoxikácia pečene tak dôležitá.

...

TIP: Pečeňová diéta je skvelá na očistu pečene a zároveň detoxikáciu organizmu.

Lieky nemusia iba pomáhať

Samostatnou kapitolou poškodzovania pečene môže byť konzumácia liekov. Teraz však máme na mysli užívanie predovšetkým tých liekov, ktoré si naordinujeme sami bez lekárskeho predpisu.

Najmä v dnešnej dobe sa totiž objavil fenomén, kedy sa mnohí z nás viac ako na lekára chcú spoliehať na internet a liečenie chorôb prevezmú do vlastných rúk.

Tabletky s vitamínom D pomáhajú zahnať depresívne stavy a poruchy.

Ľudia si neuvedomujú si riziko tohto konania. Už pri obyčajnej snahe o zmiernenie bolesti zubov alebo pri príznakoch prechladnutia si môžu vážne poškodiť pečeň. Niekoľko dúškov horúceho nápoja proti chrípke alebo prechladnutiu v kombinácii s viacerými pilulkami, ktoré obsahujú rovnakú účinnú zložku vám môžu poriadne skomplikovať život.

...

Nadmerné dávky liečiva môžu dosiahnuť hodnoty, ktoré sú skutočne nebezpečné a detoxikácia pečene je potom nevyhnutná.

Starajte sa o zdravie svojej pečene

Pri starostlivosti o dobré fungovanie pečene máte viacero možností, ktoré môžete začať uplatňovať v praxi ihneď. Ak je príčinou zdravotných problémov nadváha alebo stres, tak najlepšou odpoveďou bude dostatok pohybu a celková úprava životosprávy. Detoxikácia pečene je v podstate jednorázová záležitosť opakujúca sa najlepšie 1 – 4 krát do roka.

Základným predpokladom starostlivosti o vašu pečeň je obmedzenie konzumácie alkoholických nápojov na maximálnu možnú mieru, predovšetkým tých s vyššou koncentráciou alkoholu. V rámci opatrení bez povšimnutia nemôže ostať ani jedálny lístok.

Zaraďte dostatok ovocia a najzdravšej zeleniny. Na jedálnom lístku zároveň pred jednoduchými „cukrami“ uprednostňujte polysacharidy, preto jedzte radšej hnedú ryžu, zemiaky, špaldu a celozrnné pekárenské výrobky. Naopak z jedálnička zoškrtajte červené mäso a všetky ostatné druhy tučného mäsa. Podobne urobte s údeninami a konzervovanými mäsovými výrobkami.

Dobrou správou, najmä pre milovníkov kávy, je záver istej štúdie, podľa ktorej má pitie 2 až 3 šálok kávy denne priaznivý vplyv na pečeň. Antioxidanty spolu s vitamínmi a kofeínom nachádzajúce sa v káve údajne dokážu blokovať zápalové procesy v pečeni. Výbornou alternatívou klasickej čiernej kávy je jej zelená verzia.

...

Detoxikácia pečene však nie je len otázkou úpravy životosprávy. Mimoriadne efektívne sa o ňu dokážu postarať prípravky alebo potraviny, ktorým práve teraz dáme priestor. V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na ich detoxikačné schopnosti.

Detoxikácia pečene s ostropestrecom mariánskym

V prípade, že máte problémy s pečeňou a potrebujete ju detoxikovať, tak ostropestrec mariánsky vám môže urobiť neoceniteľnú službu. Jeho výnimočné detoxikačné schopnosti sa spájajú jednak s vysokým obsahom bioflavonoidov, ktoré majú silné antioxidačné účinky, ale predovšetkým je to vďaka silymarínu.

Silymarín patrí do skupiny flavolignanov a má klinicky preukázané pozitívne účinky na pečeň. Nejde teda v žiadnom prípade o nejaký marketingový ťah, pretože silymarín je dôležitou súčasťou liekov určených na liečbu ochorení pečene. Silný antioxidant chráni membrány buniek, normalizuje ich metabolizmus, vychytáva voľné radikály, ktoré poškodzujú pečeň a zároveň ju regeneruje.

Detoxikácia pečene povoľuje použiť či už čaje, oleje, tinktúry alebo kapsuly obsahujúce výťažok silymarínu z ostropestreca mariánskeho. Nezabudnite že detoxikácia pečene by mala trvať približne 4 – 6 týždňov.

Detoxikácia pečene v znamení zelenej

Aj táto alternatíva detoxikácie pečene je mimoriadne efektívna. V prenesenom význame slova by sa dalo povedať, že detoxikácia pečene si výborne rozumie so zelenou farbou, ktorá by počas týchto dní mala o niečo viac dominovať na vašom jedálničku.

Na vyvážený jedálny lístok by ste preto mali zaradiť dostatok kapusty, ružičkového, ale aj kučeravého kelu a samozrejme brokolicu. Táto zelená zelenina pomáha chrániť vašu pečeň tým, že stimuluje enzýmy v pečeni, ktoré zodpovedajú za jej detoxikáciu. Okrem toho je výborným zdrojom draslíka a horčíka.

Ak detoxikáciu podporíte ešte zeleným jačmeňom a chlorellou s vysokým obsahom chlorofylu, detoxikácia pečene môže byť úplne dokonalá.

Detoxikácia čriev

Detoxikácia pečene posilnená citrónovou vodou

Pitný režim pri detoxikácii pečene nadobúda ešte na väčšom význame, pretože iba pri dostatočnom príjme tekutín môžu byť efektívne vyplavované škodliviny z tela von. Počas detoxikácie by ste teda oproti štandardnému pitnému režimu mali príjem tekutín ešte o niečo zvýšiť. Vo všeobecnosti sa odporúča v tomto období prijať 3,5 až 4 litre tekutín denne. Nezabúdajte však, že do tohto množstva sa započítava aj voda prijatá v potrave, napríklad formou polievok.

Do pitného režimu počas detoxikačných dní zaraďte pitie vlažnej citrónovej vody, ktorou môžete každé ráno naštartovať svoj organizmus. Citrón s obsahom vitamínu C, draslíka a bioflavonoidov tým najlepším spôsobom podporí celkovú detoxikáciu vašej namáhanej pečene.

Buďte vnímaví na varovné signály tela

Rýchla doba má toho na svedomí skutočne veľa. Všímajte si čo vám hovorí vaše telo, neprehliadajte jeho varovania a v prípade potreby neodkladajte riešenie problémov. Detoxikácia pečene môže byť výbornou alternatívou ako pomôcť svojej pečeni a to nielen vtedy, keď už sa začne domáhať vašej pozornosti sama negatívnymi príznakmi.

TIP: Nielen pečeň, ale aj črevá si zaslúžia pozornosť. Pozrite sa ako vyzerá detoxikácia čriev.

5/5 - (10 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *