Kliknite a začnite písať.

Detoxikácia

Detoxikácia sleziny – návod ako na to

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele – slezina. Zabezpečuje mechanickú filtráciu červených krviniek, vyrába a skladuje krvné bunky a zahajuje imunitnú odpoveď proti cudzorodým organizmom a iným antigénom. Ak vás trápia rôzne ochorenia krvi alebo problémy s imunitným systémom, môže to byť kvôli nesprávnej funkcií sleziny. No prejavy nesprávneho pracovania sleziny môžu byť rôzne, pretože toxíny, ktoré sa nachádzajú v slezine ovplyvňujú množstvo fyziologických procesov. Ako prebieha očista sleziny – teda detoxikácia sleziny? Prinášame kompletný návod ako na to.

Detoxikácia sleziny návod ako detoxikovať správne.

Na čo slezina slúži a kde sa vlastne nachádza?

Význam sleziny v tele nie je až taký známy, no predsa je veľmi dôležitý. Jedna z najdôležitejších funkcií sleziny je spojená s imunitným systémom a rozkladom červených krviniek.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Slezina je orgán ľudského tela veľký ako zaťatá päsť, a preto keďže nie je veľká, mnoho lekárov sa prikláňa pri poškodení  k jej vyoperovaniu – splenektómií. K jej poškodeniu môže dôjsť napríklad úrazom, chorobami alebo pri niektorých druhoch hemolitickej anémie. Je fialovej farby a má tvar kávového zrnka. Vstupuje do nej slezinná tepna a vystupuje z nej slezinná žila. Vo vnútri je vyplnená červenou a bielou hubovitou dreňou – pulpou.

Nachádza sa na ľavej strane brucha, konkrétne blízko chrbtice, kde kopíruje tvar desiateho rebra. Keďže je tento orgán tak hlboko v našom tele, nemôžete si ju nijako nahmatať. Ak by ste sa na slezinu pozreli, mohla by vám pripomínať obličku.

Slezina je takzvaný „cintorín červených krviniek“. Tento orgán triedi zdravé a poškodené červené krvinky. Tie poškodené zachytí v červenej pulpe a tak zanikajú. Biela pulpa sa podieľa na tvorbe protilátok. Slezina pracuje tiež s bielymi krvinkami, takže hrá významnú úlohu aj pri obranyschopnosti organizmu.

...

Za jeden jediný deň pretečie slezinou značné množstvo krvi, a to až 250 až 300 litrov. To je asi päťdesiat násobok toho, koľko krvi človek vo svojom tele má. Ak sa ale vyskytne nejaká infekcia alebo má človek nejakú krvnú chorobu, napríklad leukémiu alebo hemolytickú anémiu, dochádza k zväčšeniu sleziny – splenomegálii.

Problémy so slezinou – príznaky

Ako zistíte, že vaša slezina nie je v pohode? V prvom rade budete mať väčší sklon k častým vírusovým ochoreniam. Najčastejšími chorobami sú:

  • nádcha,
  • bolesti žalúdka,
  • opary na perách alebo iných častiach tela,
  • suché, úzke alebo popraskané pery,
  • praskajúce kútiky úst,
  • zápaly ďasien, paradentóza,
  • časté zápaly stredného ucha,
  • svalové slabosti,
  • vybočené palce na nohách,
  • hormonálna nerovnováha,
  • problémy slinivky brušnej,
  • sklon k priberaniu, obezite, diabetes mellitus,
  • žalúdočné vredy.

Príznakov zlej funkčnosti sleziny je naozaj veľa, no nie každý musí hneď znamenať problémy s týmto orgánom! Ak ale niektoré z príznakov spozorujete a budete sa chcieť s nimi skutočne rýchlo vysporiadať, môžete vyskúšať detoxikáciu sleziny.

Detoxikácia sleziny je úplne bezpečná, bez vedľajších účinkov a bez zbytočných liekov. Navyše to nebude prospievať len vašej slezine, ale celému telu!

Breussova diéta jedálniček a skúsenosti

Čo detoxikácia sleziny zakazuje?

Keďže sa slezina úzko spája s imunitou, citlivo reaguje na stres. Neprospievajú jej starosti, úzkosť a dlhotrvajúci tlak, pri ktorom prebiehajú pod vplyvom stresových hormónov biochemické procesy a zmeny v bunkách sleziny a bielych krvinkách.

...

Neprospieva jej tiež nepravidelná strava, príliš veľké množstvá jedla, nadmerná konzumácia mliečnych výrobkov. Oslabená slezina môže byť príčinou tráviacich ťažkostí a alergií, a zníženej odolnosti voči inekciám. Práve preto je detoxikácia sleziny dôležitá.

Pri detoxikácií sleziny by ste sa mali vyhýbať:

  • sladkostiam a sladeným limonádam
  • celkovo bielemu cukru
  • taveným syrom a údeninám
  • pečivu z bielej múky
  • alkoholu
  • ovocným džúsom a kolovým nápojom
  • polotovarom, konzervám, rafinovaným a modifikovaným potravinám

Čo naopak jesť pri detoxikácii sleziny?

Slezine dodávajú energiu všetky druhy guľatých plodov žltej, oranžovej a červenej farby, prirodzene sladké potraviny. Ak chcete vašu slezinu detoxikovať, doprajte si:

  • maliny, jahody, čerešne, marhule, broskyne
  • varenú alebo dusenú zeleninu – kukuricu, tekvicu, zeler, reďkovku, mrkvu
  • strukoviny – fazuľu, šošovicu
  • vlašské orechy, gaštany, pistácie, sezamové a slnečnicové semená
  • zelený a jazmínový čaj, čaj z listov malín
  • tmavú ryžu, jačmenné krúpy, ovsené vločky, pohánku, ražnú a amarantovú múku
  • plody mora, jahňacie mäso a divinu
  • koreniny – škoricu, kurkumu, zázvor, cesnak, čierne korenie, rozmarín, tymián, fenikel, šalviu, kôpor, klinčeky, muškátový orech

Surová strava a jej jedálniček. Je toto stravovanie dobré?

Detoxikácia sleziny jedálniček

Ako správne detoxikovať slezinu? Samozrejme, ako pri ostatných detoxikáciách, tak aj pri tejto je dôležitý pitný režim, aby sa mali ako škodlivé látky vylučovať z tela. Netreba piť len vodu, ale veľmi prospešné pri detoxikácií sleziny sú aj čaje, a to najmä zelený a jazmínový čaj. Keďže je leto, uvariť si môžete aj čaj z listov malín.

Raňajky: na raňajky je najlepšie si dať ovsenú kašu s malinami, jahodami či marhuľami a orechmi. Počas detoxikácie môžete ovocie a orechy samozrejme striedať. Ak máte v horúcich letných dňoch radšej niečo ľahšie, pripraviť si môžete aj ovocné smoothie. Určite nespravíte krok vedľa ani s varenou pohánkou s medom a orieškami. Do kaše a smoothie ale určite nepridávajte živočíšne mlieko, používajte rastlinné mlieka.

Desiata: tu si vždy pripravte niečo ľahké. Oriešky, ovocný šalát, semiačka alebo nejaký celozrnný toast so šunkou a zeleninou. Príliš sa neprejedajte a zvoľte vždy niečo výživné.

...

Obed: pripraviť si môžete tmavú ryžu s divinou alebo kuracím mäsom a so zeleninovým šalátom. Variácií na obed je ale veľa. Prílohu by ste mali voliť vždy buď tmavú ryžu alebo len zeleninu a mäso alebo ryby. Veľmi dobré sú aj morské plody. Sladkým obedom sa v období detoxikácie radšej vyhýbajte, ale ak by ste mali chuť, preferujte radšej zdravé varianty.

Olovrant: tu si doprajte hlavne zeleninu alebo zeleninové smoothie, vajíčka alebo domáce nátierky natreté na celozrnný chlieb. Poobede sa ovociu už radšej vyhýbajte.

Večera: na večeru si môžete pripraviť miešaný šalát podľa vašej chuti, vajíčka, strukovinovú polievku, orechy, znovu rybu alebo chudé mäso, vynechať treba samozrejme sacharidy pred spaním, takže k mäsu už jedine zeleninu.

Detoxikácia sleziny môže byť ešte účinnejšia, čo preto urobiť?

  • Ranný pohár vody s citrónom – jednoduché, ale zároveň veľmi účinné. Vyšťavte si polovicu citróna do pohára teplej vody a vypite ho pred raňajkami.
  • Detox mysle – stres a starosti slezine neprospievajú. Preto si počas detoxikácie sleziny doprajte chvíľku pre seba a venujte 15 minút denne meditácií a správnemu dýchaniu. Nadýchnite sa nosom, pomaly počítajte do 3 a pomaly vydychujte. S nádychom dvíhajte brucho.
  • Cvičenie – počas obdobia detoxikácie sa venujte cvičeniu aspoň 1 hodinu denne. Najideálnejší je beh vonku, prechádzky v lese alebo jóga. Intenzívne cvičenie podporuje lymfatický obeh a potením sa tiež dostáva z tela von množstvo toxínov.

Detoxikácia sleziny by mala trvať 7 alebo viac dní, podľa toho ako vám to bude vyhovovať a ako dlho vydržíte. Platí, že čím dlhšie, tým lepšie.

Detoxikácia sleziny aspoň 1 krát ročne

A čo na záver? Detoxikovať raz za čas by mal každý z nás, či už to bude slezina alebo detoxikácia pečene alebo detoxikácia čriev. Výborná môže byť aj detoxikácia a očista pleti. Samozrejme, závisí od toho, ktorý orgán vo vašom tele nefunguje úplne správne a detoxikáciu najviac potrebuje. No keď sa snažíte detoxikovať jeden orgán, detoxikujete tým čiastočne aj celé telo. Kedy je pre vás ideálne ročné obdobie na detoxikáciu? Pomohla vám detoxikácia sleziny?

5/5 - (7 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *