Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny

Javorový sirup a všetko čo o ňom potrebujete vedieť

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Možno poznáte javorový sirup iba z amerických filmov, kde nikdy nechýba na stole, keď sa jedia lievance. Hnedé lepkavé sladidlo sa však už pomerne slušne rozmohlo aj v našich obchodoch a aj keď zaň zaplatíte oveľa viac ako za cukor alebo za med, stojí za to do neho investovať. Patrí totiž medzi superpotraviny, ktoré sú pre ľudí veľmi prospešné.

Javorový sirup

Javorový sirup – prírodné sladidlo

Javorový sirup (anglicky maple syrup) je typ prírodného sladidla, ktoré sa za prispenia špecifických klimatických podmienok produkuje z miazgy javorov. Najčastejšie sa jedná o javor cukrový, javor čierny a javor červený (fakticky možno využiť aj ostatné druhy).

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Podstatou výroby je jarný zber miazgy z kmeňov stromov pomocou čapov a jej následne zahusťovanie do konzistencie sirupu pomocou zahrievania. Takmer absolútna celosvetová produkcia pochádza zo severovýchodu Severnej Ameriky. Platí pritom, že cez 4/5 pochádzajú priamo z Kanady a celé tri štvrtiny z jednej jej jediné provincie, ktorou je Quebec.

Javorový sirup ako taký patrí medzi najzdravšie druhy sladidiel. V porovnaní s konvenčnými sladidlami (ako je napríklad biely cukor) obsahuje podstatné množstvo radu minerálov a aminokyselín a má zvýšenú sladivosť, relatívne nízky glykemický index a kalorickú hodnotu.

Jeho podstatnou nevýhodou je však prácna a nákladná výroba, ktorá z neho robí pomerne drahú surovinu. Naproti tomu sa však jedná o úplne jedinečný produkt, ktorý vyniká tak špecifickou chuťou, že na svete nenájdete nič, čo by chutilo aspoň trochu podobne.

...

Účinky javorového sirupu

Čím je javorový sirup človeku prospešný a aké má účinky? Obsahuje množstvo draslíka, vápnika, mangánu a zinku, posledné 2 minerály sú dôležité pre posilnenie imunity. Zinok pôsobí preventívne aj proti ateroskleróze, pretože ochraňuje cievy pred poškodením LDL cholesterolom.

Rovnako sa v javorovom sirupe nachádza železo, fosfor, vitamín B a riboflavín. To však nie je všetko. Len nedávno v ňom vedci z Quebecu identifikovali 54 prospešných zlúčenín, pričom päť z nich dosiaľ v prírode nikto nevidel. Niektoré z nich majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti rakovine, cukrovke a bakteriálnym ochoreniam. Tie isté vlastnosti majú aj čučoriedky, zelený čaj a iné takzvané superpotraviny.

Ako sa vyrába javorový sirup (presný postup)

Javorový sirup je jedným z mnohých divov sveta. Táto hnedastá tekutina so svojou charakteristickou, zemito sladkou chuťou sa vyrába zo šťavy tzv. cukrového javora. Podľa všetkého to vyzerá tak, že si javor na ochranu pred zamrznutím vyrába škrob, ktorý uskladňuje vo svojich koreňoch aby zabránil ich zamrznutiu.

Na jar korene nasajú vodu z rozmrazenej pôdy. Voda sa zmieša so škrobom, ktorý enzýmy zmení na cukry a táto sladkastá tekutina začne kapilárami postupovať do stromu. Výrobcovia v určenú dobu napichujú strom, z ktorého potom vyteká šťava von. Zozbieraná, číra tekutina, ktorá je skoro bez chuti, obsahuje len 3 % až 5 % pevných čiastočiek, organických kyselín, minerálov a vitamínov.

...

Pomalým varením sa potom zbavuje vody. Teplota varenia sa musí dôsledne regulovať, aby bol sirup čo najlepší. Výsledkom procesu je koncentrát, sirup s charakteristickou farbou a vôňou a s viac ako 60 % obsahom cukrov.

Stupne kvality javorového sirupu

Javorový sirup je vyrábaný v niekoľkých variantoch, ktoré sa od seba líšia svojou kvalitou. Pre našinca môže byť klasifikácia kvality tak trochu komplikovaná, pretože existuje hneď niekoľko stupníc s rôznym značením. Inú používa Kanada, inú Spojené štáty americké a tak ďalej.

Základnou charakteristikou v tomto ohľade je však vždy svetlosť, respektíve miera v akej je javorový sirup priehľadný. Čím svetlejšia farba, tým má lepšiu kvalitu. Pre úplnosť si teraz predstavme základné stupnice (sú radené od najkvalitnejšie po najmenej kvalitné javorové sirupy).

Pre úplnosť ešte doplníme, že v rámci všetkých spomínaných klasifikácií je na poslednom mieste vždy druh, ktorý nie je určený pre priamu spotrebu. Ide o druhy, ktoré sa používajú ako prísada do cesta na buchty a podobne. Pre priamu konzumáciu (napríklad ako poleva na lievance) nie sú vhodné.

...

Kanada

Kategória Podkategórie Alternatívne označenie
#1 Extra Light AA
Light A
Medium B
#2 Amber C / Ontario Amber
#3 Dark D

Medzinárodný inštitút javorového sirupu (International Maple Syrup Institute – IMSI)

V rámci medzinárodnej snahy zjednotiť odlišné označovania kvality v rôznych krajinách, vznikla úplne nová stupnica zostavená Medzinárodným inštitútom javorové sirupu. Nutné priznať, že značenie je naozaj prehľadnejšie a v praxi bolo mnohými producentmi akceptované.

Kategória Doplnkové označenie
Grade A Golden Delicate Taste
Grade A Amber Rich Taste
Grade A Dark Robust Taste
Grade A Very Dark Strong Taste

Slovenská a Česká republika

V rámci našich krásnych krajín sa stretneme aj s akýmsi polooficiálnym značením, ktoré do istej miery vychádza z toho kanadského, avšak fakticky mu nie úplne zodpovedá.

Kategória Doplnkové označenie
Grade A Light
Grade B Medium
Grade C Amber
Grade D Dark

Javorový sirup - palacinky

Obsah a výživová hodnota javorového sirupu

Drvivú väčšinu javorového sirupu tvorí voda a sacharóza (v istom minimálnom množstve sa v ňom objavuje aj fruktóza a glukóza). Okrem toho v ňom nájdeme aj pomerne zaujímavé množstvo niekoľkých minerálov. Konkrétne sa jedná o mangán, železo, zinok, vápnik, sodík a horčík.

V neposlednom rade potom nesmieme zabudnúť spomenúť prítomnosť niektorých organických kyselín, aminokyselín a fenolov. V 100 g obsahuje v priemere 67 g sacharidov a 261 kalórií (1093 kJ). Jeho glykemický index je 65.

Približný obsah podstatne zastúpených látok pre 100 gramov javorového sirupu.

NÁZOV KOĽKO (Odporúčaná denná dávka)
Celková energetická hodnota 1093 kJ / 261 kalórií
Sacharidy 67 g
–          Z toho cukry 59 g
Minerály
–          Mangán 3,3 mg (157 %)
–          Zinok 4,2 mg (44 %)
–          Železo 1,2 mg (9 %)
–          Vápnik 67 mg (7 %)
–          Horčík 14 mg (4 %)
–          Sodík 204 mg (4 %)

Pozor na imitácie javorového sirupu

Javorový sirup je vo svojej podstate luxusnou a nie práve lacnou surovinou, čo pochopiteľne ako v mnohých iných prípadoch vedie k výrobe rôznych imitácií. V dnešnej dobe je z tohto dôvodu slovné aj grafické označovania výrobkov predávaných na území Kanady a USA na oboch stranách barikády prísne legislatívne regulované.

Na imitáciách napríklad nie je možné spomenúť slovo „maple (javorový)“, alebo používať obrázok javorového listu. V našich končinách však takáto regulácia vzhľadom na geografické a spotrebiteľské reálie neexistuje. Ide skrátka o zahraničný a svojím spôsobom exotický produkt spotrebovávaný vo fakticky zanedbateľnom množstve. To bohužiaľ otvára cestu k tomu, aby sa u nás takpovediac veselo a bez okolkov predávali imitácie, ktoré s javorovým sirupom nemajú vôbec nič spoločné a napriek tomu sa tvária ako originál.

Riešenie existuje len jedno. Nenechajte sa zlákať rádoby originálnym vzhľadom balenia v štýle „Kanada“, alebo „USA“ a pozorne si čítajte etikety. Javorový sirup je len a len javorový sirup. Nenájdete v ňom žiadny kukuričný sirup ani farbivá ani nič podobné. Je to skrátka niečo ako u nás tak obľúbený a hojne používaný med.

Med je jednoducho med a nič viac. V jeho zložení tiež nenájdete repný cukor, alebo farbivo XY. Jediné čo môže obsahovať, sú minimálne množstvá pridaných prírodných látok, ako je soľ. Ide o povolené formy vyváženia chuti.

Javorový sirup v kuchyni a recepty

V kuchyni by mal byť cenený predovšetkým pre svoju unikátnu chuť, ktorú nič na svete nemôže nikdy a za žiadnych okolností plnohodnotne nahradiť. Zmysluplne ho možno použiť v prakticky akýchkoľvek receptoch. Najväčšou klasikou však je, zaliať s ním na seba naskladané americké palacinky, čiže pancakes. Nie je však vôbec od veci poliať s ním aj tie naše obligátne slovenské palacinky. Javorový sirup je skrátka len jeden.

5/5 - (3 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *