Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Koláč bez mlieka a vajec – 4 chutné recepty

Zdieľať

Hľadáte kulinárske nápady na koláče bez mlieka a vajec kvôli alergiám, intolerancii, nedostatku surovín alebo si len chcete osladiť vegánsky život? Zdravotný stav, prázdna špajza či zmena životného štýlu dokážu občas poriadne skresať jedálniček. Ak ste z toho vášho boli nútení vyškrtnúť práve vyššie spomínané živočíšne výrobky, prinášame vám 4 recepty na koláče bez vajec a mlieka, z ktorých tečú slinky deťom i dospelým.

Čokoládový brownie

Vajíčka sa nahradiť len tak ľahko nedajú. Kravské mlieko však, našťastie, áno. Vystriedať ho v receptoch môžeme rastlinnými druhmi ako kokosové, mandľové či ryžové. V tomto konkrétnom čokoládovom koláči bez vajec odporúčame namiesto klasického mlieka použiť sójové.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru alebo zdravá náhrada cukru
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 250 ml sójového mlieka
  • 50 g tmavého horkého kakaa
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli

Postup prípravy

Suché prísady na koláč vsypte do väčšej misky a zmiešajte. Prilejte k nim olej, sójové mlieko a vanilkový extrakt a poriadne premiešajte tak, aby vám z ingrediencií vznikla jednotná zmes. Pripravte si plech, ideálne štvorcový s rozmermi 20x20cm a vysteľte ho papierom na pečenie. Následne doň nalejte cesto a uistite sa, že je v plechu rozložené rovnomerne.

Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Brownie však odporúčame skontrolovať pomocou špáradla už po 20 alebo 25 minútach, v závislosti od toho, ako pečie vaša rúra.

Po upečení nechajte koláč dostatočne vychladnúť. Následne ho vyklopte z plechu a nakrájajte na kocky. Vydarený brownie by mal byť na povrchu chrumkavý, s jemnými prasklinami a vo vnútri jemne šťavnatý.

Hrnčekový koláč bez vajec a mlieka

Ak zrovna nie ste fanúšikom brownies, poteší vás recept na kakaový hrnčekový koláč. Je nenáročný, rýchly a chutný. Jednoducho taký, aký má každý dobrý koláč bez vajec a mlieka byť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky vody
  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 hrnčeky cukru
  • 20 g prášku do pečiva
  • 6 lyžíc kakaa
  • 1 ČL rumového extraktu
  • 1 ČL mletej škorice
  • 400 g slivkového džemu
  • vlašské orechy

Postup prípravy

Najprv v miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, kakao, cukor, prášok do pečiva a škoricu. Do druhej nádoby zlejte olej, vodu, rumový extrakt a spojte s džemom. Pripravte si plech. Vystlať ho môžete papierom na pečenie alebo vymastiť a posypať múkou. Tekuté ingrediencie následne spojte s práškovými a vymiešajte jednotné cesto, ktoré navrstvíte na plech.

Koláč pečte približne 35 minút vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 °C.

Po upečení maškrtu nakrájajte na kocky a posypte mletými vlašskými orechmi. Mňam! Na to, že je tento koláč bez mlieka a vajec labužníci u vás doma ani neprídu.

Ovocná bublanina

Pokiaľ neholdujete tmavým dezertom a máte chuť na svieže ovocie akéhokoľvek druhu, pochutnať si môžete aj na rýchlej bublanine, ktorú zvládnete upiecť aj so škvŕkajúcim bruchom. Patrí totiž medzi najrýchlejšie koláče bez vajec a mlieka.

Ingrediencie:

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 šálka trstinového cukru
  • 1 hrnček vody
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 Zlatý klas
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 hrnček riedkeho domáceho lekváru
  • 500 g malín alebo iného drobného ovocia podľa chuti

Postup prípravy

Ako prvé v miske zmiešajte všetky práškové ingrediencie – múku, trstinový cukor, sódu bikarbónu a Zlatý klas. Následne k nim prilejte olej a tekutejší lekvár zriedený vodou. Dôkladne vymiešané cesto vylejte na vymastený plech vysypaný múkou či strúhaným kokosom. Navrch zmesi naukladajte maliny alebo ovocie podľa vlastného výberu.

Vložte do rúry a pečte na 200 °C približne 20 minút. V prípade, že vám koláč bez mlieka a vajec príde málo šťavnatý, namiesto lekváru môžete použiť aj rozmixovaný kompót. Ten urobí dezert extra vláčnym.

Jablkový koláč bez mlieka a vajec

Ak máte chuť na svieže jablká a zároveň čas na ich šúpanie a strúhanie, recept na túto maškrtu si určite uložte. Príprava potrvá o niečo dlhšie, no výsledok stojí za to.

Ingrediencie:

  • 1 kg jabĺk
  • 2 hrnčeky oleja
  • 4 hrnčeky cukru
  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • trochu škorice

Postup prípravy

Jablká zbavte šupky a nastrúhajte do misky. Pridajte k nim olej, cukor, sódu bikarbónu, škoricu a nasekané orechy. Zmes dobre premiešajte a nechajte odstáť aspoň 45 minút. Do odstátej zmesi následne zapracujte múku. Cesto vylejte na vopred pripravený, vymastený a múkou vysypaný plech. Pečte približne 25 minút na 220 °C. Hotový koláč nechajte pred krájaním dobre vychladnúť.

Ako sami vidíte, prispôsobiť recepty striktnému jedálničku nie je až tak ťažké. Dúfame, že tieto koláče bez mlieka a vajec vyskúšate a chuť na sladké tak zaženie aj napriek nepríjemným intoleranciám či alergiám.  Prajeme dobrú chuť!

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *