Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny

Ľanový olej: kompletný sprievodca o výrobe a spôsobe užívania

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Ľanový olej preslávil najmä vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. V skutočnosti však prináša množstvo ďalších zdravotných benefitov, preto jeho obľuba vo svete stále vzrastá. Dokonca ho môžeme bežne dostať už aj v supermarketoch. Na čo je vlastne ľanový olej dobrý a prečo by sme ho mali užívať? Prinášame odpovede na všetky otázky.

Ľanový olej

Ľanový olej a jeho história

Ľan siaty, (Linum usitatissium), je jednoročná rozvetvená bylina s charakteristickými bledomodrými kvetmi. Začiatky jeho pestovania sa datujú až 7000 rokov do minulosti. Egypťania z neho vyrábali plátno, v Grécku ho zase Hippokrates používal pri problémoch s trávením. V našich končinách bol kedysi v domácnostiach veľmi obľúbený ľanový olej.

Gazdinky ho bežne nakupovali bezprostredne po vylisovaní priamo od predavačov na ulici. To malo veľkú výhodu najmä v tom, že bolo možné ho nakúpiť iba toľko, koľko sa počas krátkej doby aj spotrebovalo. Vďaka tomu sa nemusel skladovať po dlhšiu dobu a tým nedochádzalo k jeho znehodnocovaniu.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Čerstvý ľanový olej má totiž liečivé vlastnosti a príjemnú chuť, zostarnutý, resp. zle skladovaný však nadobúda horkastú pachuť a môže byť zdraviu škodlivý.

Práve to mohlo byť príčinou, prečo sa upustilo od jeho používania, najmä keď postupne prišli do módy lacnejšie a stabilnejšie rastlinné oleje. Na rozdiel od nich však ľanový olej vyniká viacerými unikátnymi vlastnosťami, pre ktoré sa oplatí po ňom opäť siahnuť.

TIP: Na ochutenie jedál sa používa aj oreganový olej, prečítajte si o ňom viac.

...

Výroba ľanového oleja

V minulosti naši predkovia vyrábali ľanový olej počas celého roka. Semená ľanu najprv podrvili a preosiali, čím sa oddelili šupky od jadra semena. Preosiate semienka “faldovali”, to znamená, že do nich pridávali malé množstvo vody, až kým nevznikla hmota podobná cestu.

Tú poriadne premiesili a pražili vo veľkých nádobách. Počas praženia sa časť vody odparila a hmota sa premenila na sypkú, takže bola pripravená na lisovanie. Lisovaním sa z ľanových semiačok vytlačil olej, čo znamenalo výťažnosť asi 0,2 litra oleja na 5 kg ľanových semien. Hotový olej sa uchovával v hlinených nádobách, aby sa zabránilo jeho znehodnoteniu svetlom.

Ľanový olej: kompletný sprievodca o výrobe a spôsobe užívania

V súčasnosti sa ľanový olej vyrába rôznymi spracovateľskými technológiami. Trendom a zároveň najzdravším variantom výroby tohto oleja však aj naďalej ostalo lisovanie za studena. Vtedy totiž olej nestráca prirodzene obsiahnuté vitamíny a minerály, ale ich zachovaním prispieva k najvhodnejšej forme pre ľudskú spotrebu.

Zloženie ľanového oleja

Olej lisovaný za studena z ľanových semienok je veľmi vhodný a slúži ako obľúbený doplnok zdravej výživy. Pri jeho používaní platí pravidlo, že čím je olej kvalitnejší, tým je vhodnejší na pravidelné užívanie. Jeho zdraviu prospešné účinky mu umožňujú získavať čoraz väčšiu popularitu nielen u vegetariánov a vegánov, ale aj u zdravo sa stravujúcich športovcov a ľudí s rôznymi formami diétnych režimov.

...

Ľanový olej obsahuje až 72 % nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým omega-3, omega-6 a omega-9. Okrem nich obsahuje aj lignany, silné antioxidanty, karotény, vysoké množstvá kyseliny alfa – linolovej a kyseliny linolovej a naopak, nízke hodnoty uhľohydrátov. Navyše je zdrojom niacínu, ktorý je dôležitou súčasťou komplexu vitamínov B3. Obsahuje tiež inulín, ktorý čistí črevá a upravuje črevnú mikroflóru. Okrem toho ľanové semienka predstavujú bohatý zdroj vlákniny, minerálov, železa, zinku, mangánu, tiamínu, horčíka a tiež rastlinných bielkovín.

Priaznivé účinky ľanového oleja na ľudské telo

  • znižuje hladinu tukov v krvi, zabraňuje upchávaniu ciev, zvyšuje tekutosť krvi
  • znižuje krvný tlak
  • pomáha predchádzať vzniku obehových chorôb
  • posilňuje imunitný systém
  • pomáha pri cukrovke 2. typu
  • reguluje funkciu obličiek a optimalizuje rovnováhu telesných tekutín
  • podporuje udržiavanie mobility nasýtených tukov v krvnom riečisku
  • zamedzuje tvorbe artériosklerotického povlaku a krvných zrazenín
  • má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové účinky
  • preukazuje účinnosť pri pásovom i bežnom opare
  • mierni menštruačné bolesti

Ako používať ľanový olej

Ľanový olej by sa mal užívať denne na obohatenie jedla v množstve 2 až 3 kávových lyžičiek. Spočiatku sa jeho chuť môže zdať nezvyčajná, preto je možné zmiešať ho napríklad s olivovým olejom alebo s maslom. Ako mnohé iné oleje, ani ľanový olej sa nesmie zahrievať, preto je potrebné pridávať ho až po dokončení jedla, pretože zahrievanie by cenné omega-3 mastné kyseliny zničilo.

Ďalej sa môže používať na omastenie bežných jedál, napríklad ryže. Napríklad v kombinácii s parbolizovanou ryžou vzniká úplne nová, neobyčajne príťažlivá chuť, ktorá ešte viac vynikne, ak je jedlo posypané štipkou surovej cibuľky a ak sa pri príprave použila morská soľ.

Podobne sa chuťové vlastnosti ľanového oleja znásobia v spojení s niektorými druhmi zeleniny. Napríklad omastením varenej alebo dusenej mrkvy získame chutné jedlo s mnohými pozitívnymi účinkami na organizmus. V každom prípade je najlepšie si nové kombinácie s ľanovým olejom dopredu vyskúšať. S niektorými potravinami totiž ľanový olej chutí skôr horko, zatiaľ čo s inými sa výsledná chuť celého jedla až nečakane vylepší.

...

Odporúčané spôsoby použitia ľanového oleja:

Vnútorné použitie:

  • do studenej kuchyne – nie je vhodný na tepelné spracovanie (môžete ho tepelne spracovať, ale prídete o všetky hodnotné látky)
  • primiešajte si ho do šalátov, ryže, dusenej zeleniny, jogurtu alebo tvarohu

Vonkajšie použitie:

  • na ošetrenie pleti ako pleťový olej
  • na vyživenie suchých a lámavých vlasov vo forme zábalu či masky
  • na masáž svalov a premastenie pokožky a nechtov
  • ako tonikum na popáleniny

TIP: Viac informácií nájdete v staršom článku o ľanovom oleji, kde venujeme sa podrobnejšie venujeme jeho zloženiu a účinkom.  

5/5 - (2 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *