Čo je lepok a prečo je pre ľudí zlý?

Téma intolerancia na lepok (glutén) je v dnešnej dobe veľmi kontroverznou. Zdroje tvrdia, že lepok je bezpečný pre každého okrem celiatikov, iné zdroje argumentujú, že lepok je škodlivý pre väčšinu ľudí. Bližšie sa teda pozrime na lepok a jeho účinky, resp. vplyv na naše zdravie.

Intolerancia na lepok patrí medzi čoraz bežnejšie ochorenia.

Čo je lepok?

Lepok je skupina proteínov, ktoré nájdeme napríklad v pšenici, raži, špalde a jačmeni. Z týchto zŕn obsahujúcich lepok je najčastejšie konzumovaná pšenica. Dva hlavné proteíny lepku sú glutenín a gliadín, ktorý je zodpovedný za väčšinu negatívnych účinkov lepku na zdravie.

Keď múku zmiešame s vodou, proteíny gluténu vytvoria lepivú sieť, ktorá má glejovitú konzistenciu. Táto vlastnosť dáva cestu pružnosť a chlebu schopnosť zdvihnúť sa, keď sa pečie. Zaujímavosťou je, že názov glutén je odvodený od glejovej vlastnosti mokrého cesta.

Prečo je lepok zlý?

Množstvo ľudí toleruje lepok bez problémov. Na druhej strane je tu skupina ľudí, pre ktorých môže byť konzumácia lepku príčinou mnohých zdravotných problémov. Medzi najčastejšie patrí celiakia, citlivosť na lepok i alergie.

TIP: Bezlepková diéta a strava prospeje každému, kto má intoleranciu na lepok.

Celiakia

Celiakia je najzávažnejšou formou neznášanlivosti lepku, postihujúca približne 1% populácie. Ide o autoimunitné ochorenie, kedy telo považuje lepok za cudzieho votrelca. Imunitný systém napáda lepok, rovnako ako aj sliznicu čreva.

Z tohto dôvodu dochádza k poškodeniu črevnej steny, čo v konečnom dôsledku vedie k nedostatku živín, anémii, vážnym zažívacím problémom a zvyšuje sa riziko vzniku mnohých chorôb.

Medzi najčastejšie príznaky celiakie patria zažívacie ťažkosti, poškodenie tkaniva v tenkom čreve, nadúvanie, hnačka, zápcha, bolesť hlavy, únava počas dňa, kožné vyrážky, depresie, strata hmotnosti, páchnucá stolica a anémia. Celiakia môže byť veľmi ťažko diagnostikovateľná. Až 80% ľudí s celiakiou nevie, že ňou trpí.

Citlivosť na lepok a celiakia môže spôsobovať bolesť brucha.

Citlivosť na lepok

Existuje mnoho ľudí, ktorí nemajú pozitívny test na celiakiu, ale stále negatívne reagujú na lepok. Tento stav sa nazýva (non-celiakia) citlivosť na lepok.

Príznaky citlivosti na lepok sú:
  • hnačka
  • bolesť brucha
  • únava
  • nadúvanie
  • depresie

Neexistuje žiadna jasná definícia citlivosti na lepok, ale táto diagnóza je určená, keď pacient reaguje negatívne na lepok a celiakia či alergie boli vylúčené. Avšak, niektorí odborníci sa domnievajú, že to nie je skutočný stav. Myslia si, že nežiaduce účinky sú fiktívne, či spojené s inými substanciami ako je lepok.

Jedna štúdia sa zamerala na takmer 400 ľudí s neznášanlivosťou lepku a skúmala, či došlo k zlepšeniu stavu počas bezlepkovej diéty. Výsledky ukázali, že iba 26 ľudí trpelo celiakiou, zatiaľ čo 2 mali alergiu na pšenicu a pri 27 zo zostávajúcich 364 ľudí bola diagnostikovaná citlivosť na lepok.

To znamená, že zo 400 ľudí, ktorí sa domnievali, že trpia intoleranciou lepku, len 55 osôb (14,5%) malo skutočný problém s lepkom.

Mám celiakiu akebo citlivosť na lepok?

Je dôležité vedieť, či máte celiakiu alebo zvýšenú citlivosť na lepok. Objednajte sa k nutričnému špecialistovi a podstúpte jednoduché vyšetrenia. V prípade, že áno, tak vám výživový odborník zostaví jedálniček na mieru.

Syndróm dráždivého čreva, alergia na pšenicu

Syndróm dráždivého čreva je bežná zažívacia porucha, ktorá vyvoláva príznaky ako je bolesť brucha, kŕče, nadúvanie, plynatosť a hnačka. Hoci ide o chronické ochorenie, je možné potlačiť príznaky diétou, zmenou životného štýlu a lepším zvládaním stresu.

Zaujímavé sú výsledky štúdií, ktoré ukázali, že  pre niektorých pacientov trpiacich týmto syndrómom môže byť prospešná bezlepková diéta. Približne u 1 % populácie alergia na pšenicu môže spôsobiť zažívacie problémy. Okrem toho štúdie preukázali, že bezlepková strava môže byť prospešná pre jednotlivcov trpiacich schizofréniou, autizmom a chorobou zvanou gluténová ataxia.

Ako zistíte, že ste intolerantný na lepok?

Zažívacie ťažkosti sú najčastejším príznakom neznášanlivosti lepku. Ďalej môžete trpieť chudokrvnosťou alebo mať ťažkosti s priberaním na váhe. Ak chcete zistiť, čo je skutočnou príčinou vášho nepohodlia, požiadajte svojho lekára o kontrolu na celiakiu alebo sa objednajte k nutričnému špecialistovi.

2 spôsoby, ako zistiť, či máte celiakiu:
  • KRVNÉ TESTY: Existuje niekoľko typov krvných testov, ktoré sú selektívne na protilátky. Najbežnejší z nich je TTG-IgA test. V prípade že je pozitívny, odporúča sa tkanivová biopsia z čreva pre potvrdenie výsledkov.
  • BIOPSIA Z TENKÉHO ČREVA: Ide o odobratie vzorky z tenkého čreva a jej následná analýza. Pozorujú sa znaky potvrdzujúce poškodenie sliznice čreva.

Pokiaľ si myslíte, že trpíte celiakiou, poraďte sa so svojim lekárom ešte skôr, než si nasadíte bezlepkovú diétu. Ak nemáte celiakiu, najlepším spôsobom ako zistiť citlivosť na lepok je dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu po dobu niekoľkých týždňov.

Následne sledujte, či sa príznaky zlepšili. Po čase zaveďte lepok späť do svojho jedálnička a pozorujte, či sa príznaky znova objavili. Pokiaľ nenastane zlepšenie počas bezlepkovej diéty, a ani nenastane zhoršenie, keď znovu zaradíte lepok do stravy, potom je príčina niekde inde.

FODMAP môžu tiež spôsobiť zažívacie problémy

FODMAP sú sacharidy s krátkym reťazcom prítomné v mnohých potravinách vrátane pšenice. Mnohí ľudia nie sú schopní správneho trávenia týchto sacharidov, a to môže byť ďalšou príčinou zažívacích ťažkosti. Štúdie ukázali, že veľa ľudí s “citlivosťou na lepok” je citlivých aj na FODMAP.

Štúdia na 37 ľuďoch s nimi uvádzanou citlivosťou na lepok  sledovala zlepšenie až vymiznutie príznakov po nasadení nízko-FODMAP diéty. Účastníkom bol potom podaný izolovaný lepok, ktorý neovplyvnil ich zažívacie ťažkosti. To znamená, že FODMAP môže byť skutočným vinníkom tráviacich ťažkostí u ľudí, ktorí si myslia, že reagujú negatívne na lepok.

Potraviny s vysokým obsahom lepku

Zaujíma vás bezlepková strava? Poďte sa spolu s nami pozrieť na zakázané potraviny a recepty pri tejto diéte.

Medzi najčastejšie zdroje lepku v strave patrí:

  • pšenica
  • špalda
  • raž
  • jačmeň
  • chlieb
  • cestoviny
  • cereálie
  • pivo
  • koláče, sušienky a pečivo

TIP: Viete, že Ezechielov chlieb je vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou?

Ako na bezlepkovú diétu

Začať s bezlepkovou stravou môže byť pomerne náročné. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je začať čítať etikety na všetkom čo kupujete i jete. Čoskoro si uvedomíte, že lepok (najmä pšenica), sa pridáva do prekvapivo veľkého množstva potravín.

Taktiež by ste mali jesť prevažne celé, zdravé potraviny.  Väčšina celých potravín je prirodzene bezlepková. Vyhnite sa teda spracovaným potravinám, cereáliám a obilninám, ktoré obsahujú lepok.

Bezlepkové zrná

Existuje niekoľko obilnín a semien, ktoré sú prirodzene bezlepkové. Medzi ne patria:

  • kukurica
  • hnedá ryža
  • quinoa
  • ľan
  • proso
  • cirok
  • tapioka
  • pohánka
  • ovos

Bezlepkové potraviny

  • mäso
  • ryby a morské plody
  • vajíčka
  • mliečne výrobky
  • ovocie
  • zelenina
  • strukoviny
  • orechy
  • hľuzy
  • tuky, ako sú oleje a masla
  • bylinky a koreniny

Rada na záver

Všeobecným pravidlo je, že je lepšie vybrať si prirodzene bezlepkové potraviny, než spracované bezlepkové výrobky. Tie totiž inklinujú k nízkemu obsahu živín a vysokému obsahu pridaného cukru alebo rafinovaných obilnín. Väčšina nápojov je tiež bezlepková, s výnimkou piva.

Pre drvivú väčšinu ľudí je vyhýbanie sa lepku zbytočné. Avšak, pre ľudí s určitým zdravotným stavom, môže mať odstránenie lepku z jedálnička obrovský význam. Ale pozor. Pripraviť si bezlepkovú stravu automaticky neznamená, že potravina je zdravá. Bezlepkové nezdravé jedlo je totiž stále len nezdravé jedlo.

Máte príznaky celiakie alebo zvýšenej citlivosti na lepok?

Navštívte odborníka a nechajte si na základe výsledkov vyšetrení zostaviť stravovací plán na mieru. Bezlepkový jedálniček bude obsahovať len potraviny a jedlá, ktoré môžete bez obáv pravidelne konzumovať.

Čo je lepok a prečo je pre ľudí zlý?
4.6 (92%) 10 hlasov

Pridať komentár