Kliknite a začnite písať.

Rastliny a bylinky Zaujímavosti

Levanduľový olej na pleť a ďalšie účinky

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Levanduľový olej je pre široké použitie jeden z najpopulárnejších prírodných olejov. Je známy svojimi liečebnými, dezinfekčnými a upokojujúcimi účinkami. Využíva sa nielen v aromaterapii, ale i v kozmetickom priemysle a v zdravotníctve. Ak ste si aj vy obľúbili typicky voňajúce fialové kvietky, prečítajte si o tom, ako a prečo ich môžete využiť vo forme levanduľového oleja.

Levanduľový olej na pleť a ďalšie účinky

Z čoho sa vyrába levanduľový olej

Nie je žiadnym tajomstvom, že levanduľový olej sa vyrába parnou destiláciou z levandule, teda z liečivej rastliny menom Lavandula angustifolia. Rastie do výšky maximálne 50 – 60 cm a jej kvety sú charakteristické svojou modro – fialovou farbou a krásnou arómou, ktorá priťahuje mnohých.

Práve vďaka kvetom levandule sa olej vyznačuje charakteristickou výraznou až prenikavou vôňou. Olejové levanduľové maceráty sa vyrábajú macerovaním za studena, teda časovo náročnejším vylúhovaním rastliny, resp. jej časti vo vhodnom olejovom nosiči. Použitý olej môže byť najčastejšie olivový, jojobový alebo slnečnicový.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Priaznivé účinky levandule boli objavené už pred 2 500 rokmi, no obľuba tohto prírodného zázraku pretrvala až dodnes. Levanduľový olej má totiž celý rad pozitívnych účinkov na telo i myseľ. V súčasnosti patrí medzi najväčších výrobcov levanduľového oleja jednoznačne Bulharsko.

Významné zložky levanduľového oleja

Levanduľový olej obsahuje v rôznych pomeroch éterické oleje, silice, triesloviny a vitamíny. Jeho zloženie závisí aj od spôsobu prípravy a použitých surovín. Prevažne sa kombinujú dva typy olejov – oleje z levandule úzkolistej a z levandule hybridnej.

Levanduľový olej na pleť a ďalšie účinky

...

Biologicky najhodnotnejšie sú oleje, ktoré sú získané jednorazovým lisovaným za studena. Nazývame ich aj panenské oleje. Podľa druhu obsahujú cca 98 – 95 % triacylglycerolov a 2 – 5 % sprievodných látok, ako sú vosky, uhľovodíky (najmä skvalén), fytosteroly, fosfolipidy, betakarotén, vitamín E, minerálne látky, chlorofyl a podobne.

Účinky a vlastnosti levanduľového oleja

  • patrí medzi silné antioxidanty
  • antimikrobiálne a upokojujúce vlastnosti
  • pôsobí protizápalovo
  • dezinfekčné účinky
  • zmierňuje nespavosť, vnútorný nepokoj
  • eliminuje depresie, stres a úzkosť
  • znižuje nervové napätie a pocit únavy

Použitie levanduľového oleja na pleť

Levanduľový olej má vynikajúce upokojujúce a hojivé účinky na problematickú alebo namáhanú pleť. Ak sa používa na rany, škrabance alebo popáleniny, už v počiatočnej fáze urýchľuje tvorbu granulačného tkaniva a podporuje syntézu kolagénu. Defekty na pokožke sa tak následne ľahšie a rýchlejšie zahoja. Okrem toho je vhodný aj:

  • pri popáleninách, vyrážkach, akné a ekzémoch
  • lieči zápalové kožné ochorenia
  • urýchľuje hojenie popálenín, škrabancov a rôznych rán
  • na masáže a zábaly
  • pri lupienke, vredoch
  • na suchú a podráždenú pokožku, upokojuje začervenanie kože a svrbenie
  • pri bodnutí hmyzom
  • na slnkom spálenú pokožku

TIP: Podobné hojivé a skrášľujúce účinky na pleť má aj mandľový olej, prečítajte si o ňom viac.

Levanduľový olej má aj ďalšie využitie

Éterický levanduľový olej sa používa aj pri inhalácii v aromaterapii, najmä pri infekčných a neinfekčných ochoreniach dýchacích ciest. Významne pomáha tiež pri upchatom nose, stačí sa ho zhlboka nadýchnuť a uvoľní dutiny. Pre silné aromaterapeutické účinky ho môžeme pridať aj do vodného kúpeľa alebo ako osviežovač vzduchu.

Levanduľový olej je známy aj tým, že výrazne zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov i pokožky. Používa sa aj na zmiernenie menštruačných kŕčov, stačí si jemne vmasírovať niekoľko kvapiek do podbruška a následne si na dané miesto priložiť teplý obklad.

...

Levanduľový olej na pleť a ďalšie účinky

Pozoruhodné sú jeho účinky pri bolestiach hlavy, migrenóznych záchvatoch alebo závratoch. Pomáha aj pri mdlobách, ale používa sa aj ako prvá pomoc liečby šoku. Dokonca si môžete zriedený olejček nastriekať aj priamo na vankúš, alebo na obliečky. Nemali by sme zabúdať ani na známe repelentné účinky levanduľového oleja. Je jednou z bezpečných alternatív repelentných prípravkov, ale často ho nájdete aj v šatníkoch či v zásuvkách, pretože odpudzuje mole a roztoče.

TIP: Zaujali vás zdravé rastlinné oleje a ich liečivé účinky? Prečítajte si aj o ľanovom oleji a jeho pozitívnom vplyve na organizmus.

Levanduľový olej sa môže užívať aj vnútorne

Musíte si však byť vedomí toho, že ak plánujete užívať levanduľový olej vnútorne, je potrebné, aby ste si zakúpili olej, ktorý je priamo určený aj na konzumáciu. Neplatí to totiž automaticky pre všetky levanduľové oleje. Niektoré z nich sú totiž vhodné len na vonkajšie používanie. Najčastejšie ich dostanete kúpiť najmä v drogériách či obchodoch, ktoré sú zamerané na prírodnú a bio kozmetiku.

Ak chcete užívať levanduľový olej vnútorne, môžete ho použiť napríklad na ochutenie rôznych studených jedál, ako sú šaláty, dressingy alebo omáčky. Vďaka oleju jedlo získa nielen zaujímavú chuť, ale obohatí sa aj o množstvo dôležitých látok, potrebných pre ľudský organizmus. Dávajte si však pozor, aby ste pri príprave jedla olej tepelne nespracovali. Keďže je totiž vyrobený studeným lisovaním, teplom by sa zničili všetky potrebné látky.

...

Iným spôsobom je užívanie ráno nalačno a večer pred spaním po jednej kávovej lyžičke. V žiadnom prípade však neprekračujte odporúčané dávkovanie, pretože levanduľový olej je silný a vo veľkých množstvách by vám mohol uškodiť.

Cena levanduľového oleja môže byť rôzna

Ak ste sa nadchli vynikajúcimi účinkami levanduľového oleja na najrozličnejšie zdravotné ťažkosti či problémy v domácnosti, určite vás bude zaujímať aj jeho cena. Tá sa môže líšiť v závislosti od použitých surovín a spôsobu prípravy i použitia.

Najdrahšie vás vyjdú najkvalitnejšie produkty, vyrobené z čisto prírodných zložiek. Pri výbere sa však vopred uistite, že ide o overenú značku, ktorá je ekologická. V opačnom prípade sa totiž môže jednať o levandule ošetrované chemikáliami.

5/5 - (2 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *