NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Máte dilemu čo variť? Máme pre vás chutné recepty na každý deň!

Zdieľať

Určite to poznáte, prídete z práce unavený a doma čaká zástup hladošov, ktorí sa nevedia dočkať čo uvaríte. Možností je mnoho, ale nápad ani jeden? Veľa gazdiniek nám dá za pravdu, že nie je náročné niečo navariť, ale ťažšie je vymyslieť jedlo, ktoré ulahodí všetkým členom rodiny, navyše je zdravé a jeho príprava nezaberie veľa času. Ako záchranu ponúkame naše zdravé a chutné recepty, ktorými sa môžete inšpirovať.

Čo variť cez týždeň?

PONDELOK

Zapečené cestoviny s brokolicou

Zapečené cestoviny s brokolicou

Pokiaľ milujete cestoviny, ponúkame vám recept na prípravu zapekaných cestovín s brokolicou. Brokolica má pre telo množstvo pozitívnych účinkov. Okrem iného je plná antioxidantov, obsahujeveľké množstvo vitamínu C, ďalej selén, ktorý má protivírusové a protirakovinové vlastnosti a množstvo iných zdraviu prospešných látok.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 1 balík akýchkoľvek cestovín (najlepšie celozrnných)
  • 1 brokolica
  • 150 g strúhanej mozzarelly
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie, oregano

Postup:

Postup je jednoduchý. Brokolicu rozdeľte na menšie ružičky a pripravte ju na pare alebo jemne uvarte do chrumkava. V inej nádobe uvarte v osolenej vode cestoviny, ktoré však nerozvarte. Zapekaciu nádobu potrite olivovým olejom, vysypte do nej cestoviny, na ne dajte brokolicu. Môžete ich aj spolu premiešať, podľa potreby osoľte soľou, ochuťte mletým korením i oreganom. Vrch posypte strúhanou mozzarelou a pečte v rozohriatej rúre na 200 °C, asi 15 minút. Podávajte so zeleninovým šalátom.

Pórová krémová polievka

Pórová krémová polievka


Veľmi zdravá polievka, ktorú zvládne aj začínajúca gazdinka. Jej príprava je veľmi rýchla a nezaberie veľa času. Pór je bohatý na selén, karotény a vitamíny C a E, takže významným spôsobom posilňuje imunitu.

Ingrediencie (4 osoby):

  • jeden pór
  • cibuľa
  • dva zemiaky
  • voda (zeleninový vývar)
  • olivový olej
  • soľ, korenie, kurkuma
  • mlieko alebo smotana
  • pažítka

Postup:

Očistenú cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na olivovom oleji, pridajte nakrájaný pór a nechajte chvíľu restovať. Osoľte, okoreňte a pridajte štipku kurkumy. Potom pridajte zemiaky pokrájané na kocky a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom. Keď budú zemiaky mäkké, rozmixujte všetko ponorným mixérom. Nakoniec polievku zjemnite smotanou a ozdobte pokrájanou pažítkou.

UTOROK

Cuketové placky

Cuketové placky

Cuketa je svieža, šťavnatá a obsahuje minimum kalórií. Jej príprava je veľmi jednoduchá a môžete z nej uvariť množstvo skvelých jedál. Ponúkame vám recept na chutné cuketové placky, ktoré oživia jedálniček každej gazdinky.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 1 väčšia cuketa
  • 2 väčšie mrkvy
  • 120 g parmezánu
  • 2 vajíčka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • petržlen
  • soľ, čierne korenie na dochutenie

Postup:

Cuketu postrúhajte nahrubo a jemne z nej vyžmýkajte šťavu. Nastrúhajte aj mrkvu na jemné slížiky. Pridajte pretlačený cesnak, nakrájaný petržlen, vajíčka a strúhaný syr. Zmes ochuťte soľou a čiernym mletým korením. Všetko dobre zmiešajte a zo zmesi vytvarujte menšie placky. Placky ukladajte na plech, ktorý ste vystlali papierom na pečenie. Pečte okolo 20 minút pri teplote 200 °C. Po 10 minútach pečenia, jednotlivé placky otočte. Podávajte s rukolovým šalátom a s kyslou smotanou.

Polievka z medvedieho cesnaku

Mladý medvedí cesnak

Polievka z medvedieho cesnaku je veľmi zdravá, pretože medvedí cesnak má veľa liečivých účinkov. Navariť ju môžete hocikedy, nielen na jar, keď je jeho sezóna v plnom prúde. Namiesto čerstvého cesnaku môžete totiž pokojne použiť mrazený medvedí cesnak. Pre tých, ktorí nemajú radi medvedí cesnak, môžu pokojne namiesto neho použiť brokolicu.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 150 g medvedieho cesnaku
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • soľ, mleté korenie
  • smotana na varenie (sladká)

Postup:

Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte ju na olivovom oleji. Pridajte nasekaný medvedí cesnak, nakrájané zemiaky na kocky a chvíľu poduste. Zalejte vodou tak, aby boli všetky zemiaky ponorené vo vode. Pridajte korenie, soľ a varte približne 20 minút, až pokým budú zemiaky mäkké. Všetko rozmixujte ponorným mixérom. Hustotu polievky si prispôsobte podľa seba. Pokiaľ je veľmi hustá, pridajte vodu. Nakoniec polievku zjemnite sladkou smotanou. Podávajte s krutónmi alebo opečeným toustom.

STREDA

Quinoa so šampiňónmi

Pokiaľ máte v rodine celiatika, ponúkame vám recept na zapečenú guinou. Semienka sú totiž bezlepkové a môžete ich pripravovať nielen na slano ale aj na sladko. V našom recepte sme pripravili bielu guinou. Pokiaľ budete konzumovať túto plodinu aspoň raz do týždňa, dodáte svojmu telu bohatú dávku živín. Je skvelá aj pre diabetikov, pretože pomáha regulovať obsah cukru v krvi a znižovať cholesterol.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 250 g quinoa
  • 1 šalotka
  • 1 kápia
  • 4 šampiňóny
  • olivový olej
  • rukola
  • soľ, mleté čierne korenie, štipka kajenskej papriky na dochutenie

Postup:

Najskôr si pripravte guinou. Dá sa pripraviť aj tak, že ju jednoducho uvaríte vo vode ako cestoviny. Chutnejšia bude, keď ju pripravíte podobne ako ryžu. Platí pravidlo: na 1 hrnček guinoe sú potrebné 2 hrnčeky vody. Najskôr guinou premyte v horúcej alebo vriacej vode. V hrnci nechajte zohriať olej a umytú guinou popražte dve minúty. Zalejte 2 šálkami čistej vody, osoľte a nechajte zovrieť. Varte ju na miernom plameni pod pokrievkou cca 15 minút. Potom ju nechajte ešte zakrytú odpočívať, aby nasala všetku vodu.

Na rozpálenom olivovom oleji orestujte šalotku spolu s nakrájanou kápiou. Tá dodá jedlu červenkastú šťavu. Potom pridajte čerstvé, nakrájané šampiňóny a poduste. Pridajte uvarenú quinou, koreniny podľa chuti a stiahnite po niekoľkých minútach z ohňa. Jedlo dozdobte rukolou.

Chutná zeleninová polievka

Diétna kapustová polievka počas kapustovej diéty.

Zelenina by mala byť v jedálničku každý deň. Pokiaľ máte doma čerstvú zeleninu, pripravte si z nej chutnú zeleninovú polievku. Môžete si do nej pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú obľubujete alebo niektorú môžete aj vynechať.

Ingrediencie (4 osoby):

  • ½ kila čerstvej zeleniny: mrkva, petržlen, kaleráb, karfiol, zeler
  • 100 g zemiakov
  • olivový olej
  • 1 PL masla
  • 4 PL špaldovej múky
  • ½ čajovej lyžičky kurkumy
  • 1 vajíčko
  • soľ, mleté čierne korenie na dochutenie
  • petržlenová vňať

Postup:

Zeleninu a zemiaky nakrájajte na kocky. Popražte ich na olivovom oleji, pridajte soľ, korenie, kurkumu a zalejte vodou. Nechajte povariť, aby zemiaky boli mäkké. Zatiaľ si pripravte cesto na halušky. Zmiešajte vajíčko, špaldovú múku, rozpustené maslo, soľ a čerstvú vňať. Pokiaľ je cesto veľmi husté, pridajte trošku vody. Cez haluškár pretlačte cestíčko rovno do polievky. Nechajte zovrieť a nakoniec pred podávaním pridajte čerstvú petržlenovú vňať. Polievku môžete pripraviť aj bez zemiakov. Úplne v polievke postačia maslové halušky.

ŠTVRTOK

Zeleninové rizoto

Aj pre milovníkov ryže máme pripravený recept na chutné rizoto. To, že nemusí byť vždy len z mäsa sa môžete sami presvedčiť. Ponúkame vám recept na zdravé zeleninové rizoto.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 500 g ryže
  • 4 mrkvy
  • 2 cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 veľké hrste špenátu baby
  • 2 PL sezamových semiačok
  • 5 PL slnečnicových semiačok
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie na dochutenie
  • 2 ČL provensálskych byliniek

Postup:

Ryžu uvarte podľa návodu. Očistite mrkvu, umyte cuketu a nakrájajte ich na malé kúsky. Na plech rozložte papier na pečenie a dajte naň pokrájanú zeleninu, dostatočné množstvo olivového oleja, soľ, korenie, bylinky, roztlačený cesnak a všetko dobre premiešajte. Dajte piecť na 20 – 25 minút do vyhriatej rúry na 200 °C. Pokým sa zelenina pečie, na suchej panvici opražte semiačka, aby pustili arómu. Špenát pokrájajte na menšie kúsky a všetky ingrediencie, čiže špenát, grilovanú zeleninu, semiačka a olivový olej pridajte do ryže, dobre zamiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Hotovo, môžete rizoto podávať.

Cícerová polievka

Cícer je zdravá a bezlepková strukovina. Okrem toho, že je bohatým zdrojom železa a vlákniny, je veľmi chutný a nízkokalorický. Vyskúšajte túto skvelú cícerovú polievku a doplňte sebe aj svojej rodine potrebnú dennú dávku vlákniny.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 400 g cíceru
  • 4 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar
  • soľ, drvená rasca, čierne korenie a kari
  • petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu

Postup:

Cícer si cez noc namočte vo vode, jeho príprava bude kratšia. Dajte ho variť. Medzitým si na oleji orestujte cibuľu nakrájanú na kocky, pridajte roztlačený cesnak. Podľa chuti pridajte drvenú rascu, čierne korenie a kari. Nechajte chvíľu restovať. Mrkvu si nakrájajte, pridajte ju do hrnca a zalejte dostatočným množstvom zeleninového vývaru. Keď bude mrkva polomäkká, pridajte uvarený cícer. Polievočku zmixujte, dochuťte, posypte čerstvou vňaťou, či pažítkou a môžete podávať. Pokiaľ nechcete mať hladkú polievku, rozmixujte len samotný cícer a kúsky mrkvy nechajte celé.

PIATOK

Avokádové penne

Protizápalové jedlá – pozrite si 4 najlepšie

Pokiaľ nemáte dostatok času a potrebujete vykúzliť chutnú večeru behom pár minút, skúste uvariť avokádové cestoviny, ktorých príprava nezaberie veľa času a sú navyše zdravé. Avokádo patrí totiž k zdravým potravinám, obsahuje viac draslíka ako banány, je plné zdravých tukov, vitamínov a minerálov.

Ingrediencie (4 porcie):

  • 1 balík celozrnných cestovín penne (približne 400 g)
  • 2 zrelé avokáda
  • olivový olej
  • cherry paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 hrste čerstvých lístkov bazalky
  • čerstvé (sušené) oregano
  • morská soľ, mleté čierne korenie na dochutenie

Postup:

Cestoviny dajte variť do vody podľa návodu na obale. Medzitým si pripravte omáčku. Avokádo prekrojte napoly, vyberte jadro a dužinu vyškrabte do mixéra. Pridajte čerstvé bazalkové lístky, 2 lyžice olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, korenie a soľ. Všetky tieto ingrediencie spolu zmixujte na hladkú hmotu.

Cherry paradajky umyte, osušte a dajte ich do pekáča. Z 2 lyžíc olivového oleja, oregana, soli, korenia a jedného prelisovaného cesnaku urobte pastu, ktorou cherry paradajky polejte. Pečte ich vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút.

Uvarené cestoviny oceďte a zmiešajte ich s avokádovou omáčkou. Pred podávaním dajte na cestoviny pár zapečených cherry paradajok.

Šampiňónová polievka

Ingrediencie (4 osoby):

  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • koreňová zelenina: mrkva, petržlen a pár ružičiek brokolice
  • zeleninový vývar
  • 2 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • maslo alebo olivový olej
  • sladká smotana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • citrón na dochutenie

Postup:

Na oleji orestujte cibuľku nakrájanú na kocky. Pridajte šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky a orestujte. Osoľte, okoreňte a zalejeme vývarom. Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, zemiaky a nakoniec ružičky brokolice. Po uvarení zeleniny a zemiakov, na zjemnenie polievky pridajte sladkú smotanu a nakoniec dochuťte citrónom. Pred podávaním ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

SOBOTA

Pečený losos so šalátom

Losos patrí medzi najzdravšiu rybu pre náš organizmus, navyše je diétny a nemá kosti. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, omega3-mastných kyselín a vitamíny skupiny D. V jedálničku každého jednotlivca by sa mali ryby nachádzať aspoň 2x týždenne, preto sme aj do jedálnička zdravých i chutných receptov zaradili práve lososa.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 500 g lososa alebo 4 filety
  • ľadový šalát
  • cherry paradajky,
  • kapari
  • olivy
  • balkánsky syr
  • citrónová šťava
  • olivový olej
  • morská soľ, korenie

Postup:

Losos nakrájajte na filety. Okoreňte, osoľte a potrite ho olejom. Na panvici zohrejte olivový olej a vložte naň porcie lososa kožou dole. Pudko pečte 4 – 5 minút, potom ho obráťte a pokračujte v pečení ešte 3 – 4 minúty tak, aby mäso ostalo v strede ružové. Lososa podávajte so šalátom.

Ľadový šalát nakrájajte na kúsky, cherry paradajky na pólky, osoľte morskou soľou a okoreňte. Pridajte kapari, olivy. Nakoniec zľahka primiešajte balkánsky syr nakrájaný na kocky a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Zdravá paradajková polievka

Paradajky obsahujú okrem minerálov a vitamínov veľmi cenný antioxidant lykopén, ktorý chráni srdce a pôsobí proti rakovine. Jeho obsah sa zvyšuje ich tepelnou úpravou a preto v tomto jedálničku neponúkame paradajkový šalát ale polievku z poctivých čerstvých paradajok.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 2 kg prezretých paradajok
  • 1 cibuľa
  • olivový olej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, bazalka
  • parmezán na posypanie

Postup:

Paradajky umyte, následne ich obvarte vriacou vodou a nechajte vychladnúť. Zbavte ich šupky a tvrdých častí. Na olivovom oleji orestujte cibuľu a pretlačený cesnak. Pridajte paradajky a povarte. Môžete priliať trošku vody, ale nemusíte, paradajky majú dostatok šťavy. Keď budú uvarené, polievku rozmixujte a ochuťte soľou i korením. Pred podávaním posypte strúhaným parmezánom a ozdobte čerstvou bazalkou.

NEDEĽA

Bravčová panenka s batátovým pyré

Tradičné pyré sa pripravuje zo zemiakov, no skúste vyskúšať ako prílohu k bravčovej panenke batátové pyré, ktoré je zdravšie. Batáty sú totiž zdrojom mnohých vitamínov, minerálov a ďalších prospešných látok pre organizmus. Sú ideálne na redukciu váhy, znižujú hladinu cholesterolu a sú vhodné aj pre diabetikov.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 1 kus bravčovej panenky
  • 4 kusy batátov
  • 25 g masla
  • olivový olej
  • tymián
  • soľ, mleté čierne korenie

Batáty olúpte, nakrájajte na kocky a dajte do hrnca. Zalejte vodou, osoľte, okoreňte a uvarte domäkka. Uvarené batáty preceďte, ale nechajte v nich trochu vody a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Na zjemnenie pridajte maslo a nakoniec premiešajte.

Pokým sa varia batáty, pripravte si bravčovú panenku. Panenku odblaňte, osoľte, okoreňte a posypte čerstvým tymiánom. Pokiaľ nemáte čerstvý tymián, môžete dať aj sušený. Na rozpálenom olivovom oleji ju prudko opekajte z každej strany. Potom ju podlejte vývarom, zakryte a nechajte dusiť ešte niekoľko minút. Upečenú bravčovú panenku nakrájate na plátky a naservírujte na batátové pyré a polejte vývarom. Podávajte so zeleninovým šalátom.

Mrkvová polievka

Recept na mrkvovú polievku, ktorá vás svojou chuťou očarí aj počas redukčnej diéty.

O tom, že je mrkva zdravá vedia všetci, aj malé deti. Vedeli ste, že v súboji medzi surovou a varenou mrkvou zvíťazila varená mrkva? S varením totiž dochádza k zvyšovaniu využiteľnosti niektorých jej živín. Mrkva obsahuje aj množstvo karotenoidov a vitamínu A, tie sú však rozpustné v tukoch a v takom stave sa lepšie vstrebávajú. Možno neviete, ale mrkvovou polievkou, ktorú vám ponúkame robíte svojmu telu dobre.

Ingrediencie (4 osoby):

  • 4 veľké mrkvy
  • 1 cuketa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar
  • olivový olej
  • 1 lyžica strúhaného zázvoru
  • 1 čajová lyžička kurkumy
  • 3 lyžice bieleho jogurtu

Mrkvu očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle spolu s cuketou. Na oleji ich spolu orestujte a zalejte zeleninovým vývarom. Pridajte strúčiky cesnaku a nastrúhaný zázvor. Keď je zelenina mäkká, mixérom všetko rozmixujeme do hladka. V miske rozmiešajte kurkumu s jogurtom, pridajte 3 polievkovej lyžice teplej polievky a premiešajte. Takto si pripravíte jogurtovú zmes, ktorú vylejte do polievky po jej odstavení. Polievku už ďalej nevarte, len ju dobre premiešajte a môžete podávať.

Ako vidíte dá sa variť chutne, rýchlo a dokonca aj zdravo. Prajeme vám, aby varenie bolo pre vás zábavou a nie povinnosťou. Pokiaľ hľadáte ešte viac inšpirácie, navštívte sekciu Zdravé recepty.

Máte dilemu čo variť? Máme pre vás chutné recepty na každý deň!
5 (100%) 1 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *