Kliknite a začnite písať.

Detoxikácia

Očista čriev a detoxikácia (návod)

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Ľudský organizmus je každý deň zaťažovaný nevhodnou stravou a znečisteným životným prostredím. Preto sa v tele ukladajú rôzne odpadové látky. Pokiaľ sa prekročí určitá koncentrácia, tak môžu v ľudskom tele spôsobiť problémy a viesť k ochoreniu. Preto by mala byť očista čriev a celého tela samozrejmosťou aspoň raz do roka.

Detoxikácia alebo očista čriev môže pomôcť prinavrátiť človeku pevnú imunitu.

Prečo je detoxikácia a očista čriev tak dôležitá?

Telo sa potrebuje v pravidelných intervaloch očistiť od toxických látok, ktoré neustále prijímame. Množstvo z nich dostávame v potrave, napríklad v podobe prídavných a konzervačných látok. Ďalšie z nich dýchame alebo absorbujeme kožou.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

TIP: Pozrite sa na zoznam prídavných látok (éčok), ktoré často príjmame z potravín.

Očista čriev a tela vám pomôže zbaviť sa jedovatých splodín, ktoré škodia aj celému nášmu metabolizmu. Detoxikácia tela zároveň prináša posilnenie činnosti vnútorných orgánov ako sú obličky, črevá, žalúdok, pľúca, pečeň, ale aj kože.

Dokonca sa zlepší aj stav krvi, zníži sa nebezpečný LDL cholesterol a stabilizuje sa hladinu cukru. Naštartuje sa redukcia tukových zásob – práve preto je pred plánovaným chudnutím dobré vykonať kompletnú detoxikáciu. Redukčná diéta na chudnutie je tak efektívnejšia.

...

Aké príznaky by mali byť varovaním, že je naše telo zanesené toxickými látkami a volá po očiste? Predovšetkým sú to signály ako vyšší výskyt vyrážok a nečistej pleti, nepríjemný až páchnuci dych, chronické hnačky, zápchy a plynatosť, bolesti hlavy, kĺbov a chrbtice, celková únava, nechutenstvo či zapáchajúca stolica.

Očista čriev

Črevá sú základným stavebným kameňom imunity každého jedného z nás, keďže z väčšej časti zodpovedajú dokonca aj za to, ako sa cítime. Aj napriek tomu, že každý druhý človek trpí problémami so zažívaním, tak len veľmi málo ľudí venuje črevám dostatočnú pozornosť.

Očista čriev je vhodná a dôležitá už len z dôvodu usadenín, ktoré postupne sťažujú ich dôležitú funkciu. Usadeniny sa zhromažďujú z nezdravých jedál, mliečnych bielkovín, veľkého množstva cukru, soli a podobne. Niektorí z vás si možno poviete, že očista čriev je pre vás zbytočná, pretože konzumujete iba zeleninu a ovocie z vlastnej záhrady a mäso zo zvierat z domáceho chovu, no ani v tomto prípade si nemôžete byť istý neprítomnosťou škodlivých látok vo vašom organizme.

Tieto škodlivé látky sa neustále hromadia a po čase môžu spôsobiť miernejšie ale aj vážnejšie problémy. Očista čriev nemusí urobiť hotové zázraky, no v mnohých prípadoch dokáže podstatne prečistiť telo a odstrániť všetky negatívne príznaky. Okrem toho môžete do budúcna predísť vzniku vážnejšieho ochorenia. Dovolíme si tvrdiť, že v súčasnosti je pre obnovu a zachovanie zdravia očista čriev spolu s detoxikáciou organizmu priam nevyhnutným procesom.

...

Ako očista čriev prebieha?

Očistu čriev je dôležité zahájiť pomocou rastlinných vláknin. Cieľom je, aby ste z vášho tela odstránili všetky toxické látky a škodlivých parazitov hromadiacich sa vo vašom organizme. Na zabezpečenie rovnováhy črevnej mikroflóry je potrebné doplňovať prospešné baktérie – probiotiká, pretože inak by sa rozmnožovali tie škodlivé.

V poslednom kroku je vhodné detoxikovať celý organizmus (pečeň, krv, tkanivá, mozog) napríklad od ťažkých kovov ako je ortuť, olovo alebo iných nepriaznivých látok a to prostredníctvom aminokyselín, vitamínov, liečivých bylín s čistiacim účinkom či minerálnych látok. Vhodná je aj tzv. detoxikačná diéta / kúra.

Aký je princíp stravovania pri detoxikácii?

Stravovanie pri detoxikácii je založené na odľahčenom jedle, ktoré minimálne zaťažuje tráviaci systém a naopak pomáha vylučovať odpadové látky. Jedlo pritom musí obsahovať dostatok sacharidov, proteínov, tukov a aj minerálnych a stopových prvkov, aby boli zabezpečené všetky ľudské funkcie.

Prečistenie čriev pomáha zaistiť dostatočný príjem vlákniny a tiež pitný režim. Behom detoxikácie tela je nutné piť naozaj viac ako obvykle – to znamená 3 – 4 litre tekutín denne.

Aké potraviny sú určené k detoxikácii?

Z toho dôvodu, že veľká časť potravín ma kyslý charakter a ľudské telo často trpí prekysličením žalúdku, sú k detoxikácii a očiste organizmu vhodné predovšetkým zásadité potraviny.

...

Zelenina, ideálne v čerstvom stave a predovšetkým zelená, zemiaky, čerstvé ovocie, čerstvé odšťavené ovocné šťavy a smoothies, čistá a čerstvá neperlivá voda, celozrnné obilniny a výrobky z nich, plodiny ako quinoa, pohánka, morské a sladkovodné riasy, bylinky, zelené nápoje napríklad z výhonkov rôznych rastlín či zelené čaje.

TIP: Vedeli ste, že zelená káva sa odporúča aj počas detoxikačnej kúry?

Zelená káva má skvelé účinky na chudnutie a tiež aj detoxikáciu.

Návod na očistu čriev

Neexistuje presný časový interval, ktorý by hovoril koľko dní treba aplikovať proces očisty čriev, no nemal by trvať kratšie ako 14 dní, pretože v takom prípade by účinok nebol úplne kompletný. Denne sa odporúča prijať 50 gramov rastlinných vláknin, čo si môžete predstaviť ako 5 až 8 kúskov ovocia či zeleniny.

Z detoxikačného programu vynechajte mäso, údeniny, alkohol, kávu, cukor, soľ, sýtené a sladké nápoje, biele pivo, mlieko a mliečne výrobky. Spomínané potraviny na organizmus nepôsobia priaznivo, zanášajú ho a z toho dôvodu by ste si celý proces očisty tak trošku pokazili.

Kúru môžete zefektívniť pitím čistej vody s citrónom a to už ráno na lačno. Nezabúdajte však ani na aktívny pohyb minimálne tak 20 – 30 minút denne, pretože pohyb urýchľuje činnosť čriev. Odporúčame napríklad aj naše cviky na pevný zadok.

S detoxikáciou sa odporúča začať na jar – tzv. jarná detoxikácia a očista tela. Ale svoje priaznivé účinky má aj detoxikácia na jeseň. Ak ju budete vykonávať častejšie, celkovo znížite vašu unavenosť a eliminujete riziko prejavu chronických chorôb. Budete zdravší a zároveň zvýšite svoju obranyschopnosť.

Jedálniček – očista čriev

  • Raňajky: Pšenová kaša s čerstvým ovocím.
  • Desiata: Šalát z exotického ovocia (napríklad mango, ananás).
  • Obed: Zeleninová zmes (mrkva, hrášok, kukurica) varená na pare, ryža.
  • Olovrant: Plátok celozrnného chleba s tofu syrom, kapustový šalát.
  • Večera: Dusená kapusta so zemiakmi a s cesnakom.

Recept na zeleninové smoothie, ktoré podporí činnosť žlčníka.

Jablkový mušt a citrónová šťava – v jednoduchosti je krása

Jeden z najúčinnejších domácich liekov slúžiacich na vyčistenie hrubého čreva je práve čerstvá jablková šťava. Častá konzumácia jablkovej šťavy podporuje pohyb čriev, odbúrava toxíny a celkovo zlepšuje zdravie pečene.

Citróny sú charakteristické antioxidačnými vlastnosťami a vysokým obsahom vitamínu C . Neváhajte preto a dajte si citrónovú šťavu, ktorá ma vynikajúci účinok na tráviaci systém!

Očista čriev povinne pre každého!

Výhody očisty čriev sú naozaj nespochybniteľné a lákavé. Vďaka vyššiemu príjmu vlákniny sa viete počas procesu detoxikácie zbaviť škodlivých a toxických látok vo vašom organizme. Pevne veríme, že sa vám po absolvovaní očisty čriev podarí odstrániť každé jedno drobné zlo a budete sa cítiť lepšie a zdravšie. Svoje zdravie nepodceňujte, očista čriev by mala byť samozrejmosťou minimálne 1-krát do roka!

5/5 - (11 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1