Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Zaujímavosti

Pomoc pre vašu chrbticu? Investujte do matraca a postele

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Kvalitný spánok nie je iba o počte hodín, aj keď z dlhodobého hľadiska je určite jeho základom. Pri chronickej únave alebo nespavosti sa zhoršujú fyzické aj psychické funkcie, a paralelne s tým sa zvyšuje riziko rôznych zdravotných ťažkostí. Ale ak sa aj po dostatočne dlhom spánku prebúdzate s bolesťami krku, chrbta alebo hlavy, vaša posteľ pravdepodobne nevyhovuje potrebám a požiadavkám vašej telesnej stavby.

Nesprávne zvolený matrac, príliš mäkký vankúš, nekvalitná posteľ – toto všetko môže byť príčinou celkom vážnych problémov s chrbticou. Nepodceňujte teda to, v akých podmienkach sa počas spánku nachádza vaše telo.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Výber správnej postele vyžaduje čas

Tvrdenie, že posteľ je jedným z dôležitých predpokladov pevného zdravia a celkovej pohody, nepovažujeme za prehnané. Ak máte zdravú životosprávu a správny denný režim, strávite v nej približne tretinu svojho dňa, z dlhodobého hľadiska tretinu celého svojho života. Nie je to vôbec málo, prečo by ste chceli teda absolvovať kúpu správnej postele za pár minút? Spravte si menší prieskum trhu, a zistite, aký povrch by bol s vaším telom a chrbticou kompatibilný. (alebo si prečítajte tento článok až do konca)

Nie je dôležitý len matrac

Pri nočnom odpočinku by chrbtica mala byť po celý čas v rovnej pozícii. Je jedno, aká je vaša preferovaná spánková poloha, matrac by sa mal prispôsobiť krivkám vášho tela. Venujte teda zvýšenú pozornosť jeho tvrdosti/mäkkosti. Výber správneho matraca však nie je dostatočný pre kvalitný spánok, podstatné je aj to, do čoho alebo na čo ho položíte.

Síce môžete vlastniť prvotriedny matrac, pokiaľ ho podopiera labilná posteľ, jeho pozitívne vlastnosti nebudú využité maximálne. Ak nemáte k dispozícii vysoký finančný rozpočet, zvoľte radšej priemerný matrac vyhovujúci vašej telesnej stavbe a naozaj kvalitnú čalúnenú posteľ. Každopádne, na zdraví by ste šetriť nemali.

...

Výber správneho matraca

Hovorí sa, že kvalitný matrac je kľúčom ku krásnym snom a pokojnému spánku. To, aký tvrdý alebo mäkký by mal byť, do veľkej miery závisí od vašej váhy. Pre tých, ktorí majú vyššiu telesnú hmotnosť, bude vyhovovať skôr tvrdší, kým ľahším jedincom mäkší matrac. Ak trpíte bolesťami chrbtice, radšej sa poraďte s odborníkom, najlepšie s ortopédom. Môže sa napríklad stať, že si vyberiete až príliš mäkký matrac, vaše svaly a kĺby budú vystavené príliš veľkému tlaku, a už prítomné zdravotné problémy sa len zhoršia.

Ďalším dôležitým faktorom je aj vaša preferovaná spánková poloha. Ak spávate na chrbte alebo na bruchu, matrac by nemal povoliť vášmu telu, aby sa doňho ponoril. Na druhej strane, pokiaľ počas nočného odpočinku ležíte zvyčajne na boku, posteľ by sa mala prispôsobiť línii vášho tela.

Na chrbte tvrdší matrac
Na bruchu tvrdší matrac
Na boku mäkší matrac

Nie je jedno, čo máte pod hlavou

Vankúš má podpornú funkciu, krk a hlava by na ňom mali byť položené v uvoľnenej, komfortnej pozícii. Vplýva to potom aj na stav ramien a chrbta. Kľúčovým faktorom pri jeho výbere je pozícia, v ktorej najčastejšie spávate.

Na chrbte vankúš podopierajúci krčnú chrbticu
Na bruchu vankúš vyplňujúci priestor medzi krkom a ramenom, skôr plochý vankúš
Na boku najlepšie bez vankúša

Najhorší možný vankúš, ktorému by sme sa v každom prípade mali vyhnúť, je veľký a mäkký, ktorý sa nafúkne na obidvoch stranách, keď si naňho ľahneme. Nepodopiera krčné stavce, neprispôsobuje sa línii tela. Po noci s takto „nepodopretou“ hlavou sa ľahko môže stať, že sa zobudíte so silnými bolesťami krku a hlavy, až migrénou.

4.7/5 - (13 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *