NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zaujímavosti Zdravá výživa

Pravda o mlieku – pohľad z opačnej strany

Zdieľať

Médiami z času na čas prebleskne správa o tom, že kravské mlieko nie je zdravé a pre naše telo prospešné. Na každý takýto článok však môžeme nájsť ďalších 10, ktoré hovoria o tom, že mlieko zdravé je. Aká je teda pravda o mlieku?

Pravda a fakty o kravskom mlieku, ktoré nie je úplne zdravé.

Prednedávnom nás zaujalo vyjadrenie váženého profesora T. Colina Campbella, ktorý je autorom veľmi zaujímavej knihy Čínska štúdia (názor Denníka N), že mlieko nepotrebujeme a je nášmu telu na nič. Ak vám angličtina problém nerobí, tak si môžete o Dr. Campbellovi prečítať viac aj na anglickej Wikipedii.

Jeho prehlásenie nás podnietilo k tomu, aby sme začali zhromažďovať fakty, ktoré by mohli odvážne tvrdenie aspoň trocha podložiť. Dnes vám preto prinášame niekoľko dôvodov, ktoré jednoznačne stoja za zamyslenie. Našim cieľom nie je odradiť vás od pitia mlieka. Chceme, aby ste začali uvažovať a pozreli sa na kravské mlieko aj z opačnej strany mince. Ide predsa o vaše rozhodnutie a predovšetkým vaše zdravie.

Pravda o mlieku a 9 faktov

Opýtajte sa vašich známych alebo aj rovno seba samých – prečo pijete kravské mlieko? Vaša odpoveď bude s najväčšou pravdepodobnosťou znieť nasledovne. Pretože je zdrojom vápnika. Kvôli zdravej výžive. Doktor hovoril, že je zdravé a výživné. Zubár hovoril, že mlieko je dobré. Budete mať na mlieko podobný názor aj po prečítaní nasledujúcich faktov?

1. Pravda – je kravské mlieko čisté?

Podľa štatistiky z roku 1950 vyprodukovala priemerná krava okolo 900 litrov mlieka. Viete koľko vyprodukuje mlieka dnes? V najväčších mliekárniach je “schopná” odovzdať až 22 000 litrov mlieka.

To je obrovský rozdiel. Zdá sa vám, že sú kravy 25-násobne väčšie ako boli pred 50 rokmi? Ani nám nie. Ako je to teda možné? Verte, že lieky, antibiotiká, hormóny a agresívne stravovacie plány spojené so špeciálnou reprodukciou dokážu divy.

Pravda o mlieku a fakty, ktoré vám vyrazia dych.

Krava v mliekárni vyprodukuje až o 21-tisíc litrov mlieka viac, než v minulosti!

2. Pravda – hormóny a zápaly

Za kvantitu a nie kvalitu môžu predovšetkým kravské rastové hormóny – tzv. bovine growth hormone (skratka BGH). Práve tento geneticky spracovávaný hormón drasticky zvyšuje tvorbu mlieka. Aj keď sa nám nepodarilo dostať k štúdiám, ktoré by potvrdzovali alebo vyvracali negatívny vplyv hormónov BGH na človeka, tak jednoznačne tu isté riziko je.

Dôkazom toho môže byť aj fakt, že tento hormón v niektorých krajinách sveta úplne zakázali. Hormón BGH je zodpovedný aj za zápal kravských vemien, ktorý sa lieči agresívnymi antibiotikami. Ich stopy samozrejme môžeme nájsť ako inak – v mlieku, keďže to sa tvorí vo vemenách.

3. Pravda – nevhodné pre deti

Kravské mlieko pijú teliatka, mačacie mačence a materské mlieko dieťa. Je krava matkou dieťaťa? Nie je. Tak prečo dieťa kŕmiť kravským mliekom? Pre telo veľmi mladého človeka je kravské mlieko úplne nevhodné. Dôvod je ten, že obsahuje v porovnaní s materským mliekom niekoľkonásobné hodnoty minerálov a bielkovín.

Možno sa vám to z hľadiska logiky, čím viac minerálov a bielkovín, tým lepšie, môže zdať ako dobrá vec. V skutočnosti sa však pri trávení takého množstva látok tvorí veľa odpadu. Tráviaci systém je veľmi zaťažený – nie je na to prispôsobený. Aj preto vznikajú zahlienenia klkov a mikroklkov v črevách, zápaly či v najhoršom prípade aj bunkové podvýživenie.

Pravda o mlieku je taká, že pre deti nie je veľmi zdravé.

Pravda o kravskom mlieku je taká, že malé deti môžu mať s jeho trávením ťažkosti.

A viete čo v roku 1992 povedal veľmi vážený pediater Benjamin Spock?

“Všetkým matkám po celom svete odkazujem, že mlieko z kráv je nebezpečím pre ich deti. Len mlieko od matky je pre dieťa prirodzené a najlepšie. Prosím dajte prednosť zdraviu pred ziskom z predaja mlieka.” (B. Spock)

4. Pravda – biele krvinky

Súčasná slovenská a vlastne aj európska norma povoľuje výrobcom mlieka až 1,5 milióna leukocytov (bielych krviniek) na 1 jednotku mlieka. Nadmerné množstvo bielych krviniek nie je zdravé nielen pre kravy, ale ani pre ľudí.

5. Pravda – kontaminácia mlieka

Dostali sa k vám niekedy informácie o tom, že výsledky rozborov poukázali až na 37 % kontaminovaných vzoriek mlieka? Na mysli máme kontamináciu antibiotikami a ďalšími synteticky vyrobenými látkami.

Vlastne tieto výsledky sú staré takmer 26 rokov! Na túto problematiku poukázal už 29. decembra 1989 The Wall Street Journal a Centre for Science in the Public Interest. Ich výskum o niečo neskôr v apríli potvrdil aj Nutrition Action Healthletter. Čo myslíte, zmenilo sa to za ten čas a je mlieko v roku 2015 kontaminované menej?

Chcete vedieť, ktoré potraviny nie sú dobré pre Váš metabolizmus?

Objednajte sa k výživovému špecialistovi, s ktorým podstúpite vyšetrenie. Na základe výsledkov Vám zostaví zdravý jedálny lístok a presne určí potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

 

6. Pravda – nenásytné mliekárne a hnis

Makrofágy v sebe skrývajú množstvo vakulových a fagocytóznych častíc. A teraz vám to preložíme do ľudskej reči. Vyššie sme už spomínali, že kravy sú liečené antibiotikami, keďže majú veľmi časté zápaly vemena.

A prečo? Jednoducho preto, že mliekárne po celom svete sú nenásytné a kravy doja mnohonásobne viac, než je od prírody dané. Antibiotiká len tak z ničoho nič nezmiznú a v mlieku sa dajú vystopovať aj po 7 – 10 dojeniach. Ak by ste spravili aj vy analýzu bunky mlieka z chorého vemena, tak by ste nám potvrdili, že je v mlieku prítomný aj hnis.

Faktom je, že kravy v mliekárniach trpia chorobami častejšie.

V mlieku sa okrem stôp po antibiotikách môže vyskytovať aj hnis.

7. Mlieko a cukrovka

V Kanade sa pred časom objavil výskum, ktorý popisuje súvislosť medzi kravským mliekom a detskou cukrovkou. Cukrovka je vo svete všeobecne veľmi rozšírená. Len na Slovensku je ňou postihnutých až 500 000 ľudí! Takmer každý desiaty Slovák má cukrovku.

Nehovorí sa o tom, že ten kto pije mlieko, dostane aj cukrovku. Hovorí sa o istom súvise a zvýšenom riziku. Či je to aj pravda o mlieku nie je jasné, no za zváženie a ďalšie štúdium tohto problému to asi stojí.

8. Pravda – mlieko a ďalšie choroby

Globálnym problémom po celom svete je vírus hovädzej leukémie, ktorý postihuje 3 kravy z 5. Nemecké štúdia hovoria o tom, že vírusom nakazené kravské mlieko nie je možné žiadnym spôsobom odlíšiť od zvyšku mlieka. Áno, vírus je zničený pasterizáciou. No čo ak nie je každá pasterizácia v norme a úspešná?

V žiadnom prípade nechceme vo vás vyvolať strach. Avšak vírus kravskej leukémie sa dokáže rozvinúť aj v našom organizme. Spôsobuje rakoviny rôznych typov, lymfómy a v neposlednom rade aj leukémiu.

Práve výskyt rakoviny bol skúmaný v Nórsku, ktoré si na kvalitu potravín rozhodne potrpí. Až 11 rokov bolo skúmaných 1 422 ľudí. Jedni pili aspoň 2 poháre kravského mlieka denne, a ďalší menej alebo žiadne mlieko. Tí čo mlieko pili vo väčšej miere mali 3,5-násobne väčší výskyt rakoviny.

9. Pravda – o nič viac vápnika

Veľké množstvo proteínov v mlieku je zodpovedné za vznik osteoporózy. Okrem toho je vedecky preukázané, že pitím kravského mlieka viac vápnika vaše telo nevstrebe. Jednoducho, nedochádza k doplneniu vápnika do kostných mriežok.

Tak kde je tá pravda o mlieku?

Pravda o mlieku nie je úplne jasná. Našli sme ju my v tomto článku? Možno nie tak úplne. Veríme však, že sme vám načrtli hlavné negatívne fakty, ktoré sú s pitím mlieka alebo s jeho výrobou spojené. Netvrdíme, že kravské mlieko nemá pre naše telo žiaden význam. No nie je lepšie dať prednosť radšej sójovému mlieku? Zdravá výživa a zdravé potraviny sú dnes veľkým problémom, uľahčite si to tým, že sa budete pravidelne vzdelávať.

Pravda o mlieku – pohľad z opačnej strany
4.6 (92.36%) 55 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

9 komentárov

  1. ablaskova 26. decembra 2015

    tento článok mi celkom otvoril oči a donútil ma premýšľať nad tým, nad čím som už uvažovala v minulosti. jednoducho v dnesnej dobe nie je možné, aby bolo mlieko z mliekarni zdrave – zijeme vo svete konzumu, darmo … ale na druhú stranu by som uplne nezatracovala mlieko od drobnych “dedinskych” farmárov … to je podľa mňa celkom zdrave 🙂 aj keď také mlieko len deťom a dospelí by ho už piť nemali si myslím … vraj aj rednú kosti z neho, no neviem čo je na tom pravdy

  2. NoroSabo 10. januára 2017

    Dakujem Vam za tento vyborny clanok, rozsirili ste mi moj obzor.
    Este by som k clanku dodal dalsiu velku nevyhodu mlieka, o ktorej reklama radsej nehovori.
    Chovatelia v snahe usetrit na krmive pridavaju kravam do krmiva hydinovy trus.
    Maju na to tento dovod: Hydina ma oproti hovadziemu dobytku ovela kratsi traviaci trakt a preto nedokaze zuzitkovat krmivo tak efektivne ako kravy. V hydinovom truse sa nachadza vela vyzivnych latok. Hovadzi dobytok je schopny tieto latky zuzitkovat. Lenze za cenu trusom znecisteneho mlieka a nasledne pripadnych mliecnych vyrobkov. A za cenu chorob pochadzajucich z hydinoveho trusu.
    Tento chov je len trapenie zvierat. Staci si predstavit, ako by sme sa my citili, keby nam niekto do jedla pridal hydinovy trus.

    1. Ján Čakloš 10. januára 2017

      Vďaka za pochvalu Norosabo! Som rád, pretože presne to bolo cieľom – poukázať aj na tú druhú stranu, o ktorej sa toľko nehovorí a je zamlčovaná v prospech biznisu. Mlieko je dnes takmer všade, v každej potravine, človek by o ňom mal teda vedieť všetko (aj prípadné klebety). Rovnako vďaka za informáciu, ktorú si uviedol ty sám. Pokiaľ by si mal k tomu nejaký článok alebo zdroj, veľmi radi to doplníme do článku! Prajem veľa zdravia a dlhý život! 🙂

  3. Raymond 21. februára 2017

    Moja starká pila minimálne pol litra mlieka denne a dožila sa 99 rokov. Kamarátka zase chodí opatrovať starých ľudí do zahraničia. Babičky majú všetky vyše 95 rokov a každej musela do teraz na raňajky ohriať veľkú šálku mlieka, jedna vypila dokonca celý liter. Babičky nemali žiadnu osteoporózu, rakovinu, poruchy zraku alebo problémy s trávením mlieka. Ja sám pijem pijem mlieko denne, nebývam chorý, aj keď mám alergie, nemusím brať lieky, nakoľko sa u mňa neprejavujú žiadne príznaky. K lekárovi chodím iba na preventívnu prehliadku a vždy mám vynikajúce výsledky krvi (klop klop). Ako malý som mlieko nechcel piť, nedostal by ho do mňa nikto, ale to som polovicu školského roka presedel v čakárni alebo preležal v posteli či nemocnici. Zdanlivo to možno nesúvisí, ale kúpiť si kvalitné mlieko, ktoré cítiť po tráve, je podľa mňa dobrým krokom pre zdravie. Jasné, že nehovorím o biologicky mŕtvom odpade za 0,49 € alebo lacnejšie, ktoré môžete rok nechať na slnku a nestane sa s ním nič… aj myši ho obídu. Treba si trochu priplatiť a poobzerať sa po pôvode, dĺžke trvanlivosti, balení… najlepšie v skle. Pre mňa bude vždy lepšie zapiť buchty mliekom, ako zapiť hamburger diétnou kolou. Sójové mlieko nepochovávam, tiež som si občas kúpil, keď ešte bolo dostupné slovenské ALFA BIO za priateľnú cenu (chutilo mi hlavne čokoládové). Tie zahraničné už nemajú tak dobrú chuť a sú oveľa redšie, než bolo ALFA BIO, navyše takmer 3 € za liter je už príliš.

    1. Ján Čakloš 21. februára 2017

      Výborný komentár! Veľmi pekne ďakujeme Raymond za obohatenie diskusie. Určite s tebou v mnohom súhlasím. Vyrástol som na dedine a pamätám si ako sme chodili po mlieko k susede, ktorá nám ho dávala ešte teplé, čerstvo nadojené. Prevarilo sa a tá chuť potom, mmm … domáce mlieko mám fakt rád, ale klasické už nepijem. Sójové mlieko som istým časom kupoval, ale u nás v klasických reťazcoch nemáš šancu nájsť niečo ozaj kvalitné – a ako vravíš 3 € za vodu platiť nebudeš.

  4. Vlado 18. apríla 2017

    O tom truse by som neveril pretože krava kde cíti trus od iných zvierat nebude žrat ani sa pást. Tvrdím to z vlastnej skúsenosti lebo keď sliepka obsere seno tak ho krava nechce takisto aj na paši kde sa iné zviera vyšpiní ona ani hlavu nezohne

  5. henri219 16. mája 2017

    Už len z morálneho hľadiska by sme nemali piť mlieko. To, že krava musí byť vlastne znásilnená a dopovaná všelijakým svinstvom je pre kravu neskutočným utrpením. A každý kto kupuje v obchode ten biely hnus, ktorí navyše z mliekom nemá nič spoločné, tak vlastne podporuje to neskutočné utrpenie kráv! O tom, že kravy vypustia do atmosféry viac skleníkových plynov ako všetky automobily na svete a, že 60-70% pestovaných rastlinných plodín sa pestuje ako krmivo pre zvieratá, a neposlednom rade pre nedostatok miesta na pestovanie plodín pre zvieratá sú klčované pralesy asi ani nepotrebuje komentár. Každý by sa mal nad tým zamyslieť a prestať piť mlieko a prestať jesť mäso. Som maximálne presvedčení, aj z vlastnej skúsenosti, že človek je omnoho zdravší a vitálnejší ak tieto potraviny vylúči zo svojho jedálnička. A o dobrom pocite, že sa nezúčastňujete na týraný zvierat ani nehovoriac!

    1. Ján Čakloš 16. mája 2017

      Zdravím, ďakujeme za váš komentár a názor. Z veľkej časti (vlastne asi úplne) s ním súhlasíme a stotožňujeme sa! 🙂

  6. Compassion 16. októbra 2017

    HENRI, máš absolútnu pravdu. Žijeme si naše pohodlné sebecké životy, no málokto si uvedomuje, že vykorisťujeme a kruto zotročujeme zvieratá. Za malebnými obrázkami ružových usmiatych prasiatok na obaloch mäsových výrobkov, alebo “šťastných” kravičiek na produktoch mliekarenskeho priemyslu sa skrýva nevýslovné utrpenie živých tvorov. Majú svoj vlastný vnútorný svet, vedia precítiť radosť, smútok i bolesť, majú materinský cit…, no mali tú smolu, že sa narodili do sveta ľudí. Vždy mám radosť, keď cestujem a vidím, ako sa na lúkach a stráňach pasú kravy. To sú tie šťastnejšie. Ale sú aj také, ktoré trávia celý svoj úbohý život v hrozných podmienkach v smradľavých maštaliach, bez možnosti vyjsť von, na slniečko a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Sú to len stroje na mlieko. To z nich urobil človek – pán tvorstva.