Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny Zdravá výživa Zdravé recepty

Prečo je quinoa superpotravina a 5 receptov z quinoy

Zdieľať

Počuli ste už o plodine quinoa? U nás je označovaná aj ako mrlík čílsky. Táto potravina sa svojej popularite teší už niekoľko rokov, aj napriek tomu je stále považovaná za jednu z najlepších superpotravín na svete. Čo vlastne quinoa je a aké jedlá si z nej môžete pripraviť sa dozviete v našom článku.

  • Čo je to quinoa?
  • Prečo je quinoa považovaná za superpotravinu?
  • Účinky quinoy na naše zdravie
  • Príprava quinoy a recepty z nej

Čo je to quinoa?

Quinoa je pseudoobilnina, teda rastlina, ktorá nepatrí do obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom. Pochádza z Južnej Ameriky. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá dorastá do výšky jedného až dvoch metrov. Keď kvitne, zbierajú sa semená, ktoré sa následne spracúvajú. Niekedy sa z nej konzumujú aj čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátov. Viac sa však používa vo forme vyzretých semien. Quinoa k nám prenikla postupne a najskôr sa objavovala ako príloha k jedlám.

Prečo je quinoa považovaná za superpotravinu?

Quinoa je jedna z mála rastlinných potravín, ktorá obsahuje kompletný zdroj bielkovín. Ako jedna z mála plodín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Ide o aminokyseliny, ktoré naše telá nemôžu produkovať a preto ich treba prijímať v potrave. Okrem toho je kvalitným zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B a E, a z minerálnych látok obsahuje zinok, železo, horčík, draslík, fosfor, vápnik a selén. Ak je zdravá a vyvážená strava smer, ktorým sa chcete uberať, nastal ten pravý čas zaradiť quinou do svojho jedálneho lístka.

Quinoa obsahuje vysoký podiel komplexných sacharidov, ktoré sa v tele rozkladajú veľmi pomaly, čo umožňuje, aby hladina cukru v krvi bola stabilnejšia. Konzumácia potravín ako quinoa, ktoré majú nízky glykemický index, je dobrá pri ochorení na cukrovku a tiež pre ľudí, ktorý bojujú s prebytočnými kilami.

Quinoa je bezlepková, preto sa často používa ako jedna z prísad pri bezlepkovej diéte.

Účinky quinoy na naše zdravie

Ak sa rozhodnete pre zaradenie quinoy do svojho jedálnička, môžete očakávať tieto pozitívne účinky na telo:

  • Detoxikuje telo od škodlivín
  • Má protizápalové účinky a tiež dokáže zmierniť prejavy zápalových procesov v organizme
  • Podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo a pôsobí ako prevencia rakoviny hrubého čreva
  • Znižuje cholesterol
  • Pozitívne vplýva na srdcovo-cievnu sústavu
  • Podporuje tvorbu svalovej hmoty
  • Dokáže znižovať vysoký krvný tlak
  • Vďaka vysokému podielu horčíka upokojuje podráždený nervový systém
  • Podporuje tvorbu kostného tkaniva
  • Vysoký obsah železa chráni červené krvinky a podporuje tvorbu hemoglobínu
  • Pomáha predchádzať osteoporóze (vďaka obsahu mangánu)

Príprava quinoy a recepty z nej

Quinou stačí variť vo vode alebo zeleninovom vývare v pomere 1:2 približne 15-20 minút. Pred prípravou ju však ešte niekoľkokrát prepláchnite v čistej horúcej alebo vriacej vode.

Quinoa sa najčastejšie používa ako náhrada klasickej ryže. Výborne sa hodí ako príloha k mäsu a zelenine. Môžeme ju variť na sladko, na slano, je vhodná do omáčok, polievok a šalátov.

Zdravé kroketky z quinoy

Ingrediencie:

  • 1 hrnček quinoy
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 stredne veľký sladký zemiak
  • 80 g strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 1 čl rozmarínu
  • ½ čl morskej soli

Postup:

Najskôr si pripravíte quinou. Quinou premyte v horúcej alebo vriacej vode. Dajte do hrnca a zalejte 2 šálkami čistej vody, osoľte a nechajte zovrieť. Quinou varte za občasného premiešania do mäkka, cca 12 minút. Sladký zemiak uvarte do mäkka na pare alebo ho upečte a následne ho nechajte vychladnúť, očistite a roztlačte vidličkou na pyré. Pyré zmiešajte s uvarenou quinoou, nastrúhaným syrom a rozmarínom. Na plech si dajte papier na pečenie a postupne ukladajte kroketky vytvorené z cesta. Pečte približne 40 minút na 190 stupňoch do zlatista.

Zapečená quinoa s brokolicou a syrom

Ingrediencie:

  • 1 hrnček quinoy
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1 brokolica (môžete pridať aj karfiol)
  • 2 vajcia
  • ½ hrnčeka mlieka
  • 150-200 g strúhaného syru (napr. parmezán)
  • Soľ, čierne korenie, cesnak

Postup:

Quinou prepláchnite, aby stratila svoju horkosť. Uvarte vo vývare (cca 15 minút), následne ju nechajte 10 minút odpočívať aby nasiakla vývar do seba. V druhom hrnci si uvarte brokolicu (najlepšie na pare). Keď je quinoa aj brokolica uvarená, nachystajte si zapekaciu misku a nasypte do nej quinou. Brokolicu nakrájajte na malé kúsky a pridajte ku quinoe. Vajíčka rozšľahajte s mliekom a asi 1/3 nachystaného syra, málinko osoľte a okoreňte. Môžete pridaj aj pretlačený cesnak. Túto zmes vlejte na quinou s brokolicou a všetko premiešajte. Vrh posypte zvyšným syrom a dajte piecť na 200 °C na cca 20 minút. Pred dopečením zvoľte program gril, aby sa syr pekne zapiekol do zlatova.

Quinoa s tuniakom a fazuľou

Ingrediencie:

  • 1 hrnček quinoy
  • 1 plechovka červenej fazule
  • 1 plechovka kukurice
  • 1 tuniak vo vlastnej šťave
  • 1 lyžica olivového oleja
  • Červená cibuľka
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

Quinou prepláchnite a uvarte podľa návodu vyššie a nechajte odstáť pod pokrievkou. Fazuľu zmiešajte s kukuricou a nadrobno nakrájanou červenou cibuľkou. Pridajte na kúsky nakrájaného tuniaka a zakvapkajte olivovým olejom. Zmes zmiešajte s hotovou quinoou a dochuťte podľa potreby. Pokrm môžete podávať za studena aj za tepla.

Placky z quinoy s cuketou

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka quinoy
  • 1 hrnček vody
  • 1 menšia cuketa
  • 1 malá cibuľa
  • ¼ hrnčeka hladkej múky
  • 1 vajce
  • Soľ, čierne korenie
  • Olivový olej

Postup:

Quinou si uvarte podľa návodu vyššie a nechajte vychladnúť. Na olivovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu a tiež nechajte vychladnúť. Do väčšej misy si nastrúhajte cuketu nahrubo. Postupne pridajte všetky ostatné ingrediencie (možno bude treba pridať viac múky, aby cesto dobre držalo pohromade) a celú zmes riadne premiešajte. Na panvici si rozohrejte olivový olej , na ktorom postupne osmažte všetky placky.

Sladký nákyp z quinoy

Ingrediencie:

  • 250 g quinoy
  • 500 ml rastlinného mlieka
  • 100 g rastlinného margarínu
  • 3 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • Škorica a krupicový cukor podľa chuti
  • ovocie (kompót)

Postup:

Quinou prepláchnite a dajte variť spolu s cukrom, škoricou a mliekom. Nechajte ju mierne rozvariť na kašu (ak bude potreba pridajte vodu). Po uvarení a vychladnutí, kašu zmiešajte s 3 žĺtkami, vanilkovým cukrom a margarínom. Na záver primiešajte sneh z bielkov. Zapekaciu misu si vymažte, môžete aj vysypať kokosom a dajte prvú vrstvu quinoy. Na ňu poukladajte ovocie z kompótu a dáme zvyšnú quinou. Následne dáme zapiecť na 30-40 minút do vyhriatej rúry na 180-200°C. Pred podávaním môžete posypať cukrom, prípadne preliať šťavou z kompótu.

Ako pripravujete quinou vy? Podeľte sa s nami o vaše recepty v komentároch.

Predošlý článok
Ďalší článok

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *