Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Príprava ražného kvásku – výhody kváskového pečenia pre zdravie

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Pečenie s použitím kvásku namiesto pekárenských kvasníc má nesporne radu výhod pre zdravie. Kváskové výrobky nezaťažujú náš tráviaci systém. Kvások nenadúva, pôsobí zásadotvorne, pomáha proti alergiám a atopickému ekzému

Recept na celoražný chlieb

Je úplne bez chémie, na jeho výrobu potrebujete iba múku a vodu.  Pečivo z neho má nižší glykemický index, výborne chutí, dokonale vonia a vydrží mäkké a čerstvé celých sedem dní.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Kváskový chlebík vám nesplesnivie, iba postupne tvrdne.

Suroviny na prípravu ražného kvásku

  • 50 g ražnej múky
  • približne 50 g vlažnej vody

Kvások si založíme aspoň 5 až 7 dni pred dňom, kedy sa chystáme piecť, keďže príprava trvá minimálne štyri dni. Vždy je lepšie prikrmovať kvások aspoň 7 dní, pretože naberá na sile a výrobky z neho sú lahodnejšie a mäkšie.

TIP: Ako správne založiť kvások nájdete aj v tomto príspevku od známej blogerky nelkafoood.sk alebo vo videonávode, tu.

...
1. deň

Vo veľkej miske zmiešame 50 g múky a pol deci vlažnej vody. Prikryjeme potravinárskou fóliou alebo tanierom a necháme stáť pri izbovej teplote 24 hodín.

2. deň

Dokŕmime kvások. Do misky odoberieme lyžicu kvásku, dosypeme 50 g múky a pol deci vlažnej vody. Premiešame a necháme stáť na teplom mieste 24 hodín.

TIP: Kvások prikrmujeme vždy odobratím kvásku z predošlého dňa, pridaním múky a vody. Ak by sme nechali rovnaké množstvo kvásku a stále doň pridávali múku a vodu, mali by sme zbytočne veľa kvásku.

3. deň

Do misky znova odoberieme lyžicu kvásku, dosypeme 50 g múky a pol deci vlažnej vody. Premiešame a necháme stáť na teplom mieste 24 hodín.

4. deň

Znova kvások dokŕmime. Do misky odoberieme znova lyžicu kvásku, dosypeme 50 g múky a pol deci vlažnej vody. Premiešame a necháme stáť na teplom mieste 24 hodín.

...
5. deň

Kvások by mal byť už plný bubliniek. Ak nie tak je možné že je ešte slabý alebo sa nepodaril. Opakujte prikrmovanie ešte dva dni a ak ani na 7 deň nie je plný bubliniek, skúste kvások založiť znovu.

Keď máme kvások hotový, odložíme si z neho cca dve polievkové lyžice (50 g) do chladničky na ďalšie použitie. Zvyšok kvásku použijeme.

Recept na celozrnný kváskový chlieb

Klasický celozrnný kváskový chlieb je prekvapivo ľahký a veľmi chutný.

...

Suroviny:

  • 80 g pšeničného kvásku
  • 80 g ražnej múky
  • 500 g celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky plus na posypanie
  • 230 ml vody
  • 200 ml mlieka
  • 11 g soli

Postup

1. deň

Do veľkej misy odoberieme potrebné množstvo kvásku a zvyšok odložíme do chladničky. Pridáme 80 g ražnej múky a 80 ml vody. Premiešame, prikryjeme fóliou a pri izbovej teplote necháme stáť 8 hodín.

2. deň
  1. K oživenému kvásku pridáme všetky ostatné suroviny a miesime 10 minút. (Presné množstvo soli nám odmeria citlivejšia kuchynská váha) Cesto dáme do misy, prikryjeme .igelitovou čiapkou a necháme kysnúť 4 hodiny.
  2. Oválnu ošatku na kilový bochník poriadne vysypeme múkou. Cesto vyberieme z misy, položíme na pomúčenú plochu a natiahneme na obdĺžnik o niečo menší než je ošatka.
  3. Pomocou stierky preložíme vrchný okraj do stredu a opatrne spoj pritlačíme. Preložíme aj spodný okraj tak, aby sa v strede stretli a jemne pritlačíme. Pomocou stierky cesto pozdĺžne preložíme na polovice. Spodkami dlaní okraje zlepíme.

  1. Bochník položíme spojom nadol a hranami rúk zlepíme okraje.
  2. Cesto posypeme múkou, vyberieme (je ťažšie, ako sa zdá) a položíme spojom nadol do ošatky. Prikryjeme igelitovou čiapkou a necháme kysnúť 2 – 3 hodiny.
  3. Rúru predhrejeme na 230°C. Pri meraní presnej teploty použijeme teplomer do rúry. Cesto vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie, dáme do rúry a pečieme 10 minút. Potom znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte 30 minút.
  4. Bochník vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
5/5 - (5 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *