Kliknite a začnite písať.

Móda a krása

Rastlinné antioxidanty v kozmetike sú účinnými pomocníkmi + 2 tipy

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Konzumovaním ovocia a zeleniny v surovom stave dodávame telu dôležité biologicky aktívne látky, vrátane aktívnych antioxidantov. Významný je najmä obsah vitamínov, flavonoidov a karotenoidov. Avšak len málokto si uvedomuje, že rastlinné antioxidanty sú neoceniteľnými pomocníkmi aj pri vonkajšom používaní. Dnes sa preto pozrieme na to, ako vám môžu tieto skvelé prírodné látky pomôcť zvonka. Na záver pripojíme 2 tipy na konkrétne kozmetické výrobky s vysokým obsahom rastlinných antioxidantov.

Antioxidanty v kozmetike

Antioxidanty sú telu prirodzené látky, ktoré účinne bojujú proti známkam starnutia, chránia pokožku pred negatívnymi vplyvmi znečisteného životného prostredia, modrého svetla obrazoviek, či slnečného žiarenia. Nielen že znižujú negatívny účinok voľných radikálov (oxidantov) na našu kožu, ale tiež pomáhajú pokožke k regenerácii a tvorbe vlastného kolagénu, čím zvyšujú jej pevnosť. Majú teda silný anti-aging účinok.

Výbornými antioxidantmi sú niektoré vitamíny (A, E, C) a ďalšie látky obsiahnuté predovšetkým v ovocí, zelenine, rastlinách a semenách, odkiaľ sa extrahujú. Medzi najúčinnejšie antioxidanty patria tokoferol (vitamín E), retinol (vitamín A), koenzým Q10 (ubichinón), beta-glukán, karotenoidy, flavonoidy a komplexné extrakty z bylín, rias, plodov či semien. Zaradením kozmetiky s vysokým podielom antioxidantov svojej pleti veľmi prospejete.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Tieto rastlinné antioxidanty si zaslúžia vašu pozornosť

1. Astaxantín

Ide o najsilnejší známy antioxidant. Patrí medzi karotenoidy, čiže pigmenty, ktoré okrem iného chránia rastliny a organizmy pred poškodením slnečnými lúčmi. Ako antioxidant napomáha odbúravať voľné radikály, ktoré poškodzujú telesné bunky, orgány a môžu prispievať aj k vzniku vážnych ochorení.

Astaxantín dokáže zlepšiť kvalitu kože (zamedzuje vzniku vrások, pigmentových škvŕn a ochabovaniu pleti), ale aj svalov. Práve preto sa využíva nielen v kozmetike, ale tiež vo fitness doplnkoch. Dôležité je však nepliesť si prírodný astaxantín s tým syntetickým, ktorý je vyrábaný z ropných derivátov.

...

2. Karotenoidy

Karotenoidy sú trieda viac ako 750 prirodzene sa vyskytujúcich pigmentov produkovaných rastlinami, morskými riasami a fotosyntetickými baktériami. Tieto farebné molekuly sú zdrojom žltého, oranžového a červeného sfarbenia rastlín, preto sú bohato zastúpené v takto sfarbenom ovocí, zelenine, bylinách, či riasach. Karotenoidovou „bombou“ sú napríklad drobné plody kustovnice čínskej (goji). Všetky karotenoidy majú výrazné antioxidačné účinky.

3. Flavonoidy

Nachádzajú sa nielen v ovocí a zelenine, ale tiež v čaji a v mnohých koreninách či bylinách. Výborným zdrojom flavonoidov je napríklad zelený čaj, jahody, hrozno, čučoriedky, ríbezle, granátové jablko, rakytník, rozmarín, nechtík… Spoločne s karotenoidmi sú zodpovedné za sfarbenie rastlín. Tieto silné antioxidanty majú protizápalové účinky a podporujú prirodzenú obranyschopnosť kože. Pôsobia proti voľným radikálom vyvolaným vonkajšími faktormi, ako je modré či ultrafialové žiarenie, alebo smog.

4. Vitamín E

Vitamínu E by sme mohli venovať samostatný článok. Skúsme si ho však v krátkosti predstaviť. Je cenený (ako inak) pre svoje antioxidačné účinky. Je rozpustný v tukoch a jeho zdrojom sú napríklad rastlinné oleje, orechy, semená (obzvlášť vyklíčené), sója a mak.

Má preukázateľný pozitívny vplyv na kvalitu pokožky, čo znamená, že hrá často významnú úlohu v kozmetických prípravkoch – špeciálne tých, ktoré chránia pokožku pred starnutím. Oveľa lepší kozmetický účinok vykazuje prírodný vitamín E pred syntetickým.

...

5. Beta-glukán

Výťažky z húb a lišajníkov sú veľmi perspektívnymi kozmetickými látkami. Beta-glukán je najvýznamnejšou zložkou hlivy ustricovej a okrem podpory imunitného systému, má tiež schopnosť opravovať poškodené kožné bunky. Uľahčuje hojenie rán, upokojuje podráždenú pokožku a podporuje aj tvorbu kolagénu. Okrem hlivy ho nájdeme aj v otrubách, pšeničných klíčkoch, ovse, či jačmeni.

TIP 1: Omladzujúci pleťový krém Esenzia s prírodným astaxantínom

A aby sme nehovorili iba vo všeobecnosti, tak vám chceme dať do pozornosti voňavý pleťový krém Esenzia plný prírodných antioxidantov. Tie majú v spoločnej synergii silné účinky nielen proti vráskam, pigmentovým škvrnám, ale napríklad aj proti ekzémom.

A ako to, že tento čisto prírodný krém tak dobre funguje? Obsahuje totiž nie jednu, nie dve – ale hneď viacero účinných látok. O viditeľné výsledky sa stará extrakt zo sladkého drievka, prírodný astaxantín, aj vitamín E. Krém má zloženie bylinno-rastlinného charakteru s minimom konzervačných látok. Tiež obsahuje avokádový, arganový, mandľový a hroznový olej. Nechýba dokonca ani med a ružová voda, ktoré podporujú obnovu pokožku a zmierňujú zápaly.

Dôvody, prečo odporúčame krém Esenzia používať:

  • Zjemnenie až odstránenie vrások.
  • Zjemnenie až odstránenie pigmentových škvŕn.
  • Prirodzená ochrana pred UV žiarením – fotostarnutím pokožky.
  • Ukľudnenie a zmiernenie podráždenia, či ekzému.
  • Čisté zloženie prírodného charakteru.
  • Slovenský výrobca, ktorý razí filozofiu Nenáhlivej krásy (Slow Beauty).

TIP 2: Intenzívna pleťová kúra Anti-age s astaxantínom, rakytníkom a goji

Druhým príkladom prírodnej kozmetiky s vysokým obsahom rastlinných antioxidantov je pleťová kúra Anti-Age určená pre zrelú a unavenú pleť. Pleťovú kúru na čisto rastlinnej báze vyrábajú v rodinnej firme Modrá púpava a je ideálna buď na intenzívnu nočnú starostlivosť o pokožku, alebo na starostlivosť v obdobiach zvýšenej záťaže (stres, prechodné obdobia roka, hormonálna nerovnováha…).

...

Pomocou aktívnych ingrediencií, ako sú rastlinné oleje (špeciálne moringový, šípkový, či olej z jadierok granátového jablka), astaxantín, vitamín E a rastlinné extrakty z rakytníka a goji kúra Anti-age pleť dostatočne vyživuje, tonizuje, a zároveň v nej udržiava vlhkosť. Jej pravidelné používanie viditeľne rozjasňuje a omladzuje vzhľad pleti. A vďaka jemnej jazmínovej vôni sa po jej použití bude cítiť lepšie nielen vaša pokožka, aj vy sami.

Dôvody, prečo vyskúšať Anti-age tentoraz vymenovávať nebudeme. Priamo zo stránky výrobcu sme si totiž dovolili vybrať niekoľko z mnohých pozitívnych hodnotení. Prečítajte si teda skúsenosti samotných spotrebiteľov:

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *