Kliknite a začnite písať.

Cvičenie PR

Regenerácia a šport. Prečo je dôležitá? Ako správne regenerovať?

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Šport a fyzická aktivita prospievajú nášmu telu. Športovou aktivitou sa v tele uvoľňujú endorfíny, znižuje stres a vy podávate lepší pracovný výkon. Avšak, súčasťou každého športu by mala byť aj regenerácia. Ako správne regenerovať a je vôbec regenerácia dôležitá?

Význam regenerovania

Regenerácia v športe má veľký význam. Profesionálni športovci berú regeneráciu rovnako vážne, ako samotný tréning. Správna regenerácia má mnoho pozitívnych účinkov. Aby to nebolo úplne jednoduché, biologické regeneračné procesy ľudského tela sú veľmi zložité a každému vyhovuje iný druh regenerácie. Preto je dôležité je vyskúšať si a vybrať to, čo je pre vás najefektívnejšie.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Tak, ako cvičenie v posilňovni, aj regeneráciu musíme z času na čas obmieňať, aby sme zachovali jej efektivitu a význam. Pri správnom prístupe tak dokážete efektívnejšie športovať, prekonávať vlastne fyzické limity a podporíme tým rast svalov. Naopak, nedostatočná regenerácia môže mať presne opačné efekty.

Základ každej regenerácie? Spánok a strečing

Najvýznamnejší faktor regenerácie je spánok. Kvalita vášho spánku má priamy vplyv na to, ako rýchlo dokážete regenerovať svoje svalstvo. Počas spánku sa vyplavuje rastový hormón, ktorý napomáha správnej regenerácii, spaľuje tuky a napomáha rastu svalov.

Po tréningu pravdepodobne nemáte priestor si ísť zdriemnuť, no z hľadiska správnej regenerácie je lepšie večer ísť spať skôr a neponocovať. Na regeneráciu vplýva aj dĺžka spánku, optimálny čas je 7 až 8 hodín denne. 6 hodín a menej nepostačuje.

...

Strečing je dôležitý nielen pred cvičením, ale aj po ňom. Kvalitný strečing má mnoho výhod, napríklad sa môžete dopracovať k čoraz väčšej flexibilite, čo má za následok lepšie držanie tela. Vďaka strečingu tiež môžete odstrániť nepríjemnú bolesť chrbta.

Každý aktívny človek už zažil svalovicu, ktorá je práve dôsledkom nedostatočného strečingu. V tomto procese telo regeneruje poškodené svalové bunky a pripravuje sa na ďalšiu záťaž. Svalovica niekedy trvá aj 3 dni a neraz vás dokáže obmedziť v pohybe. Preto je vhodné si pri každom tréningu vyhradiť dostatok času a správne natiahnuť vaše svalstvo. Toto odporúčanie sa netýka iba tréningov v posilňovni, ale aj bežcov, futbalistov atď.

Výhoda strečingu je, že naňho nepotrebujete veľa priestoru a môžete ho vykonávať aj v netréningové dni. Pravidelným strečingom sa dopracujete k eliminovaniu svalovice.

Dôležitým faktorom regenerácie je spánok. Kvalita vášho spánku má priamy vplyv na to, ako rýchlo dokážete regenerovať svoje svalstvo. Počas spánku sa vyplavuje rastový hormón, ktorý napomáha správnej regenerácii, spaľuje tuky a napomáha rastu svalov.

...

Po tréningu pravdepodobne nemáte priestor si ísť zdriemnuť, no z hľadiska správnej regenerácie je lepšie večer ísť spať skôr a neponocovať. Na regeneráciu vplýva aj dĺžka spánku, optimálny čas je 7 až 8 hodín denne. 6 hodín a menej nepostačuje.

Strava ako súčasť regenerácie

Pokiaľ máte niekedy bezprostredný pocit hladu, berte to ako signál na doplnenie živín. Nie iba po tréningu, ale počas celého dňa by ste mali telo dostatočne a zdravo vyživovať, aby mohlo správne regenerovať. Nezabúdajte teda na správny príjem bielkovín, sacharidov, vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých látok.

Počas športovania je veľmi dôležitý pitný režim. Svaly v ľudskom tele sú zložené predovšetkým z vody (60 – 80%), teda príjem tekutín je nevyhnutný. Vďaka dostatočnému príjmu tekutín počas dňa môžete zlepšiť trávenie a znížiť únavu.

Doprajte si kvalitný oddych

Z času na čas je vhodné dopriať telu zaslúžený oddych. Ten môžete zažiť vďaka kvalitnej masáži. Mnoho ľudí má voči nej predsudky, no kvalitná športová masáž vie urýchliť vašu regeneráciu, dokonca aj zlepšiť budúcu výkonnosť. Ak pravidelne športujete a ešte ste neokúsili masáž, určite to napravte.

...

Zobrať si deň voľna a užiť si predĺžený víkend? Áno, to je to, po čom vaše telo túži. Potešiť ho môžete aj návštevou adekvátnych rekreačných priestorov, ako napríklad kúpele Piešťany. Vďaka rôznym procedúram, saunám a liečebným procesom budete regenerovať omnoho lepšie, ako doma na gauči. Vďaka kvalitnej regenerácii tiež stúpne váš pracovný výkon a produktivita, a teda dobehnete všetko zameškané v práci.

Kvalitná regenerácia nemusí pozostávať iba z predĺženého víkendu. Regenerovať môžete s pokojom celý týždeň. Navyše, ak si to spojíte malým výletom, váš zážitok bude o to lepší. Skvelým tipom na takúto regeneráciu sú termálne kúpele v Maďarsku, kde sa nachádza najväčšie termálne jazero na svete.

Regenerácia je vaša investícia do budúcna. Procesom regenerácie napomáhate telu, aby sa lepšie vyrovnalo so záťažou a bolo pripravené opäť podať dostatočný výkon. Nezáleží teda, či aktívne športujete alebo iba občasne hrávame kolektívne športy, proces regenerácie by ste nemali nikdy vynechávať.

4.3/5 - (6 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *