NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Zdravé recepty

Sladké a zdravé koláče zároveň? Tieto 3 recepty si rozhodne pripravte!

Zdieľať

Sladké a zdravé. To možno mnohým ľuďom nejde dokopy však? My vám vám ukážeme, že to naozaj ide! Aj keď máte možno striktný jedálniček bez cukru a sladkostí, neznamená to, že si nemôžete pripraviť niečo sladké a zároveň zdravé, pripravené z kvalitných potravín. Pri adekvátne zvolených ingredienciách si viete z času na čas zamaškrtiť na zdravých sladkostiach bez zbytočného pocitu zaťaženia alebo priberania na hmotnosti. Už ste zvedaví ako si zdravo pomaškrtiť?

Sladké a zdravé koláče recept

Ako nahradiť biely cukor?

Aby ste si vedeli pripraviť zdravšie nie len tieto naše recepty, ale aj možno vaše obľúbené, kde sa dáva obyčajný biely cukor, ukážeme vám čím by ste ho mohli nahradiť. Nie všetky druhy cukrov sú si rovné. Niektoré patria medzi tie zdravšie a niektoré, tak ako aj biely cukor, patria medzi tie nezdravšie. Ktorým cukrom je najlepšie nahradiť do sladkých a zdravých pochutín nahradiť ten biely? Nezabudnite, že sa stále jedná o cukor, aj keď zdravší, ale predsa.

  • Prírodný hnedý cukor (trstinový cukor) – je to zdravšia varianta, pretože má veľký obsah draslíka a niektoré z minerálov a vitamínov, ideálny na prípravu sladkých a zdravých receptov
  • Kokosový cukor – obsahuje vyššie množstvo živín v porovnaní s hnedým cukrom, tiež obsahuje množstvo dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, chlóru, síry a makroživín. Tento cukor veľmi málo zvyšuje glykemický index a pochvaľujú si ho hlavne diabetici.
  • Palmový cukor – získava sa z miazgy paliem a má vysoký obsah aminokyselín, draslíka, horčíka, zinku a železa, a tiež obsahuje vitamíny B1, B2, B3 a B6. Telo ho tiež absorbuje pomalšie ako biely cukor.
  • Datľový cukor – nie je to naozajstný cukor, ale sú to dehydrované ďatle, ktoré obsahujú všetky vitamíny, minerály a vlákninu z tohto ovocia. Ďatľový cukor je bohatý na živiny a metabolizuje sa pomalšie ako klasický cukor.
  • Stévia – tá je prírodnou alternatívou k cukru a veľmi často sa používa v sladkých a zdravých receptoch. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje krvný tlak. Vzhľadom k tomu, že stévia je veľmi sladká, stačí jej použiť len malé množstvo a najlepšie na tom je, že prakticky nemá žiadne kalórie.

Niekedy dokonca ani netreba používať cukor a stačí ho nahradiť medom, škoricou či ďatľami. Možností je mnoho, určite si prečítajte náš článok – 12 zdravých spôsobov ako nahradiť cukor.

1. Čokoládové brownies s arašidovým maslom (recept)

Kto z nás nemá rád čokoládu? A nie je len dobrá ako taká, ale o čo lepšia v chutných koláčikoch a dezertoch! Preto vám ukážeme recept na čokoládové brownies s arašidovým maslom, ktoré sú  sladké a zdravé!

Čokoládový brownie s arašidovým maslom - RECEPT.

Budete potrebovať:

  • 120 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g aspoň 75% horkej čokolády
  • 50 g arašidového masla
  • 50 ml kokosového oleja
  • 50 ml medu
  • 3 vajíčka
  • 3 PL práškovej stévie
  • 2 ČL sódy

Ako si túto sladkú a zdravú dobrotu pripravíte?

Nad parou si roztopte horkú čokoládu s kokosovým olejom. Hneď ako čokoláda trochu vychladne, pridajte k nej med a stéviu. Do čokolády postupne zapracujte  špaldovú múku, sódu a vajíčka. Zmes vypracujte tak, aby vám vzniklo hladké cesto.

Cesto budete dávať do tortovej formy, a preto si do nej vopred vložte papier na pečenie a vytvarujte ho podľa formy. Následne tam cesto vylejte a povrch koláča polejte roztopeným arašidovým maslom. Formu aj s cestom vložte do predhriatej rúry na 180 stupňov a pečte cca 15 – 20 minút. A máte hotovo! Sladký a zdravý dezert môžete podávať s jahodami a poliať ho môžete troškou arašidového masla.

2. Recept na pečený malinový cheesecake – sladký a zdravý

Pripraviť dobrý cheesecake nie je jednoduché. Potrebujete trpezlivosť a kvalitné suroviny. Cheesecake je totiž lepšie piecť dlhší čas na nižšej teplote. No kombinácia kvalitných surovín, troška trpezlivosti a námahy vám vyčaria úplne dokonalý zážitok. A navyše, pri tomto sladkom a zdravom recepte sa vyhnete aj výčitkám svedomia, že ste zjedli niečo, čo ste nemali.

Recept na pečený malinový cheesecake - sladké a zdravé recepty,

Ingrediencie:

  • balíček celozrnných grahamových sušienok (120 – 140 g)
  • 3 lyžice rastlinného mlieka
  • 400 g nízkotučného krémového syra
  • 2 hrnčeky gréckeho jogurtu
  • 5 lyžíc medu
  • 2 vajíčka
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • vanilkový extrakt

Príprava cesta

Dajte si predhriať trúbu na 180 stupňov. Grahamové sušienky rozmixujte na prášok (ak nemáte mixér, vložte sušienky do sáčku a rozdrvte ich na prášok válčekom na cesto). Do toho pridajte 3 lyžice mlieka, aby vznikla trošku mokrejšia hmota. Vezmite si formu na koláč a postupne vyložíte dno formy vzniknutou hmotou. Cesto uhladíte tak, aby bolo krásne rovné. Dajte ho piecť do rúry na 15 minút, čo stačí na dokonalé upečenie.

Surová časť

V jednej nádobe postupne zmiešajte syr, grécky jogurt, med, vajíčka, kukuričný škrob a vanilkový extrakt.  Zmes poriadne premiešajte aby vám vznikol hladký krém, ktorý nebude ani moc tuhý, ani moc tekutý.  Celý tento krém vylejte na upečené cesto a dajte to piecť znovu na 180 stupňov na 60 minút. Po hodine sa pozrite, či sa koláč pekne nafúkol a stmavol. To bude moment, kedy budete môcť cheesecake vybrať z rúry. Keď ho vyberiete a necháte trošku vychladnúť, navrch poukladajte maliny a môžete podávať!

3. Recept na zdravé lievance

Tento jednoduchý recept si zamilujete! Nie len že je rýchly a jednoduchý, ale je aj chutný a veľmi variabilný. Môžete si ho dať s ovocím, lekvárom, arašidovým maslom či šľahačkou.

Ingrediencie:

  • 50 g pohánkovej múky
  • 50 g ovsenej celozrnnej múky
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g droždia
  • 0,6 l rastlinného mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 PL medu
  • škorica a štipka kurkumy
  • 30 g trstinového alebo kokosového cukru
  • javorový sirup
  • ovocie (maliny, čučoriedky, jahody, černice)

Postup

Droždie rozdrobte vo vlažnom mlieku spolu s cukrom, pridáme trochu múky a na teplom mieste nechajte kvások pracovať cca 20 minút. Do vykysnutého kvásku primiešajte múku, mlieko, vajíčka, škoricu, med a kurkumu, a cesto nechajte vykysnúť ešte ďalších 20 minút.

Opekajte na lievancovej panvici s nepriľnavou úpravou, tak sa vyhnete použitiu oleja. Lievance opekajte z každej strany asi 4 minúty.  Na záver pridajte drobné lesné ovocie a polejte ich javorovým sirupom. Tadá, zdravé a sladké dobroty máte hotové. Dobrú chuť!

Sladké a zdravé koláče zároveň? Tieto 3 recepty si rozhodne pripravte!
5 (100%) 11 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *