NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Superpotraviny Zdravá výživa

Srvátka – zloženie, účinky a 3 recepty

Zdieľať

Tí skôr narodení, určite vedia o čo ide. Srvátka je veľmi vzácna a zdraviu prospešná tekutina. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov a tvarohu. Rozdeľujeme ju na sladkú a kyslú. Sladká srvátka vzniká pri výrobe syra, pri ktorom sa využíva na zrážanie mlieka syridlo. Kyslá srvátka vzniká pri výrobe kyslých syrov a tvarohu, pri ktorých je daný proces spúšťaný mliečnymi baktériami. Pozrime sa na jej zloženie, použitie a prikladáme aj tipy na recepty.

Srvátka – zloženie, účinky a 3 recepty

Srvátka bola ešte donedávna považovná za odpad pri výrobe syra. Svojim zložením však odpad určite nepripomína. Obsahuje cenné vitamíny i minerály a je zdraviu prospešná pri mnohých zdravotných problémoch. Klinickými štúdiami sa potvrdili jej pozitívne účinky a používa sa na skvalitňovanie výživových vlastností potravín a na prípravu preparátov pre medicínske použitie.

Bohaté zloženie srvátky:

  • bielkoviny
  • kyselina mliečna
  • laktóza
  • kyselina citrónová
  • vitamíny C, A a skupiny B
  • minerály – vápnik, draslík, fosfor, železo, horčík, sodík, chlór a síra
  • kyselina pantoténová
  • biotín

Najdôležitejšou zložkou srvátky sú srvátkové bielkoviny. Majú výnimočnú biologickú hodnotu, tá prevyšuje vaječné bielkoviny o 15 %, mäsové bielkoviny o 30 % a sójové bielkoviny o 35 %. Srvátkové bielkoviny sú významné nutričnou hodnotou a sú bohatým zdrojom nielen esenciálnych, ale aj vetvených aminokyselín, ako izoleucín, leucín a valín (sú dôležité pre stavbu svalov).

Srvátka použitie a využitie

Jej využitie je rozsiahle. Od potravinárskeho priemyslu až po kozmetiku ako súčasť mnohých prípravkov, aj vo farmaceutickom priemysle. Používa sa v sušenom alebo v tekutom stave vo forme rôznych koncentrátov ako vynikajúci mliečny nápoj. Vyrábajú sa z nej srvátkové syry, maslá alebo ju môžete kúpiť ako sušený koncentrát a pripraviť si z nej zdravý srvátkový nápoj.

Domáca srvátka – návod na prípravu

Srvátku si môžete vyrobiť aj doma, stačí keď máte poruke kyslé mlieko, najlepšie domáce. Pomaly ho niekoľko desiatok minút prihrievajte na veľmi nízkej teplote, ale nemiešajte.

Keď vám začnú na povrchu plávať biele hrudky, celú zmes preceďte cez sitko. Nechajte odkvapkať a máte nielen srvátku, ale aj chutný a zdravý tvaroh.

Domáca srvátka

Srvátkové proteíny

Tekutá srvátka sa pred sušením technologicky spracováva. Srvátkový proteín je akýsi výťažok zo srvátky, inak povedané zo srvátky sa odstránia nepotrebné látky. Kvalita výsledného proteínového prášku závisí od stupňa očistenia.

Srvátkové proteíny sú zdrojom aminokyselín a majú vplyv na urýchlenie naberania svalovej hmoty aj regenerácie. Sú vyhľadávané u športovcov ako základný výživový doplnok z toho dôvodu, že je to “rýchla” bielkovina, ktorá zabezpečí rýchle zvýšenie hladiny aminokyselín v krvi..

Srvátku sa oplatí vyskúšať pri vysokom cholesterole, detoxikácii organizmu, je dobrá na trávenie, prospieva obličkám a priaznivo pôsobí na pokožku. Zlepšuje imunitu, znižuje stres i krvný tlak a zvyšuje hladinu serotonínu v mozgu.

Cvičíte a chcete zvýšiť príjem bielkovín?

Srvátka, presnejšie srvátkové proteíny, patria medzi najlepšie doplnky výživy. Pokiaľ pravidelne cvičíte a chcete zvýšiť príjem bielkovín, tak je pre vás ideálnou voľbou.

Srvátka by v jedálničku nemala chýbať

Pred zaradením srvátky do jedálnička, je dôležité vedieť, aký je váš cieľ. Ak chudnete alebo športujete a ide vám o získanie svalovej hmoty, tak určite zvoľte srvátkové koncentráty alebo izoláty. Vyhnite sa takým, ktoré obsahujú dochucovadlá, konzervačné látky alebo cukor.

  • Srvátkový koncentrát – obsahuje 70 – 80 % bielkovín a malé množstvo sacharidov aj tuku. Preto je vo všeobecnosti rýchlo stráviteľný.
  • Srvátkový izolát – je čistejší ako koncentrát, pretože jeho úprava prebieha dlhším filtrovaním. Obsahuje viac než 90 % bielkovín. Obsahuje menej tukov a sacharidov a je rýchlejšie stráviteľný.
  • Hydrolyzovaná srvátka – sa vyrába tak, že koncentrát aj izolát sa podrobia ďalšiemu kroku v spracovaní, čím sa narušia aminokyslinové väzby. Má horkastú chuť, vstrebáva sa extrémne rýchlo a užíva sa ihneď po tréningu.

Pri ich užívaní sa riaďte pokynmi výrobcu, kvôli nárastu svalovej hmoty sa konzumujú po tréningu alebo ako 2. večera 2 hodiny pred spaním. V ponuke proteínov nájdete aj rôzne príchute, stačí ich nechať rozpustiť v mlieku alebo vo vode. Pozor na umelé sladidlá.

V prípade, že chcete posilniť svoj imunitný systém, zlepšiť trávenie alebo máte kožné problémy, postačí vám kvalitná sušená srvátka. Kyslá je bohatšia na vápnik a sladká srvátka obsahuje viac laktózy, čiže mliečneho cukru.

Sladká či kyslá srvátka, použitie nájde:

  • do ovocných alebo zeleninových nápojov, či smoothie drinkov
  • ovsených vločiek
  • palaciniek a koláčov
  • do kúpeľa
  • maska na telo – blahodarne pôsobí na pokožku

3 zdravé recepty s použitím srvátkového proteínu

1. Banánové palacinky

Suroviny:
  • 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 6 vajec
  • 1 – 2 odmerky srvátkového proteínu
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 banán
  • škorica na dochutenie

Postup prípravy – podobný recept ako banánové guľky. zmiešajte vajíčka, vločky a polovicu roztlačeného banánu. Pridajte rozpustený kokosový olej. Podľa potreby pridajte 1 – 2 odmerky srvátkovho proteínu a škoricu podľa chuti. Na rozohriatej panvici urobte palacinky a dozdobte zvyškom banána, môžete pridať aj javorový sirup.

2. Srvátkový mliečny koktejl

Suroviny:
  • 300 ml mlieka
  • 200 g čučoriedok alebo malín
  • 3 lyžice srvátky
  • 2 lyžice medu

Postup prípravy – mlieko vlejte do mixéra, pridajte ovocie, srvátku, med a všetko rozmixujte. Srvátkovým mliečnym koktejlom naplňte pohár a ozdobte kúskami ovocia a lístkom mäty.

3. Zdravé srvátkové muffiny

Suroviny:
  • 8 PL jemného tvarohu
  • 4 PL mlieka
  • 8 PL srvátkového proteínu
  • 8 PL ovsených vločiek
  • 8 PL kokosu
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • škorica
  • sušené ovocie, nasekaná horká čokoláda, nasekané oriešky

Postup prípravy – všetky suroviny dobre zmiešajte v miske, cesto môžete trochu dosladiť. Ak však máte dobrý ochutený proteín, tak to nebude potrebné. Nakoniec do zmixovaného cesta pridajte nasekané oriešky, ovocie a kúsky horkej čokolády. Ponalievajte do košíčkov na muffiny a dajte upiecť.

Srvátka je skvelá, odporúčame ju!

Niet pochýb, že srvátka je zdraviu prospešná potravina a určite ju odporúčame. Je skvelou voľbou pri redukcii tuku a pre rast i regeneráciu svalov. Srvátkový proteín je veľmi rýchlo vstrebateľný a v človeku nabudí pocit nasýtenosti. Napomáha znižovať hladinu krvného tlaku a cukru.

Avšak všade existujú výnimky. Sú ľudia, ktorí majú ochorenie, kvôli ktorému nedokážu stráviť bielkoviny. Im túto superpotravinu alebo výživový doplnok neodporúčame. Srvátkový proteín nie je vhodnou voľbou pre ľudí s poškodenými obličkami a pečeňou. Ak sa vás tieto riadky netýkali, tak určite srvátku v akejkoľvek podobe vyskúšajte.

TIP: Pozrite sa na ďalšie superpotraviny, ktoré sú skvelé pre náš organizmus.

Srvátka – zloženie, účinky a 3 recepty
4.4 (88%) 5 hlasov
Marika Čierniková

8 rokov sa venujem fitness modelingu. Zdravá a vyvážená strava je podľa mňa pri cvičení i chudnutí najdôležitejšia. Snažím sa zdieľať svoje skúsenosti a poradiť každému, kto sa nevie vymaniť z nekonečného blúdneho kruhu. Okrem cvičenia rada cestujem a pečiem chutno-zdravé dobroty. :-)

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *