Kliknite a začnite písať.

PR Zaujímavosti

7 najzdravších kuchýň sveta

Zdieľať

Zohráva pre vás pri cestovaní dôležitú úlohu spoznávanie miestnej gastronómie? Nič vám nebráni v tom, aby ste sa inšpirovali vo svetových kuchyniach. My vám v tomto článku ukážeme tie najzdravšie.

Predstavujeme najzdravšie krajiny sveta

Podľa Bloomberg Healthiest Country Index je najzdravšou krajinou sveta za rok 2019 Španielsko. Za ním v tesnom závese nasledujú Taliansko, Island, Japonsko, Švajčiarsko, Švédsko, Austrália, Singapur, Nórsko a Izrael.

Spoločnosť Bloomberg skúmala rôzne faktory, ako priemerná dĺžka života, dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale aj environmentálne činitele ako prístup k pitnej vode či hygiene. Trestné body udeľovala za mieru obezity alebo spotrebu tabaku. Slovensko sa umiestnilo na 45. mieste, čím sme si oproti minulého roku vylepšili skóre o jednu priečku.

Zdravie krajiny sa odráža aj v miestnej kuchyni

Vo všeobecnosti platí, že stravu najzdravších krajín sveta tvorí čerstvá zelenina, olivový olej, ryby a morské plody, ryža, strukoviny. Ak sa ich rozhodnete zaradiť do svojho jedálnička, používajte pritom sezónnu zeleninu a minimum priemyselne spracovaných potravín. Pre každý národ je typické iné jedlo, ak vám dochádzajú nápady, čo uvariť v najbližších dňoch na obed, inšpirujte sa.

1. Španielsko

Na úvod sa poďme pozrieť do najzdravšej krajiny sveta – do Španielska. Španielska kuchyňa je veľmi pestrá, za čo vďačí hlavne svojej klimatickej rôznorodosti. Každý región tejto krajiny má vlastné typické jedlo. Vo všeobecnosti však platí, že Španieli na svojich tanieroch najčastejšie servírujú ryby, plody mora, ale aj polievky a šaláty. Vo vnútrozemí sa zase viac konzumuje mäso. Do každého jedla sa používa olivový olej – Španieli sú dokonca jeho najväčšími producentmi.

Typickou chuťou je aj kombinácia cesnaku alebo šafránu s olivovým olejom, ktorú môžete objaviť napr. v polievkach. Veľa sa používa aj v kombinácii s hubami a krevetami.

Španieli na dochutenie používajú veľa byliniek a korenín, k typickým patrí rozmarín, tymián, bazalka, mäta, petržlenová vňať a koreniny ako estragón, šafrán, oregano, zázvor, šalvia, chilli, kardamon, korenie, škorica alebo aníz. Tak, ako vo väčšine stredomorských miest, aj v Španielsku sú obľúbené trhy s čerstvými potravinami.

Počas svojich ciest určite ochutnajte paellu – typické španielske jedlo, ktoré pochádza z Valencie a hrá farbami. Paella obsahuje ryžu v kombinácii s mäsom, morskými plodmi a zeleninou. Hlavnou zložkou každej paelly je šafrán, vďaka ktorému má ryža krásnu žltú farbu.

Medzi typické nápoje tejto krajiny patrí rozhodne víno, Španielsko má okolo 40 vinárskych oblastí. Nečudujte sa, keď pri potulkách Španielskom uvidíte ľudí piť pohár vína už k obedu.

Chutné a rozmanité sú aj tapas – drobné jednohubky pôvodne podávané k vínu, aby obyvatelia nepili na lačný žalúdok, ale aj preto, aby sa pri stolovaní vytvorila príjemná atmosféra. Tapas môžu byť rôzne – od chlebíčkov s nátierkami až po očká s morskými plodmi.

Ak ste milovníkom dobrého a zdravého jedla, dovolenka v Španielsku (prípadne na Kanárských ostrovoch, ktoré pod Španielsko patria) môže byť ideálnou voľbou.

2. Taliansko

Talianska kuchyňa sa už neraz stala inšpirujúcou pre mnohé národy a je častým cieľom “gastroturistov”. Spoznávaním jednotlivých regionálnych odlišností v talianskej kuchyni by ste mohli stráviť roky.

Je známa rôznymi druhmi cestovín a pizze, ale Taliani často využívajú rôzne druhy mäsa (hovädzie, teľacie a divina), rýb a zeleniny.

V Taliansku tiež stretnete s typickým syrom mozzarella, parmezánom, pecorinom, gorgonzolou, ricottou, mascarpone a sušenou šunkou – prosciuttom. Typické sú aj oleje a lahodné víno.

Talianska kuchyňa sa vyznačuje jednoduchosťou a pestrosťou. Paradajky sú považované za zlato. Vyrába sa z nich “passata di pomodoro” – pretlak z čerstvých paradajok. Taliani tiež vyrábajú sugo, ktoré je typickou omáčkou pridávanou na cestoviny či pizzu. Kečup u Talianov veľmi nehľadajte.

3. Japonsko

Kuchyňa z krajiny vychádzajúceho slnka si zakladá najmä na ryži, zelenine, rybách a morských plodoch. Japonci pripravujú jedlá vždy z čerstvých ingrediencií. Väčšinou jedlá varia, paria, dusia či pražia. Často dochucujú sójovou omáčkou, wasabi či ďumbierom.

Typickým jedlom je sushi, pričom do ryže Japonci balia rôzne ryby, krevety či zeleninu. Podľa toho má sushi aj rôzne názvy. Dochucuje sa wasabi pastou a sójovou omáčkou.

4. Mexiko

Kuchyňu Mexika charakterizujú dve prirovnania: farebná a pikantná. K typickým surovinám patria strukoviny, kukurica, kuracie a morčacie mäso, na ochutenie používajú koriander, rascu a chilli.

Typickým pokrmom sú tortilly – nekysnuté placky z kukuričnej múky opečené nasucho, plnené rôznymi zmesami – guacamole, paradajkovou salsou či chilli omáčkou. Za tradičné sa tiež považujú quesadillas, chilli con carne, obľúbený múčnik je flan.

Ak sme v úvode hovorili o pikantnosti, dôkazom je fakt, že v Mexiku sa pestuje viac ako 40 druhov papričiek. Medzi najznámejšie patrí jalapeno, habanero, chiptotle či morita.

5. Nórsko

Krajina patrí medzi najväčších vývozcov rýb na svete, je preto jasné, že ryby tvoria hlavnú časť jedálnička Nórov. Nórska kuchyňa je založená na lokálnosti – konzumujú to, čo je dostupné v nórskej prírode. Veľa produktov má dlhú trvanlivosť bez toho, aby sa museli mraziť, ide najmä o sušené ryby, údené mäso, plochý chlieb alebo syr Gammalost.

Zo všetkých druhov rýb sa najčastejšie podáva losos a treska. Okrem nich tiež sardinky, makrely, slede. Zo sladkovodných rýb často konzumujú pstruhy. Z morských plodov sa na tanieroch často objavujú krevety, kraby a mušle.

Okrem rýb často konzumujú kačacie mäso, soba, losa či zajaca. Zo zeleniny najčastejšie používajú mrkvu, kapustu, karfiol či brokolicu. K dochuteniu jedál používajú kôpor, horčicu a rôzne majonézy.

6. India

Obyvatelia Indie z náboženských dôvodov nejedia mäso, moslimovia bravčové, hinduisti zase hovädzie mäso. Preto často varia vegetariánske jedlá. Bielkoviny nahrádzajú najmä prostredníctvom strukovín a mliečnych výrobkov.

Indická kuchyňa spočíva v nezvyčajnej chuti a prenikavej vôni, ktorú Indi dosahujú kombináciou rôznych korenín a byliniek. K základným prvkom indickej kuchyne patrí ryža, obilniny, strukoviny, mliečne výrobky a zelenina.

Práve ryža tvorí základ stravy každého Inda. India je typická svojimi zmesami korenín, u nás je známe najmä kari korenie. Na dochutenie jedál používajú kurkumu, šafrán, chilli papričky, kardamón, koriander alebo škoricu.

Indovia pečú nekvasený chlieb naan, či rôzne placky a plnia ich zmesami strukovín, najmä šošovice.

7. Thajsko

Thajská kuchyňa hrá rôznymi farbami. Je plná zeleniny, ovocia, kokosového mlieka, rýb, darov mora a tiež kuracieho a hovädzieho mäsa. K typickým jedlám patria najrôznejšie rezance a ryža. Práve ryža tvorí základ väčšiny jedál, v Thajsku sa používa viacero odrôd ryže – basmati, jasmínová ryža či lepkavá ryža.

Z mäsa používajú najmä kuracie, bravčové, kačacie, hovädzie, byvolie mäso a divinu. Vo veľkom sa používajú tiež ryby a dary mora. Pokrmy podávajú s vajcom, dochucujú cibuľkou, klíčkami, citrónom či arašidmi.

Thajské jedlá sú ľahké, pikantné s množstvom rôznych korenín. Nie je nezvyčajná ani konzumácia hmyzu.

Lokálna kuchyňa tvorí dôležitú súčasť krajiny, do ktorej cestujete, a rovnako tak aj stravovacie zvyky, ktoré sú všade vo svete iné (napríklad jedenie paličkami či rukami). Jedlo spája a je skvelým spôsobom, ako sa priblížiť miestnym obyvateľom. Nechajte si poradiť špeciality od domácich a užívajte skvelé gastro zážitky kdekoľvek sa vyberiete.

Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *