Kliknite a začnite písať.

Zdravá výživa

Hovädzie mäso: Aké živiny sa v ňom ukrývajú?

Zdieľať

Hovädzie mäso je jedno z najlepších pre naše telo. No aj kvôli jeho vyššej cene ho jeme veľmi málo. Aké živiny obsahuje hovädzie mäso a ako ho najlepšie spracovať, aby si uchovalo čo najviac zdravých látok?

Mäso všeobecne je pre naše telo veľmi prospešné. Obsahuje proteíny, vitamíny a ďalšie látky, ktoré podporujú zdravie nášho organizmu. S nástupom trendu vegetariánstva a vegánstva sa ale konzumácia mäsa znižuje, čo síce nemusí byť na škodu, ale živiny je potom nutné nahradiť iným zdrojom. A ak patríte medzi tých, ktorí sa mäsa nevedia vzdať, nepodliehajte výčitkám. Čo všetko sa ukrýva v hovädzom mäse?

Dôležité látky pre naše telo

Hovädzie mäso je plné zdraviu prospešných látok ako sú vitamíny skupiny B, minerály prospešné pre srdce alebo cievy:

  • Železo – jeden z najvýznamnejších prvkom pre krvotvorbu, ale tiež fungovanie srdca a ciev
  • Selén – pozitívne vplýva na vlasy a pokožku, ale tiež podporuje imunitu
  • Horčík – nevyhnutný pre správnu funkciu nervovej sústavy
  • Vitamíny skupiny B – vplývajú na nervový systém a tvorbu červených krviniek
  • Vitamín E – podporuje zdravie pokožky, vlasov a spomaľuje starnutie
  • Aminokyseliny – kolagén, elastín, taurín, karnitín alebo aktín sú dôležité pre podporu zdravia kĺbov, šliach a celého organizmu najmä pre športovcov.

Najlepší zdroj bielkovín

Hovädzie mäso je tiež jedným z najlepších zdrojov bielkovín, ktoré napomáhajú pri stavbe svalov a budovaní svalovej hmoty. Toto je dôležité najmä pre športovcov alebo tých, ktorí sa venujú namáhavej fyzickej činnosti. Na celodenný odporúčaný príjem bielkovín vám stačí len 200 g hovädzieho mäsa.

Ak sa obávate cholesterolu, tak vedzte, že hovädzie mäso vám vôbec neuškodí. Obsahuje totiž veľmi málo tuku, asi 10 gramov tuku na 100 gramov mäsa. Obsahuje tiež ale veľa zdravých tukov ako sú omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Hovädzie na všetky spôsoby

Hovädzie mäso si môžete pripraviť na najrôznejšie spôsoby. Surové, pečené aj varené. Je to najlepšie mäso na prípravu steakov. Ak obľubujete tatarák, tak chuť surovej hovädziny isto oceníte. Skvelo bude chutiť tiež v guláši, vývare alebo v burgeroch. Ako prílohu k hovädziemu mäsu zvoľte zeleninu, ktorá je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov.

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *