Hľadáte informácie o prídavných látkach v potravinách? Prídavné látky v potravinách, ľudovo nazývané aj éčka, môžu byť úplne neškodné alebo naopak pre zdravie človeka nebezpečné. Pre detail kliknite na názov éčka a dozviete sa základné informácie o danej prídavnej látke.

Prídavné látky v potravinách (zobraziť viac informácií)

Potravinárska prídavná látka je taká, ktorá sa samostatne bežne nekonzumuje ako potravina, ani sa nepoužíva ako charakteristická zložka potravinárskeho výrobku. Prídavné látky sa nachádzajú v mnohých potravinách, niektoré dokonca sú ich prirodzené zložky.

Napriek tomu, že problematike potravinárskych prídavných látok venuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), Svetová organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), rozličné mimovládne organizácie, ako aj rozsiahla svetová vedecká komunita trvalú pozornosť už takmer 60 rokov, je to oblasť pre mnohých spotrebiteľov neznáma a preto obávaná. U nás sa obavy vyrojili najmä po r. 1996, kedy začal platiť zákon o potravinách, ktorý nariadil dôkladné označovanie potravín. To, čo sa do výrobkov pridávalo tradične po mnohé roky, ba dokonca stáročia, sa odrazu objavilo napísané na obaloch a neinformovaný spotrebiteľ sa na základe rôznych chaotických a „zaručených“ informácií bezdôvodne vyľakal.

Niektoré prídavné látky sú také zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú aj v bežných produktoch. Keby sa muselo zloženie jabĺk označovať podobne ako priemyselné potravinárske výrobky, boli by na visačkách uvedené napríklad aj tieto látky:

Medzinárodné vedecké spoločenstvo však hodnotí každú prídavnú látku (bez ohľadu na to, či sa nachádza aj v prírodných produktoch) ako cudzorodú. Ešte pred schválením na používanie
ju preto prísne posudzujú nezávislí odborníci pod gesciou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), Svetovej organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), ktorí látku dôkladne
preverujú a podrobujú celému radu dlhodobých toxikologických štúdií. Až keď sa jednoznačne dokáže, že jej aplikácia bude pre spotrebiteľov nielen bezriziková, ale aj nevyhnutná a užitočná, vypracujú prísne požiadavky na identitu a čistotu. Napokon má prídavná látka pridelený číselný kód E, aby bola jednoznačne identifikovateľná a nezávislá na ktoromkoľvek jazyku sveta. Uvedený proces zastrešuje v systéme OSN spoločná Komisia FAO a WHO – Codex Alimentarius.

Pripomienkovanie a schvaľovanie aplikácií každej prídavnej látky (za účasti vládnych, mimovládnych odborných a spotrebiteľských organizácií z celého sveta) je dlhodobý proces. Zaručuje súlad s princípmi Morálneho kódexu definovaného Organizáciou spojených národov, ktorého hlavnou myšlienkou je ochrana zdravia spotrebiteľa podložená vedeckými faktami a poznatkami. Je to proces, ktorý prebieha podľa presne definovaných podmienok a pravidiel tak, aby bola možná celosvetová harmonizácia predpisov. Vzhľadom na obrovské množstvo vo svete používaných potravinárskych aditívnych látok a rozsah medzinárodného obchodu s potravinami bola prijatá celosvetovo platná všeobecná kódexová norma na prídavné látky.

Použitie prídavných látok neobchádza ani také potraviny, ktoré sa vyrábajú z produktov ekologického poľnohospodárstva. Obmedzená škála prídavných látok sa teda nachádza aj v biopotravinách. Aplikácii prídavných látok sa nedá celkom vyhnúť ani v tomto prípade, pretože niektoré potravinárske technológie sa jednoducho bez prídavných látok nezaobídu. V zmysle európskeho nariadenia č. 780/2006 môžu biopotraviny obsahovať 45 konkrétne určených prídavných látok. Jednou z najpoužívanejších je oxid siričitý, ktorý sa nachádza vo všetkých vínach bez ohľadu na to, či boli vyrobené organickým alebo klasickým postupom. Je to látka, za ktorú dosiaľ neexistuje adekvátna náhrada. Pri výrobe organického vína je povolené použitie aj takých pomocných filtračných materiálov, akými sú: bentonit (E 558) a kaolín (E 559).

Kód Názov éčka Je škodlivé? Alergén Živočíšne
E100 Kurkumín bezpečné Nie Nie
E1000 Kyselina cholová bezpečné Nie Nie
E1001 Bromelaín bezpečné Nie Nie
E101 Riboflavín bezpečné Nie Nie
E101a Riboflavín-5-fosfát bezpečné Nie Nie
E102 Tartrazín nebezpečné Áno Nie
E103 Alkanín nebezpečné Nie Nie
E104 Chinolinová žlť nebezpečné Áno Nie
E105 Žlť nebezpečné Áno Nie
E106 Riboflavín-5-fosforečnan sodný nebezpečné Nie Nie
E107 Žlť 2G nebezpečné Áno Nie
E110 Žlť SY nebezpečné Áno Nie
E1100 Amyláza škodlivé Nie Áno
E1102 Glukozooxidáza bezpečné Nie Nie
E1103 Invertáza bezpečné Nie Nie
E1104 Lipáza bezpečné Nie Áno
E1105 Lyzozým bezpečné Nie Áno
E111 Oranžová žlť GGN nebezpečné Áno Nie
E120 Košenila (karmín) nebezpečné Áno Áno
E1200 Polydextróza bezpečné Nie Nie
E1201 Polyvinylpyrolidón škodlivé Nie Nie
E1202 Polyvinylpolypyrolidón škodlivé Nie Nie
E1204 Pullulán bezpečné Nie Nie
E121 Citrónová červeň 2 nebezpečné Áno Nie
E122 Azorubin nebezpečné Áno Nie
E123 Amarant nebezpečné Áno Nie
E124 Ponceau 4R nebezpečné Áno Nie
E126 Ponceau 6R nebezpečné Áno Nie
E127 Erythrozín nebezpečné Áno Nie
E128 Červeň 2G nebezpečné Áno Nie
E129 Červeň Allura AC nebezpečné Áno Nie
E130 Indanthrene blue RS bezpečné Nie Nie
E131 Patentná modrá V nebezpečné Áno Nie
E132 Indigotín nebezpečné Áno Nie
E133 Žiarivá modrá nebezpečné Áno Nie
E140 Chlorofyly a chlorofyliny bezpečné Nie Nie
E142 Zeleň S škodlivé Áno Nie
E1503 Ricínový olej bezpečné Nie Nie
E155 Hnedá HT nebezpečné Áno Nie
E160a Karotény bezpečné Nie Nie
E210 Kyselina benzoová nebezpečné Áno Nie
E220 Oxid siričitý nebezpečné Áno Nie
E221 Siričitan sodný nebezpečné Áno Nie
E222 Hydrogénsiričitan sodný nebezpečné Áno Nie
E223 Disiričitan sodný nebezpečné Áno Nie
E224 Disiričitan draselný nebezpečné Áno Nie
E225 Siričitan draselný nebezpečné Áno Nie
E226 Siričitan vápenatý nebezpečné Áno Nie
E227 Hydrogénsiričitan vápenatý nebezpečné Áno Nie
E228 Hydrogénsiričitan draselný nebezpečné Áno Nie
E230 Bifenyl nebezpečné Áno Nie
E232 Ortofenylfenol sodný nebezpečné Áno Nie
E239 Hexamethyléntetraamín nebezpečné Áno Nie
E240 Formaldehyd nebezpečné Nie Nie
E249 Dusitan draselný nebezpečné Áno Nie
E250 Dusitan sodný nebezpečné Áno Nie
E260 Kyselina octová bezpečné Nie Nie
E270 Kyselina mliečna bezpečné Nie Nie
E284 Kyselina bóritá nebezpečné Nie Nie
E285 Tetraboritan sodný nebezpečné Nie Nie
E300 Kyselina L-askorbová bezpečné Nie Nie
E306 Extrakt s vysokým obsahom tokoferolov bezpečné Áno Nie
E312 Dodecylgallát nebezpečné Áno Nie
E319 Terciálny (terciárny) butylhydrochinon (TBHQ) nebezpečné Áno Nie
E322 Lecitíny bezpečné Nie Nie
E330 Kyselina citrónová bezpečné Nie Nie
E406 Agar bezpečné Nie Nie
E414 Arabská guma škodlivé Áno Nie
E487 Sodium laurylsulfát sodný (SLS) škodlivé Áno Nie
E500 Uhličitany sodné bezpečné Nie Nie
E551 Oxid kremičitý bezpečné Nie Nie
E576 Glukonan sodný bezpečné Nie Nie
E620 Kyselina L- glutamová nebezpečné Áno Nie
E621 Glutaman sodný nebezpečné Áno Nie
E622 Glutaman draselný nebezpečné Áno Nie
E623 Glutaman vápenatý nebezpečné Áno Nie
E624 Glutaman amónny nebezpečné Áno Nie
E625 Glutaman horečnatý nebezpečné Áno Nie
E900 Dimetylpolysiloxán bezpečné Nie Nie
E901 Včelí vosk bezpečné Áno Nie
E921 L-cystín nebezpečné Nie Nie
E924a Bromičnan draselný nebezpečné Nie Nie
E924b Bromičnan vápenatý nebezpečné Nie Nie
E925 Chlór nebezpečné Nie Nie
E938 Argón bezpečné Nie Nie
E939 Hélium bezpečné Nie Nie
E940 Dichlórdifluórmetán nebezpečné Nie Nie
E941 Dusík bezpečné Nie Nie
E951 Aspartám nebezpečné Nie Nie
E952 Cyklamáty nebezpečné Nie Nie
E954 Sacharín nebezpečné Áno Nie
E960 Stévia bezpečné Nie Nie
E999 Extrakt kvilajovej kôry bezpečné Nie Nie

Upozornenie: Uvedené informácie v tabuľke a detailoch majú len informatívny charakter a v žiadnom prípade nie sú právne záväzné. Informácie sa snažíme pravidelne aktualizovať, ale za ich správnosť neručíme. Akékoľvek ďalšie používanie informácií je na vlastnú zodpovednosť a riziko. Pred začatím diéty alebo detoxikácie tela sa najskôr poraďte s lekárom. V prípade chyby nás kontaktujte.

Zoznam éčok v potravinách
5 (100%) 12 hlasov