Kliknite a začnite písať.

Rastliny a bylinky Superpotraviny Zdravá výživa Zdravé recepty

Mangold a jeho pozitívne účinky

Zdieľať

Mangold, ktorý mnohí ľudia dnes vôbec nepoznajú, sa opäť začína objavovať v našich záhradách. Ide o prastarú zeleninu, ktorá po čase upadla do neznáma. V súčasnosti hlási svoj návrat a začali sme túto zeleninu používať ako alternatívu k špenátu, kelu a iným druhom listovej zeleniny.


Čo mangold vlastne je?

Mangold je listová zelenina nazývaná aj listová cvikla, repa zeleninová, alebo stredomorský špenát. Poznali ho už starí Rimania a zo severného Talianska sa pestovanie tejto zeleniny rozšírilo po Európe. Ide o dvojročnú rastlinu, ktorá má výrazne zafarbené stonky a je veľmi prospešná pre naše zdravie.

Poznáme dve základné odrody mangoldu:

Listový mangold – vytvára veľa listov s úzkymi dlhými stopkami a hladkými alebo kučeravými listovými čepeľami. Listy sa v kuchyni používajú ako špenát. Najlepšiu chuť majú mladé listy do dĺžky 20 centimetrov. Chuť je jemná, mierne sladká a orechová.

Stopkový mangold – má mohutné, pozdĺžne ryhované, široké stopky s hrúbkou 30 mm a viac. Sú bielej alebo červenej farby. Listové čepele sú silne rebrovité, svetlé alebo tmavé zelené. Chuť je mierne sladká s príchuťou repy.

Prospešnosť pre zdravie

  • Odstraňuje nervozitu a únavu, zlepšuje koncentráciu – čím má mangold sýtejšiu zelenú farbu, tým obsahuje viac betakaroténu. Vďaka tejto látke upokojuje nervový systém, odstraňuje nervozitu, dodáva nám sviežosť, dobrú náladu a zlepšuje koncentráciu.
  • Odstraňuje tráviace problémy a detoxikuje črevá – vďaka veľkému obsahu vlákniny, ktorá viaže vodu a spolu s ňou aj tuky a toxíny, urýchľuje pasáž čriev a odstraňuje zápchu, plynatosť a pomáha pravidelne vyprázdňovať tráviaci trakt.
  • Reguluje krvný cukor – mangold je vhodnou zeleninou pre ľudí trpiacich cukrovkou, vzhľadom na jeho mimoriadne priaznivé účinky na reguláciu krvného cukru.
  • Spevňuje kosti a zuby – kľúčovými živinami pri udržiavaní silnej kostrovej štruktúry je vápnik a vitamín K, ktorých vynikajúcim zdrojom je práve mangold. Vápnik je navyše podstatnou látkou pre zachovanie zdravých zubov.
  • Stimuluje krvotvorbu a okysličuje bunky – už 100 g porcie mangoldu poskytne organizmu 10% odporúčaného denného príjmu železa. Pravidelná konzumácia tejto zeleniny je istým spôsobom prevencia, prípadne liečba anémie.
  • Protirakovinový účinok – vzhľadom na obsah vlákniny, antokyanátov a antioxidantov. Chráni najmä hrubé črevo. Mangold obsahuje tiež zlúčeniny, ktoré podporujú antimitotickú aktivitu na bunkách rakoviny prsníka.
  • Chráni oči – pomocou vysokého obsahu betakaroténu, leteínu a zeaxantínu chráni oči pred poruchami súvisiacimi s vekom (šedý zákal, glaukóm, makulárna degenerácia).
  • Znižuje hladinu tuku v krvi.
  • Posilňuje imunitu, srdce a svaly.
  • Chráni sliznice celého organizmu.

Mangold a šport

Ak ste aktívnym športovcom a po rannom behu či intenzívnom večernom tréningu si radi doprajete zelené smoothie, mangold by v ňom nemal chýbať. Okrem elektrolytov, ktoré potrebujeme po športovaní doplniť, obsahuje mangold i množstvo vlákniny a bielkovín, ktoré, podobne ako kyselina syringová, pomáhajú stabilizovať hladinu cukrov v krvi. Vláknina a proteíny navyše podporujú trávenie a vyprázdňovanie čriev.


Ako si vypestovať mangold?

Výhodou tejto zdraviu prospešnej zeleniny je, že je nenáročná na pestovanie. Aby sme si zabezpečili dostatok mangoldu po celý rok, semená vysievame už v polovici jari. Semená vysievame 5 cm od seba do riadkov s rozstupom 30-60 cm. Vzchádzajúce rastlinky vyjednoťte tak, aby bol 15-30 cm od seba. Stačí naň skutočne malý priestor, pretože keď sa raz jeho trsy rozrastú, budú rodiť obrovské množstvo listov. Mangold je navyše dvojročná rastlina, a preto si jeho intenzívne zelené listy budete môcť do jedál pridávať až do prvých mrazov.

Ako je už spomenuté vyššie, poznáme dva druhy mangoldu – listový a stopkový. Obom druhom vyhovujú dostatočne vlhké, humózne a výživné pôdy. Na teplotu nie je náročný, stačí mu 15 až 18 °C, no znáša aj chladnejšie počasie. Mangold potrebuje v lete dostatok vlahy, prospieva mu mulčovanie.

Listy sa zbierajú odrezávaním. Aby bolo možné listy zberať po celú sezónu, potrebuje mangold prihnojovanie dusíkatým či plným hnojivom. Neorezávame celú rastlinu, vždy necháme niekoľko listov, aby opäť obrástol. Pred zimou mangold zakryjeme slamou, listím alebo netkanou textíliou a ak počasie dovolí, môžete zbierať listy aj v zime.

Čerstvý a mladý mangold sa výborne hodí do šalátov. Staršie listy a stonky mangoldu môžete variť – ich horkosť varením zmizne, takže vám môžu ponúknuť rafinovanú chuť, ktorá je podstatne delikátnejšia ako varený špenát.


Recepty z mangoldu

Zemiakové placky s mangoldom

Suroviny:

  • 4 ks vaječné žĺtky
  • 4 ks nahrubo nastrúhané stredne veľké zemiaky
  • 1 ks nadrobno nasekanej cibule
  • 1ks nadrobno nasekaný veľký list mangoldu
  • 2 lyžice nasekaný hladkolistý petržlen
  • 120 g hladkej múky
  • štipka strúhaného muškátového orieška
  • jemná morská soľ, mleté čierne korenie
  • olej na vyprážanie

Postup:

Vo veľkej mise ušľahajte vaječné žĺtky. Nastrúhané zemiaky dajte do čistej kuchynskej utierky a vytlačte z nich prebytočnú vodu. Zmiešajte zemiaky, cibuľu, mangold, petržlen, múku a muškátový oriešok. Osoľte a okoreňte.

Zo zemiakovej zmesi vytvarujte malé okrúhle placky s priemerom cca 9 cm. Smažte ich v rozpálenom oleji cca 2 minúty, z každej strany do zlatohneda. Následne nechajte placky odkvapkať na papierových utierkach. Podávajte teplé.

Mangoldové pesto

Suroviny:

  • 150 g Mangold (len zelené časti bez stonky)
  • 60 g kešu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ lyžičky soli
  • 2 lyžicky citrónovej šťavy

Postup:

Postup:
Mangold poriadne umyte a osušte. Na suchej panvici zvoľna opražte kešu orechy, pokiaľ sa príjemne nerozvoňajú a nezozlátnu. Následne rozmixujeme v robote najskôr listy mangoldu, potom pridáme všetko ostatné a mixujeme kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Ak chcete pesto jemnejšie, pridajte ešte lyžicu oleja. Uchovávajte v uzatvárateľnom pohári v chlade, kde vydrží až 3 dni.

TIP: Prečítajte si článok aj o ďalšej superpotravine menom quinoa.

Napíšte nám vaše skúsenosti s pestovaním mangoldu prípadne sa s nami podeľte o ďalšie recepty z tejto zdraviu prospešnej rastliny.

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *