Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia PR Rastliny a bylinky

Materina dúška – liek z prírodnej lekárne

Zdieľať

Materina dúška je po stáročia známa ako liečivá bylina. Má široké využitie v liečiteľstve, gastronómii a kozmetike. V dnešnom článku sa dozviete, ako materinu dúšku pestovať, ako sa o ňu starať a na konci nájdete aj tipy na jej domáce spracovanie.

Materina dúška, ľudovo nazývaná aj žadovník, materinka alebo živilka je liečivá bylina pochádzajúca z Európy a severnej Afriky. Na Slovensku ju môžeme nájsť voľne rásť na skalnatých podkladoch, okrajoch ciest alebo priamo na mraveniskách. Dokážeme si ju však jednoducho vypestovať aj doma. Táto bylinka má veľmi príjemnú bylinno-citrusovú vôňu.

Ako pestovať materinu dúšku?

Materinu dúšku by sme mali vysievať v marci a apríli. Darí sa jej v ľahkej, suchej pôde, ktorá je mierne vápenatá. Okrem toho potrebuje táto bylinka aj veľa slniečka, preto sa jej bude dariť na slnečnom mieste. Pri vysádzaní semienok ich nezahŕňajte, iba ich zľahka zatlačte do pôdy.

Ako sa o ňu starať?

Ak chcete, aby vám materina dúška zosilnela a rozkošatila sa, mali by ste ju na jar, v lete a na jeseň zarezávať. V chladných oblastiach by ste mali materinu dúšku na zimu zrezať a niečím prikryť, napríklad čečinou. Vo vnútri je možné ju pestovať po celý rok. Táto bylinka nepotrebuje hnojenie a zalievať ju stačí iba občas.

Aké je využitie materinej dúšky?

Vlastnosti rastliny: silne antiseptická, sedatívna, dezodoračná, protikŕčová, dezinfekčná

Materina dúška bola medzi prvými bylinkami, po ktorej naši predkovia siahali pri chorobách dýchacích ciest. Okrem toho sa vnútorne užíva aj pri poruchách trávenia, ako je nadúvanie a hnačka a pri zápaloch močových ciest. Užíva sa aj ako kloktadlo pri zápachu z úst alebo si ju môžete pridať do kúpeľa po náročnom dni. Dnes má široké využitie aj v gastronómii a kozmetike.

Nie každý z nás má však čas a priestor na pestovanie byliniek. Nemusíte sa báť, materinu dúšku si môžete objednať aj sušenú na stránke Zdravysvet.sk.

Tipy na domáce spracovanie

Sirup na kašeľ

Najskôr si pripravíme odvar z materinej dúšky. Ideálna je čerstvá, ale môže byť aj sušená. V dvoch litroch vody povaríme 100 g bylinky. Odvar varíme približne polhodinu na miernom ohni. Necháme ho vychladnúť a keď teplota klesne, pridáme do tekutiny med, ktorý necháme rozpustiť. Nakoniec sirup scedíme cez gázu do tmavých fliaš a uskladníme ho na chladné miesto. Tento sirup užívame na zmiernenie kašľa a upokojenie hrdla.

Tinktúra

Príprava tinktúry je jednoduchá a nezaberie veľa času. Stačí naplniť fľašu bylinkami a zaliať ju 70 % alkoholom. Je dôležité, aby bola bylinka celá ponorená v tekutine. Fľašu necháme dva týždne ležať na tmavom mieste a každý deň ju pretrepeme. Po dvoch týždňoch scedíme tekutinu cez gázu a môžeme ju zriediť s vodou. Tinktúru môžeme používať na ošetrovanie malých povrchových rán alebo ju môžeme pridať do domácich sirupov a krémov.

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *