Kliknite a začnite písať.

Choroby a ochorenia Zaujímavosti Zdravá výživa

Pociťujete chronickú únavu? Môže byť za tým aj nedostatok vitamínu B

Zdieľať
DOPLNKY STRAVY ZADARMO
Omega-3
Vitamín K2
Na kĺby
Ženšen

Aby sa naše orgány dostali k dostatočnému množstvu vitamínov skupiny B, je nevyhnutné, aby sme sa stravovali zdravo a najmä pestro. Je ich až 8, takže ovplyvňujú rôzne telesné funkcie a rôzne časti organizmu. To isté platí aj pri ich nedostatku. Môže sa prejaviť ako komplexný problém, ale symptómy sú mnohokrát rôznorodé.

Čo je vitamín B?

Vitamíny skupiny B sú rozpustné vo vode, vstrebávajú sa v tenkom čreve. Hovorí sa, že sú motorom biochemických procesov tela. Hrajú dôležitú rolu v metabolických procesoch imunity, v správnom fungovaní nervovej sústavy a starajú sa o zdravie pokožky. Nie je mýtom ani to, že pomáhajú bojovať s únavou. Preto príznaky ich nedostatku sa môžu prejaviť v podobe neurologických, dermatologických, tráviacich a psychiatrických problémov.

NÁVOD AKO SCHUDNÚŤ
Už sa nepokúšajte schudnúť metódou „pokus-omyl“. Cesta za vysnívanou postavou vedie jedine cez kalorický deficit. Jednoducho musíte viac kalórií zo seba vydať ako prijať. K tomu vám výrazne dopomôžu keto/low carb potraviny v spojitosti so zdravým životným štýlom.
Keto / Low carb manuálAko začaťKoľko potrebujete schudnúť
Chcem schudnúťDo 5 kgDo 10 kgDo 15 kgNad 15 kg
Keto diéta odKetoMixKetoDietChia ShakeNutriFood
Diétne jedláNa raňajkyNa obedNa večeruDezerty - Kokteily
Low carb potravinyCestovinyPečivoKáva a čajRyžaPlackyTortillaSladidláSlanéSladkostiDresingy - BylinkyVíno
Nie každý má čas a chuť si pripravovať nízkosacharidové jedlá sám. V tom prípade si vyberte low carb/keto program u niektorého predajcu krabičkovej diéty. Lacné to nebude, ale pomocou tabletiek na chudnutie neschudnete. Tie totiž majú len podpornú funkciu a samé nič nezmôžu.
Krabičková diéta odZdravé stravovanie
Tabletky na chudnutieHunger BlockereSlimGarsinApetit Stop

Všetky vitamíny tejto skupiny sú rovnako dôležité. V tomto článku sa budeme venovať vitamínom B5 a B12, to však neznamená, že o príjem ostatných by ste sa nemali rovnako starať.

Nedostatok vitamínu B5

Vitamín B5 sa už dnes nazýva skôr ako kyselina pantoténová. Má dôležitú úlohu pri odbúravaní tukov a produkcii ženských a mužských pohlavných hormónov. Znižuje stres a dodáva telu energiu. Podobne, ako vlastne všetky vitamíny skupiny B, aj vitamín B5 sa stará o zdravé a normálne fungovanie nervovej sústavy.

Zaujímavé je to, že jeho nedostatok sa objavuje skôr v extrémnych podmienkach, pretože kyselina pantoténová je hojne zastúpená v bežných potravinách. Napriek tomu, riziko tohto problému je prítomné aj v bežnej populácii. Telo sa k potrebnému množstvu vitamínu B5 nedostane napríklad u ľudí trpiacich alkoholizmom, cukrovkou alebo rôznymi črevnými ochoreniami. Ale jeho nedostatok sa môže objaviť aj pri oslabení nervovej sústavy, po dlhodobom užívaní antibiotík, chronickom strese, všeobecnej silnej únave a pri vyčerpanosti alebo hladovaní.

...

Príznaky silného nedostatku vitamínu B5:

  • depresia
  • anémia
  • oslabená imunita
  • únava
  • nespavosť
  • svalové bolesti alebo tŕpnutie a brnenie (predovšetkým prstov na rukách aj na nohách)

Nedostatok vitamínu B12

Prvý z najčastejších symptómov nedostatku vitamínu B12 býva silná a dlhodobá únava. Keďže telo tvorí menej červených krviniek, kyslík sa do dôležitých orgánov nedostane v takom množstve, aby tie dokázali normálne fungovať. Oslabujú sa aj svaly, pri nedostatku B12 máme teda pocit, že sa naša fyzická sila stále znižuje. Znížené množstvo kyslíka u mnohých spôsobuje tŕpnutie rôznych častí tela, iní zas zažívajú intenzívne, niekedy až bolestivé brnenie, napríklad v končatinách. Hrozia aj závažnejšie ochorenia, najčastejšie:

  • anémia
  • zápal sliznice
  • poruchy gastrotestináneho a nervového systému
  • menej často zápal jazyka a hnačka

Prevláda taký všeobecný názor, že nedostatok vitamínu B12 sa objavuje iba pri výhradne rastlinnej strave. O jeho príjem v správnom množstve by sa ale mali starať aj „nevegáni“, čiže ľudia, ktorí konzumujú potraviny živočíšneho pôvodu. Ako sme to v úvode tohto článku spomínali, kľúčové je to, ako sa stravujeme. Náš jedálniček by mal byť pestrý a samozrejme, mal by obsahovať aj „B12 potraviny“.

4.4/5 - (10 votes)
Redakcia MojaVýživa

Máte tip na ďalší článok? Napíšte nám na info(at)mojavyziva.sk a veľmi radi spracujeme témy, ktoré vás zaujímajú.

  • 1

Pridať komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *