Košenila je prírodné červené farbivo (kvapalina rozpustná vo vode). Vo väčšine jedál je farba stále červená, pri reakcii so zásadou však zmodrie. E120 je drahá látka, ktorá je veľmi často nahradzovaná inými červenými farbivami.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: áno
  • Alergén: áno

Popis a účinky E120, Košenila, kyselina karmínová, karmíny

Pod označením E120 nájdeme taktiež pojmy ako karmín a kyselina karmínová. Košenila je prírodné červené farbivo, kvapalina rozpustná vo vode, vo väčšine jedál je jej farba stále červená, pri reakcii so zásadou však zmodrie. Je relatívne drahá a veľmi často je nahradzovaná inými červenými farbivami.

E120 sa využíva ako farbivo do cukroviniek, mliečnych výrobkov, džemov, instantných polievok, rôznych nápojov, žuvačiek, zaváraných čerešní, oplátok, tortových zmesou a do mnohých ďalších potravín. Ďalej vo farmaceutickom priemysle zvlášť vo výrobe obalených tabletiek, v kozmetike ako prísada rúžov, očných tieňov, šampónov, rúžov, umelých farieb. Aj v textilnom priemysle, v krmivách pre zvieratá či vo fotografiách.

Košenila je derivát antrakinonu. Všetky antrachinóny môžu spôsobovať rakovinu. Avšak antrachinónové farbivá nie sú chemická forma úplne zhodná s E120. U niektorých citlivých jedincov môže spôsobiť alergické reakcie a často je košenila označovaná aj za príčinu detskej hyperaktivity. Môže spôsobiť anafylaxiu, astmu, žihľavku, sennú nádchu. V EÚ (a teda aj na Slovensku je povolené použitie tejto látky len pre vybrané kategórie potravín v obmedzenom množstve.

 

E120, Košenila (karmín)
5 (100%) 2 hlasov