Polydextróza je stabilizátor, zahusťovadlo, zvlhčovač alebo aj plnidlo. Jedná sa o zmesné prísady do jedál. E1200 dokáže znížiť kalorickú hodnotu jedla až na polovicu (nahradzuje sacharózu). Nemožno všetko touto látkou nahradiť sacharín ani ďalšie sladidlá. V SR je použitie týchto látok povolené vo všetkých potravinách vrátane detskej výživy.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky E1200, Polydextróza

Polydextróza je syntetický polymér glukózy. Často sa používa na zvýšenie obsahu vlákniny v potravinách, k nahradeniu cukru, a na zníženie kalórií a obsahu tuku. Je to multifunkčná zložka potravín syntetizovaná z dextrózy (glukózy) a pridaním asi 10 % sorbitolu a 1 % kyseliny citrónovej.

Polydextróza sa bežne používa ako náhrada za cukor, škrob a tuk v nápojoch, zákuskoch, cereáliách, želatíne, pudingoch a šalátových zálievkach. Polydextróza sa často používa ako prísada do diétnych potravín s veľmi nízkym obsahom cukru. E1200 sa používa tiež ako zvlhčovač, stabilizátor a zahusťovadlo. Ako potravinová prísada má označenia E1200 a používa sa ako zvlhčovadlo, leštiace látka, kypriaci látka, stabilizátor, zahusťovadlo.

V malom množstve nemá látka žiadne nežiaduce účinky. Vo vyššej koncentrácii môže mať laxatívne účinky. 1 gram polydextrózu obsahuje iba 4,2 kJ/g oproti 16,5 kJ/g, ktoré obsahuje bežný biely cukor.

 

E1200, Polydextróza
5 (100%) 2 hlasov