Polyvinylpyrolidón, potravinárske označenie E1201, je svetložlté zahusťovadlo, stabilizátor a tiež disponuje vlastnosťami plnidlá v tabletách.

  • Škodlivosť: škodlivé
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky E1201, Polyvinylpyrolidón

E1201 sa používa v stolových sladidlách, farbivách, v rôznych tabletkách, pri výrobe cukroviniek, vína, piva, octu a tiež nápojov. Polyvinylpyrolidón slúži ako zahusťovadlo, stabilizátor alebo disperzné činidlo. Vyrába sa synteticky polymerizáciou pyrrolidinovej karboxilovej kyseliny pomocou žiarenia gama. Táto kyselina je ropného pôvodu.

Nie sú oficiálne známe žiadne nežiadúce účinky. Doteraz však nie je vyriešený problém odstraňovanie tejto látky z tela. Po jej požití existuje podozrenie, že stopy E1201 zotrvávajú v črevných uzlinách po dobu niekoľko mesiacov až rokov. Tieto látky v tele môžu spôsobiť poškodenie pľúc či obličiek, zvýšenú citlivosť pokožky, dermatitídu. Štúdia na potkanoch dokazujú zvýšené riziko vzniku nádorov.

Prípustná denná dávka E1201 je 0 – 50 mg na 1 kg hmotnosti. Na Slovensku (v celej EÚ) je používanie látky k vybraným účely povolené. V USA je obdobné používanie Polyvinylpyrolidónu tiež povolené.

 

E1201, Polyvinylpyrolidón
5 (100%) 1 hlasov