Azorubin je syntetické červené farbivo, ktoré patria do skupiny tzv. azofarbív. Označenie v potravinárstve je E122. V EÚ je použitie Azorubínu povolené len v určitom type potravín a nápojov, ako sú syry, sušené ovocie a alkoholické nápoje. Použitie E122 je povolené aj ako prídavná látka do liekov.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E122, Azorubin

Azorubín je umelé farbivo zo skupiny azofarbív. Vyrába sa priemyselnou syntézou. V potravinách zatiaľ povolené bez obmedzenia. Používa sa v instantných polievkach, jogurtoch, marmeláde, marcipáne, sladkostiach, malinovkách, pudingoch, krupici, či zmrzlinách.

U človeka môže E122 po požití vyvolať kožné reakcie. Je to spôsobené aktiváciou krvného obehu, ktorú spôsobí štiepne Azorubínu. Dlhodobejšie štúdie sa uskutočnili len u myší, u ktorých bol dokázaný výskyt a prežívanie nádorov, žiadne iné ďalšie účinky. Štúdie, zaoberajúce sa vplyvom E122 na reprodukciu a plodnosť u ľudí, nedokázali žiadne negatívne účinky. Ďalej však môže zhoršovať symptómy astmy a v kombinácii zvyšovať hyperaktivitu u detí. Môže zhoršovať priebeh alergických reakcií. Na obale potraviny sa vždy uvádza, že môže spôsobovať hyperaktivitu u detí (upozornenie sa neuvádza v prípade alkoholických nápojov).

V rámci EÚ je E122 povolené len pre vybrané kategórie potravín v obmedzenom množstve.

 

E122, Azorubin
5 (100%) 1 hlasov