Prírodné listovo-zelené farbivo, obsiahnuté v zelených rastlinách. V kyslom prostredí a na svetle sa degraduje a preto nie je príliš často používané. Potravinársky sa označuje ako prídavná látka E140.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky E140, Chlorofyly a chlorofyliny

Chlorofyly sú zelené prírodné farbivá (označenie E140), nazývané tiež prírodná zeleň. Ide o najrozšírenejšie pigmenty v prírode, majú zelenú až olivovo zelenú farbu. Sú bežnou súčasťou ľudskej výživy ako je listová zelenina – špenát, žihľavy, riasy, a pod. Nepoužíva sa až tak často, pretože je nestabilné na svetle a v kyslom prostredí. Chlorofyly znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niektoré funkcie organizmu – metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využíva sa pri liečbe chudokrvnosti. V ČR (celej EÚ) aj v USA je farbivo povolené na všetky druhy potravín okrem detskej výživy.

Chlorofyly a chlorofylíny sa používajú na farbenie polievok, omáčok, olivového a sójového oleja, kečupov, limonád, dezertov, cukroviniek, likérov, rôznych pastiliek (i žuvačiek) – zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach. Pomocou nich sa vyrábajú aj deodoranty, antiperspiranty i ústne vody.

E140 sa získava lúhovaním napr. z trávy, lucerny a iných zelených rastlín. Nie sú známe žiadne negatívne účinky. E140 môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na svetlo. Na internete kolujú názory o pozitívnych vplyvoch chlorofylových nápojov pri diéte. Vedecky však tieto tvrdenia nie sú nijako podložené.

 

E140, Chlorofyly a chlorofyliny
5 (100%) 1 hlasov