Ricínový olej je prírodný stabilizátor, konzervant a zahusťovadlo. Získava sa z ricínu obyčajného. Použitie E1503 v potravinách nie je v EÚ povolené.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky E1503, Ricínový olej

Ricínový olej je rastlinný olej získaný lisovaním semien z rastliny s menom Ricín obyčajný (Ricinus communis). Ricínový olej je priehľadná veľmi svetlo žltá kvapalina s výraznou chuťou a vôňou. Jeho teplota varu je 313 °C a jeho hustota je 961 kg / m3. Je to triglyceridov, v ktorom sú približne 90 percent z reťazcov mastných kyselín tvorené kyselinou ricinolejovou. Ďalšie významné zložky ricínového oleja sú kyselina olejová a kyselina linolová.

Jedná sa o viskóznu kvapalinu používajúcu sa ako protihrudkujúca látka a nosič. Látka E1503 je známa ako preháňadlo. Používa sa ako rozpúšťadlo pre rôzne potravinové príchute a dochucovadlá alebo ako nosič. Pridáva sa do ochuteného cukru, cukríkov, sladkých nápojov pomády na pery, kozmetiky, a pod.

V malých dávkach nie je pre človeka E1503 nebezpečné, vo vyšších dávkach má laxatívne účinky. Pri výrobe môže dôjsť pri druhotnom vylisovaní k uvoľneniu potenciálnych alergénov, ktoré môžu vyvolať podráždenie pokožky, očí, tráviaceho traktu. Látka je z pohľadu bezpečnosti niekoľko rokov odskúšaná – vďaka jej využívaniu v medicíne. ADI (prijateľná denná dávka) – 0,7 mg / kg.

 

E1503, Ricínový olej
5 (100%) 2 hlasov