Hnedá HT sa využíva ako potravinárske farbivo, označuje sa ako E155. Používa sa ako náhrada za farbenie kakaa alebo karamelu. E155 môže spôsobiť astmatické alebo alergické reakcie a je spojené s hyperaktivitou detí. V USA a Kanade je zakázané.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E155, Hnedá HT

Hnedá HT je takzvané azofarbivo, ktoré sa skladá zo samotného farbiva, chloridu sodného alebo síranu sodného. Má červenohnedú farbu čokolády a toto éčko je veľmi rozpustné vo vode. Prijateľná denná dávka je nastavená na 0 až 1,5 mg na kg telesnej hmotnosti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uskutočnila dlhodobú štúdiu 48 samcov a 48 samcov potkanov. Výsledky však nevykazovali žiadne karcinogénne účinky E155, iba pri vyššej dávke sa pozorovala mierne zvýšená mortalita u samčekov. Môže spôsobiť alergické reakcie, najmä u astmatikov alebo tých, ktorí sú citliví na aspirín. E155 môže tiež zapríčiniť alebo zhoršiť citlivosť pokožky. Konzumácia nie je vhodná pre deti, pretože v kombinácii s benzoátmi môže spôsobiť hyperaktivitu detí.

Farbivo E155 sa používa hlavne v čokoládových koláčoch, ale aj v mlieku a syre, jogurtoch, džemoch, ovocných výrobkoch, rybách a iných výrobkoch. Môže spôsobiť alergické reakcie u astmatikov, ľudí citlivých na kyselinu acetylsalicylovú a iných kožných vyrážok u iných citlivých jedincov. Je zakázané v Rakúsku, Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Nemecku, USA, Nórsku, Švajčiarsku a Švédsku. Používa sa takmer v každej známej značke čokolády v Austrálii.

 

E155, Hnedá HT
5 (100%) 1 hlasov