Kyselina benzoová je bezfarebná kryštalická pevná látka a jednoduchá aromatická karboxylová kyselina. Ako konzervačné látky sa používajú soli kyseliny benzoovej a kyselina benzoová je dôležitým prekurzorom priemyselnej syntézy mnohých ďalších organických zlúčenín. Soli a estery kyseliny benzoovej sú známe ako benzoáty. Potravinárske označenie je E210.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E210, Kyselina benzoová

Látka E210 patrí do skupiny konzervačných látok proti šíreniu húb a baktérií v potravinách. Vyskytuje sa voľne v prírode v čerešňovej kôre, brusniciach, čučoriedkach, malinách, čaji či aníze. Pridávanie kyseliny benzoovej do potravín zvyšuje ich trvanlivosť. Látka sa môže premeniť na karcinogénny benzol v potravinách pôsobením kyseliny askorbovej.

E210 sa dobre rozpúšťa vo vode a používa sa hlavne v kyslých potravinách. Kyselina benzoová je široko používaná napríklad v pomarančoch, čokoláde, citrónach, orechoch, čerešniach, tabakových výrobkoch používaných na aromatizovanie nápojov, ovocných nápojov, syrov, margarínov, zázvorového piva, sladkého drievka, vína, jablčného muštu, olív tiež sa používa v slanom kečupe, nízkotučných džemoch, zmrzline, pečive i žuvačkách.

Väčšina ľudí toleruje kyselinu benzoovú bez akýchkoľvek problémov. Avšak citliví ľudia môžu po požití nadbytočného mnžostva E210 pocítiť mierne podráždenie kože, hyperaktivitu, deficit pozornosti, alergické reakcie, ako je astma, žihľavka, červené oči, vyrážka (najmä u ľudí citlivých na aspirín). Ľudia s urtikáriou alebo chronickou rinitídou by sa mali vyhnúť konzumácii nielen kyseliny benzoovej, ale aj ich solí. Výskum na zvieratách ukázal, že prijímanie E210 nie je pre zvieratá vhodné.

Prípustná denná dávka látky je 0 – 25 mg / kg telesnej hmotnosti. Dôkaz o škodlivosti látky sa nepovažuje za relevantný, preto je E210 na Slovensku (aj v celej EÚ) povolené (len ako zložka obmedzených potravín).

 

E210, Kyselina benzoová
5 (100%) 1 hlasov