Oxid siričitý je konzervačné činidlo a antioxidant. Jedná sa o potravinový alergén. Jeho prítomnosť v potravinách musí byť v kompozícii vždy zvýraznená. Podieľa sa na rozklade niektorých vitamínov (B1). E220 je účinné proti baktériám a enzymatickým zmenám surovín (stabilizácia farby). V rámci EÚ je E220 povolené v obmedzených množstvách pre vybrané druhy potravín.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E220, Oxid siričitý

Oxid siričitý je jedovatá a veľmi dráždivá látka, často označovaná ako látka znečisťujúca ovzdušie. Oxid siričitý je konzervačné činidlo, antioxidant a činidlo zabraňujúce hnilobe s označením E220. Ide o plyn, ktorý sa vyrába spaľovaním síry a používa sa ako rastlinné bielidlo na zabránenie zmeny farby zeleniny a ovocia, tiež ako bieliace činidlo a ako dezinfekčný prostriedok v pivovaroch. Zabraňuje šíreniu baktérií a húb. Ničí vitamíny v potravinách, preto by sa E220 nemalo používať v mäse a potravinách, ktoré sú zdrojom vitamínu A, B1. V ovocí a ovocných šťavách zabraňuje ničeniu kyseliny askorbovej.

Používa sa ako antioxidant, konzervačné činidlo a prostriedok proti hnedeniu, vína, ale aj na sušené ovocie, džúsy, kukuričný sirup, pečenie, nealkoholické ovocné nápoje, zemiakové výrobky, polievky a korenie. E220 sa tiež používa ako bieliaci prostriedok v želatíne, orechoch, hubách či repnom cukri.

Potenciálne nežiaduce účinky spôsobené sulfitmi zahŕňajú bolesti žalúdka, bolesti hlavy, problémy s astmou. Prípady úmrtia astmatických pacientov sú zdokumentované. Pri testovaní účinkov siričitanov na zvieratách sa pri požití látky zistila incidencia žalúdočných vredov. Vdýchnutie látky E220 spôsobuje podráždenie dýchacích ciest a pri vysokých koncentráciách látky vo vzduchu môže spôsobiť udusenie.

 

E220, Oxid siričitý
5 (100%) 1 hlasov