Siričitan sodný je konzervačný a antioxidant. Jedná sa o potravinový alergén s ozančením E221. Jeho prítomnosť v potravinách musí byť v kompozícii vždy zvýraznená. Zapája sa do rozkladu niektorých vitamínov. Je účinný proti baktériám a tiež ako bielidlo. V rámci EÚ je povolené v obmedzených množstvách pre vybrané druhy potravín.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E221, Siričitan sodný

Síran sodný je konzervačné činidlo s antibakteriálnym a antifungálnym účinkom, antioxidantom, ktorý zabraňuje hnedeniu ovocia a zeleniny. E221 však zničí vitamín B1 v jedle. Synteticky sa vyrába prebublávaním oxidu siričitého cez roztok sodíka lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.

Ovocné a ovocné šťavy chráni pred koróziou kyselinou askorbovou. Síran sodný je suchý, žieravý prášok. Používa sa pri výrobe vína, piva, nealkoholických nápojov. Nájdeme to v sušenom ovocí, zemiakových výrobkoch, džemoch, marmeládach, mrazených jablkách. Citlivým ľuďom môže E221 spôsobiť astmatické záchvaty, bolesti hlavy, bolesti žalúdka, hnačku, nevoľnosť, kožnú vyrážku. Siričitan sodný je nebezpečná pre ľudí s problémami obličiek a pečene.

Prijateľná denná dávka E221: 0 – 0,7 mg na kilogram telesnej hmotnosti. V USA je zakázané pridávať siričitan sodný do potravín používaných ako zdroj vitamínu B1. V opačnom prípade je látka povolená v USA. Na Slovensku (EÚ) je používanie látky obmedzené na určité potraviny.

 

E221, Siričitan sodný
5 (100%) 1 hlasov