Hydrogénsiričitan sodný je anorganická sodná soľ kyseliny sírovej, v potravinárstve označovaná aj ako E222. Biely prášok s nepríjemnou chuťou, používaný ako konzervačný prostriedok, bielidlo, anti-odfarbenie a ako prípravok proti rastu baktérií. V malom množstve sa látka E222 považuje za bezpečnú, ale citliví ľudia môžu mať na ňu alergie, bolesti hlavy, žalúdočné alebo črevné ťažkosti.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E222, Hydrogénsiričitan sodný

Hydrogénsiričitan sodný je chemická zlúčenina s chemickým vzorcom NaHSO3. Táto bisulfitová soľ sa môže pripraviť prebublávaním oxidu siričitého v roztoku uhličitanu sodného vo vode. Emulgátor označujeme ako E222 a v potravinárstve sa využíva pomerne často. E222 sa používa pri výrobe vína, piva, sušeného ovocia, zemiakových výrobkov, konzervovaných kreviet, octe, nápojov z mäkkého ovocia. Použitie nie je povolené v mäse a potravinách, ktoré sú zdrojom vitamínu B1.

Nežiaduce účinky látky E222 sú bolesti žalúdka, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogensiričitanu sodného je veľmi nebezpečný pri kontakte s pokožkou, tkanivami a sliznicami. Žiadne štúdie nepreukázali karcinogénne účinky, ale sú potenciálnym mutagénom. Na Slovensku (EÚ) je používanie látky obmedzené. V USA sú povolené výnimky. Prípustná denná dávka E222: 0 – 0,7 mg na kilogram telesnej hmotnosti.

 

E222, Hydrogénsiričitan sodný
5 (100%) 3 hlasov