Anorganická soľ, ktorú nazývame aj Disiričitan sodný má práškovú konzistenciu a používa sa najmä ako konzervant zabraňujúci šíreniu baktérií, húb a plesní. Medzi tzv. éčkami dostal označenie E223. Množstvo prijateľnej dennej dávky sa pohybuje v rozmedzí od 0 – 0,7 mg na kilogram telesnej váhy. V Európe je jeho použitie obmedzené.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky E223, Disiričitan sodný

Disiričitan sodný (inak aj E223) v potravinách ničí vitamín B1, a preto sa nesmie pridávať do potravín slúžiacich ako zdroj tohto vitamínu. Skutočnosť, že potraviny a predovšetkým ovocie nehnedne, má na svedomí práve táto látka. E223 sa vyrába chemicky z plynného oxidu siričitého, siričitanu sodného, uhličitanu sodného alebo oxidu siričitého. Rovnako ako všetky siričitany tak aj Disiričitan sodný môže v niektorých prípadoch spôsobiť bolesti hlavy, žalúdku, nevoľnosť alebo astmatický záchvat. Výskyt E223 je možný spozorovať v sušenom ovocí, džúsoch, džemoch mrazených jablkách a dokonca sa používa pri výrobe piva a vína.

 

E223, Disiričitan sodný
5 (100%) 4 hlasov