Kyselina octová, označenie E260, je karboxylová kyselina, ktorá sa vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Bezfarebná tekutina ostrého zápachu je rozpustná vo vode a nachádza sa napríklad v jablkách, pomarančoch alebo v jahodách. Aj keď názov kyselina znie hrôzostrašne kyselina octová (E260) nie je nebezpečná.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky – E260, Kyselina octová

Kyselina octová sa využíva najmä v potravinárstve ako dochucovadlo, ale aj ako konzervant E260, ktorý zabraňuje tvorbe baktérií a kvasiniek. E260 nájdeme v čalamádach, kečupe, majonézach, nakladanej zelenine, ale aj v pekárenských výrobkoch. Vďaka jej vlastnostiam sa zaraďuje aj medzi rozpúšťadlo a látku využívanú k úprave pH. V domácnosti ju poznáme aj ako 5 % vodný roztok nazývaný ocot. Pre potravinárske účely sa kyselina octová pripravuje z liehu, muštu alebo ovocných vín. Na etiketách ju spoznáte pod označením E260. Nemá nijaké závažné nežiaduce účinky avšak vo veľkom množstve sa môžu objaviť známky podráždenia kože.

 

E260, Kyselina octová
5 (100%) 3 hlasov