Látka zvýrazňujúca chuť a vôňu potravín sa nazýva kyselina mliečna alebo tiež E270. Kyselina mliečna je bezfarebná tekutina s mierne kyslou chuťou. E270 sa vyskytuje sa prirodzene v tele živočíchov a teda aj ľudí, kde sa tvorí z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky – E270, Kyselina mliečna

Kyselina mliečna (E270) sa vyrába synteticky alebo mikrobiálnou cestou teda fermentáciou, čo je proces prevádzania cukrov na kyseliny, plyny a alkohol podľa druhu mikroorganizmov. E270 upravuje kyslosť v potravinách a nájdeme ju v rôznych nápojoch, cukrovinkách, mrazených dezertoch, pečive a keďže konzervuje potraviny vyskytuje sa, samozrejme, aj v kyslých uhorkách, kapuste alebo v syroch a smotane. Kyselina mliečna má dve formy D (negatívna) a L (pozitívna). Práve jej L formu obsahuje aj kojenecká výživa. Konzumácia E270 nemá nijaký výrazný dopad na ľudský organizmus.

 

E270, Kyselina mliečna
5 (100%) 3 hlasov