Antioxidant pevného skupenstva, ktorý sa dobre rozpúšťa vo vode s názvom kyselina L – askorbová, nesie označenie E300. Nájdeme ju v množstve potravín a odporúčaná denná dávka E300 nie je obmedzená.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky – E300, Kyselina L – askorbová

Kyselina L–askorbová (E300) znižuje oxidáciu tuku, a tým zabraňuje vzniku rakovinotvorných látok. Je obsiahnutá v čerstvom ovocí, najmä v citrusových plodoch alebo ríbezliach a taktiež aj v množstve zeleniny (brokolica, paprika, špenát,…). Využitie má E300 aj ako konzervačný prostriedok, pretože zachováva farbu mäsa, predlžuje trvanlivosť mlieka, zabraňuje vyblednutiu ovocných štiav a dokonca udržuje správnu farbu aj pivu. E300 slúži aj ako pridaná látka pri spracovávaní múky, urýchľuje jej vyzretie. E300 sa vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru alebo priamou extrakciou z ovocia a zeleniny.

 

E300, Kyselina L-askorbová
5 (100%) 2 hlasov