NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Antioxidant, ktorý sa výborne rozpúšťa v tukoch sa nazýva dodecylallát alebo inak E312. Získava sa esterifikáciou dodecylalkoholu a kyseliny gallovej, a tá sa získava zo škrupín lieskových orechov.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E312, Dodecylgallát

Dodecylgallát (E312) je horľavá látka, ktorá môže spôsobiť alergické reakcie vo väčšej miere, pretože je najsilnejší zo všetkých gallátov. S E312 sa stretávame každodenne. Nachádza sa v obaloch zemiakových lupienkov alebo cereálií. Jeho funkcia spočíva v zabraňovaní oxidácii. E312 sa vyskytuje aj ako prísada v kávomatových nápojoch, pečive, instantných omáčkach, či polievkach alebo v detských žuvačkách. Prídavná látka E312 môže spôsobovať stres, kožné problémy alebo žalúdočné bolesti.

 

E312, Dodecylgallát
5 (100%) 2 hlasov