Kyselina, vyskytujúca sa v citrusových plodoch, predovšetkým v citrónoch, grepoch, pomarančoch a v niektorej zelenine. E330 má širokospektrálne využitie v potravinárstve, chemickej výrobe alebo v kozmetike. Poďme sa spoločne pozrieť na ďalšie podrobnosti.

  • Škodlivosť: bezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: nie

Popis a účinky – E330, Kyselina citrónová

Kyselinu citrónovú väčšina z nás pozná ako kyslý prášok, ktorý nahrádza čerstvý citrón v čaji alebo iných nápojoch a jedlách. E330 má však aj konzervačné účinky, vďaka tomu, že dokáže regulovať kyslosť a zásaditosť potravín. Stretneme sa s ňou pri konzumácii mrazeného ovocia, džemov, majonézy, vína alebo instantných nápojov. Kyselinu citrónovú je možné získať prirodzenou cestou fermentáciou surového cukru zo šťavy citrusov alebo chemickým spôsobom. Odhaduje sa, že za rok sa vyrobí približne 1,7 milióna ton kyseliny citrónovej a drvivá väčšina produkcie pochádza z Číny. E330, resp. kyselina citrónová, nemá nijaké výrazné nežiaduce účinky avšak jeho nadmerným požívaním sa ničí zubná sklovina. Pri vysokej koncentrácii kyseliny citrónovej dochádza k podráždeniu očí.

 

E330, Kyselina citrónová
5 (100%) 2 hlasov