NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Látka E414, využívaná ako zahusťovadlo alebo stabilizátor sa nazýva arabská guma. Jej pomenovanie znie až priam „chemicky“, ale jej výroba tomu nezodpovedá. Arabská guma sa získava z kôry niektorých druhov dáždnikového stromu, akácie.

  • Škodlivosť: škodlivé
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E414, Arabská guma

Arabská guma, známe označenie E414, sa vyskytuje vo veľkom množstve potravín. Vďaka tomu, že znižuje tvorbu kryštálov cukru, zanecháva povrch hladký a lesklý. Práve táto jej funkcia sa využíva pri výrobe cukrových poliev alebo čokoládových výrobkoch. Nájdeme ju taktiež v žuvačkách, želé cukríkoch alebo zmrzline a Coca Cole, kde sa využíva jej ďalšia vlastnosť a to stabilizácia emulzií. Výnimkou nie sú ani nízkotučné jogurty, majonézy, nátierky alebo mrazené potraviny. Po niekoľkých testovaniach sa dokázalo, že E414 napomáha tráveniu. Aj keď má arabská guma mnohopočetné zastúpenie v potravinárstve, jej účinky sa využívajú aj v kozmetike v podobe pleťových masiek alebo lakov na vlasy. Nenesie so sebou nijaké výrazné nežiaduce účinky, jedine kožnú alergickú reakciu u citlivých jedincov. Vo väčšom množstve môže E414 vyvolávať laxatívne účinky.

 

E414, Arabská guma
5 (100%) 2 hlasov