NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Glutaman sodný je v potravinárstve známy najmä ako ochucovadlo E621 s výraznou mäsovou príchuťou. Túto látku obsahuje aj ľudské telo, presnejšie sa nachádza v mozgu, kde slúži ako prenášač nervových vzruchov.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E621, Glutaman sodný

E621 nemá výraznú vôňu a vyskytuje sa v kryštalickej podobe. Vďaka tomu, že dodáva potravinám mäsovú chuť, je obsiahnutý vo veľkom množstve mäsových výrobkov ako napríklad klobásy, šunky, mleté mäso alebo párky. Používa sa taktiež v korení, instantných polievkach, údeninách alebo v syre. Ak si myslíte, že v ovocí a zelenine nenájdete žiadne stopy po glutamane sodnom, mýlite sa. Jeho prítomnosť figuruje v niektorých postrekoch používajúcich sa práve na ovocie a zeleninu. Určité zastúpenie má E621 aj vo farmaceutike, kozmetike (šampóny) alebo v krmive pre psy a mačky. V celej EU je používanie E621 povolené, ale len v obmedzenom množstve aj keď nie sú známe nijaké výrazné nežiaduce účinky.

 

E621, Glutaman sodný
5 (100%) 3 hlasov

Sleduj náš Instagram