NAČÍTAVAM

Kliknite a začnite písať.

Látka, ktorú obsahujú morské riasy, sójové bôby alebo niektoré huby sa nazýva glutaman vápenatý a nesie označenie E623. Rovnako ako všetky glutamany, tak aj ten vápenatý, slúži ako zvýrazňovač chuti a vône potravín. V celej EU je povolené používať ho, ale len v obmedzenom množstve.

  • Škodlivosť: nebezpečné
  • Živočíšny pôvod: nie
  • Alergén: áno

Popis a účinky – E623, Glutaman vápenatý

Glutaman vápenatý (E623) je možné vyrábať aj priemyselne hydrolitickým štiepením rastlinných bielkovín alebo fermentáciou obilného, či  zemiakového škrobu. E623 je možné získať aj z melasy, čo je vedľajší produkt pri tvorbe trstinového cukru. Vďaka tomu, že glutaman vápenatý dodáva potravinám tú „pravú“ mäsovú chuť je využívaný na dochutenie zemiakových lupienkov, slaných pochutín alebo krabích tyčiniek. E623 sa osvedčil pri prvej pomoci v prípade, poleptania kyselinou fluorovodíkovou.

 

E623, Glutaman vápenatý
5 (100%) 5 hlasov